Péče

Co sezona svetrů znamená pro vaši pleť

Jak se správě starat o pokožku, když venku klesají teploty? A je potřeba měnit kosmetické produkty, jakmile se přelomí podzim a vypukne zima? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v novém dílu Vogue Beauty School.
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Barbara Palvin v svetru Philosophy
I přes veškerou péči může být pokožka na podzim vysušená, podrážděná, nespokojená. Změna sezony automaticky znamená update beauty rutiny. Nemusíte ale samozřejmě měnit ze dne na den všechny produkty, drobné obměny provádějte postupně, ať pokožce nepřivodíte další šok z nových látek. Základy pořád platí, jsou stejné pro všechny bez ohledu na typ pleti i věk a zahrnují: čištění, hydrataci, ochranu před UV zářením. Ovšem s úderem sychravého podzimu nebo třeskuté zimy změňte nejen přístup, ale také textury přípravků. Jedině tak z péče o pleť vytěžíte maximum.
„Obsah vody v povrchových vrstvách zdravé pokožky v zimních měsících na rozdíl od letního období je obecně nižší, pokožka je tedy více náchylná k podráždění a vysychání,“ vysvětluje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D., dermatoložka z Kliniky YES VISAGE. Z toho jasně vyplývá, že hydratace se v těchto dnech stává tématem číslo jedna. K tomu, abyste ji v pleti udrželi v ideální hladině, potřebujete buď jen samotný krém, který v sobě ukrývá dostatek hydratačních látek, nebo kombinaci hydratačního séra a krému. Třetí variantou je mix hydratačního séra, krému a kapky oleje. Záleží na typu a aktuálním stavu pleti. Bezproblémové či velmi citlivé pleti stačí krém, ta velmi suchá bude ráda i za olej v podobě závěrečného kroku.
Čeho se vyvarovat? Nikdy byste neměli cítit pnutí, pleť by vás neměla svědit, být horká. To všechno jsou totiž známky skutečnosti, že se něco děje. Hodně pomůže i správný cleanser. Po vyčištění pleti byste se měli cítit komfortně. Pokud však po mytí pokožka napjatá a doslova křičí po dávce krému, vyměňte cleanser za krémovější, hutnější. To znamená krémový gel, čisticí mléko, hydrofilní olej, balzám.
Základy platí stejné pro všechny bez ohledu na typ pleti a věk – čištění, hydratace, ochrana před UV zářením.
„V podzimních a zimních měsících se pokožka nachází v prostředí s nižší vlhkostí a nižšími teplotami, dochází tak ke snížení ochranné bariérové funkce pokožky. Proto je třeba pleť dostatečně a pravidelně hydratovat a obnovovat povrchovou ochranou lipidovou bariéru pomocí různých bariérových preparátů, které jsou pro ni v letních měsících mohou být příliš hutné,“ upozorňuje doktorka Krabcová. Výhoda? Beauty scéna je momentálně posedlá kožním mikrobiomem, a proto snadno narazíte na ten správný krém. Prostě jen hledejte označení barrier, repair, repairing nebo ceramide.

Hydratovat a chránit

Ceramidy hrají v obnově a celistvosti pleti zásadní roli. Za normálních okolností tvoří až 50 % kožní bariéry. Bez nich by byla kůže suchá, podrážděná a svědila by. Ceramidy pomáhají doplňovat přirozenou hladinu lipidů a obnovují rovnováhu. Proto do zimních krémů jednoznačně patří.
Foto: Claudio Lavenia/Getty Images
Vittoria Ceretti na fashion weeku v Paříži
Co dalšího? „Kvůli nadměrným ztrátám vody a nedostatečné povrchové ochranné vrstvě bychom určitě neměli pokožku dále dráždit exfolianty. Ty jsou schopné odloučit povrchové buňky stratum corneum, nejsvrchnější část kůže, a prohloubit tak další vysychání pokožky. Dále nesmíme zapomenout na dostatečné používání sunscreenů, na což se velmi často v zimě zapomíná, i během zimních měsíců je nebezpečí spálení pokožky,“ upozorňuje dermatoložka.
S obličejem tedy máme jasno, na vyčištěnou pokožku aplikujte hydratační produkt, na den jako poslední krok krém s UV ochranou. I na podzim či v zimě si stále vybírejte SPF 30 a výš a nezapomeňte ani na dostatečné množství, abyste docílili efektní ochrany před ultrafialovým zářením. Dost možná zjistíte, že UV v hydratačním krému bohatě stačí, a nepotřebujete na den už nic dalšího. Přidávat můžete buď sérum pod, nebo pár kapek oleje na krém. UV ochrana jako taková jde vždy jako poslední, jejím úkolem je vytvořit na povrchu kůži souvislý ochranný film. Primer, make-up a pudr nanášejte až 15 minut po aplikaci ochrany.

Co s krkem? 

Roláky, šály, šátky a taky zima. „Pokožka krku představuje oblast, která je permanentně v kontaktu s cizím materiálem, hojně také v kombinaci s parfémem. Častěji tedy může dojít k projevům kontaktní iritační dermatitidy se zarudnutím, olupováním či pocitem svědění,“ upozorňuje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D. Jinými slovy — péči o obličej je žádoucí rozšířit o péči o krk a dekolt, pokud to neděláte. Není to ovšem pokyn k tomu, abyste okamžitě nakoupili speciální krémy na krk. Prostě všechny produkty, kterými si natíráte tvář, použijte i na krční a dekoltové partie, protože z pohledu skincare končí obličej u bradavek.

Shrnutí na závěr

Na odličování a čistění pokožky používejte jemné produkty s krémovější texturou. Zaměřte se na hydrataci, dodání a udržení vody v pleti, ale i na přísun lipidů. K tomu vám pomohou krémy, které obsahují látky zvyšující hladinu vody v pleti a zároveň hydrataci v pleti uzamknou. U sušších typů pleti sáhněte po pár kapkách pleťového oleje. 
A rozhodně to nepřehánějte s exfoliací (ani tou mechanickou v podobě klasických peelingů, ani s kyselinami). Kožní bariéru se snažte posilovat a udržovat silnou, hraje klíčovou roli v celkovém zdraví pokožky.