Nehty

#Nailslugging: Beauty trend z TikToku slibuje lepší a silnější nehty

Sociální sítě už daly vzniknou spoustě trendů, ve většině případů přitom šlo o nesmysl, ne-li rovnou hazard se zdravím. Masivně rostoucí TikTok není výjimkou. Momentálně se pozornost jeho uživatelů zaměřuje na nehty a techniku #nailslugging. Stojí vůbec za pozornost a co na to říkají odborníci?
Foto: Getty Images
Slugging se stal velkým tématem posledních týdnů na sociálních sítí v koupelnách po celém světě. Šance, že jste na něj zarazili i vy, je dost vysoká, patříte-li mezi aktivní konzumenty Instagramu a TikToku. Metoda, při níž se na noc jako poslední vrstva dává vazelína nebo jiná extra hustá mast, aby se plně uzamkla veškerá hydratace a účinné látky, se teď objevuje i v souvislosti s nehty. Tzv. #nailslugging vychází z původní metody, jen se týká nehtové kůžičky. Ovšem stejně jako v případě péče o pokožku není vhodná pro každého.
Z jakých principů vychází metoda vrstvení produktů s vazelínou? Teorii vysvětluje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D.Kliniky YES VISAGE takto: „Základem je obnova potřebné hydratace a ochranné lipidové vrstvy pokožky kolem nehtů a podpora jejich růstu. Lipidová vrstva pokožky obecně slouží jako povrchová ochranná bariéra, která brání nadměrným ztrátám vody, vysychání a zajišťuje celistvost pokožky jako takové, nehtového okolí nevyjímaje. Ideální je nejdříve použití podkladového pečujicího a výživného olejíčku (nejčastěji s vitaminem E), který se vmasíruje do oblasti nehtové kůžičky. Druhým krokem je následné překrytí masťovým vehikulem, kde je aktivní složkou vaselina alba (petrolatum). Ta má okluzivní funkci, tedy jako poklička uzavře podkladovou péči a zajistí její lepší účinnosti a vstřebatelnost.“ Pokud by se vám i toto zdálo málo, dermatoložka a anti-agingová specialistka doporučuje ještě následně vše překrýt na 30 až 45 minut igelitovými rukavicemi.

Olej a vazelína ano, ale ...

Přínos #nailslugging vidí také Tamara Rotterová, nehtová specialistka a školitelka Alessandro ČR. „U třepivých a pevných tvrdých přírodních nehtů je potřeba dodávat maximum hydratace, aby si nehty zachovaly pružnost,“ vysvětluje Tamara Rotterová, ale jedním dechem varuje. „Tuto metodu vidím jako nevhodnou u klientů, kteří mají mastné, měkké a tenké nehty. Tam je naopak potřeba nehty zpevňovat a k tomu jsou nejlepší podkladové laky s kalciem.“
Udržování ideální hladiny hydratace a pružnosti nehtové kůžičky je důležité pro samotný vzhled, kvalitu a zdraví nehtů, ovšem stejně jako péče o pokožku obličeje a celého těla má svá pravidla a jedno řešení pro všechny neexistuje ani v tomto případě. Pokud však vaše nehty patří mezi ty, co ze sluggingu mohou profitovat, určitě tuto metodu vyzkoušejte.
Jestliže se pro vás kombinace oleje a vazelíny nehodí, neznamená to pokyn, že o kůžičky kolem nehtů nemáte pečovat. „Pravidelná péče o pokožku v jakékoliv oblasti je důležitou prevencí různých dermatitid. Kůže kolem nehtů je neustále namáhána, ruce jsou každý den opakovaně v kontaktu s vodou nebo chemikáliemi (mýdla, čistící prostředky, dezinfekce), které pokožku dráždí a vysušují. Po překonání určité hranice snášenlivosti dojde k porušení její integrity, vznikají drobné praskliny a pokožka se viditelně olupuje,“ upozorňuje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D. Subjektivně to vede k pocitu zvýšené citlivosti nebo pálení. Každé ruce jsou tedy pravidelně vystavené poškozujícím vnějším vlivům, pacienti s atopickým ekzémem nebo psoriázou trpí suchostí kůže rukou a lomivostí nehtů ještě o něco více. Proto je potřeba doplňovat potřebnou hydrataci a zajistit obnovu porušené ochranné lipidové bariéry alespoň 2-3x týdně, ideální by byla péče každodenní.“
Vedle kombinace oleje a vazelíny na nehtovou kůžičku v rámci každodenní péče můžete používat hydratační séra nebo jakýkoliv krém na ruce, co vám vyhovuje svou texturou a vůní. „Nechávejte si je na nočním stolku a aplikujte krouživými pohyby těsně před spaním,“ radí Tamara Rotterová.
I když ne každý trend, co se objeví na sociálních sítích, stojí za vaši pozornost, #nailslugging si ji zaslouží. Ale pořád myslete na to, že se nehodí pro každého.