Krása

Esenciální oleje s krystaly, balzámy na duši

I kdyby jediná síla, kterou jste dosud krystalům přiznávali, měla podobu náušnic Swarovski, jistě se shodneme, že ve jménu nalezení harmonie stojí za vyzkoušení ledacos. A věřte, že tzv. crystoily od Llio za vyzkoušení opravdu stojí.
Znáte ty dny, kdy jako by všechno bylo proti vám? Kdy váš inbox připomíná Hrnečku, vař! a každému e-mailu, který vyřídíte, jako by dalších pět přišlo na pohřeb? Kdy váš pes v parku s nadšením najde vůni, jež mu (na rozdíl od psího mycího gelu Aesop s výtažky z citronové kůry, tea tree a máty) skutečně voní, ale k vaší smůle to je smrad mrtvého krtka? Kdy se konečně vypravíte do práce a při čekání na tramvaj zjistíte, že jste si doma zapomněli roušku? Kdy se vrátíte domů pro roušku a zjistíte, že jste ji celou dobu měli zastrčenou v zadní kapse kalhot? Zkrátka kdy už nutně potřebujete víkend, a to je teprve pondělní ráno? Jako by všechno bylo proti vám, a ať se snažíte sebevíc, nadhled je – eh – v nedohlednu.
Foto: Dan Beleiu
Já ho našel, kde by mě nikdy nenapadlo, že ho budu hledat – v crystoilu, tedy směsi esenciálních olejů a krystalů, jimž se přisuzují magické schopnosti. Vesmír mi odpusť, ale krystaly pro mě vždy byly jen kameny. Jo, kameny, na které se hezky dívá, ale kameny. Chyba. 
Nia Thomas je přesvědčená, že krystaly v jejích pečlivě smíchaných esenciálních olejích nás mohou uklidnit a ozdravit. Vystudovaná beauty terapeutka a aromaterapeutka založila značku Llio, aby pomohla ostatním k lepšímu vztahu se sebou. „Sebeláska je jednou z nejdůležitějších lekcí, které jsem se v životě naučila,“ říká. „Všichni máme tendenci upřednostňovat ostatní, což je sice hezké, ale začít bychom měli vždy u sebe. Tolik lidí mi neustále říká, že kupují crystoily Llio jako dárky, a já pokaždé namítám, že by si je nejprve měli dopřát sami.“
Já sáhl po crystoilu Higher Self, doufaje, že díky němu otevřu dveře svému lepšímu já. Lahvičku jsem protřepal, aby se krystaly citrínu, které dodávají sílu, promísily s esenciálními oleji. Nia mezi ně vybrala citron pro jeho očistné schopnosti, bergamot uvolňující stres a úzkost, sladký pomeranč, který má protizánětlivé účinky, a svaly uvolňující černý smrk. Do minuty ze mě byla Tilda Swinton.
Stále si nejsem jistý, jestli u mě nejde o placebo, ale tak či onak crystoil funguje. A já ho zbožňuju používat. Občas i místo parfému. 
Foto: Archiv Lilo
Crystoil Higher Self, Llio, (prodává Lllio), 50 €
Pokud se nepletu, Llio byla přezdívka vaší maminky, kosmetičky. Co nejlepšího jste se od ní v této oblasti naučila?
Příběh Llio přechází ze smutného ke šťastnému, z temnoty do světla. Značku jsem totiž založila jako upomínku na mámu, která náhle zemřela. Chtěla jsem vytvořit něco, co by lidem připomínalo, aby o sebe pečovali, tím spíš v obtížném období života. Využívala jsem a stále využívám toho, co mě máma naučila. Neustále doma míchala esenciální oleje. Její přístup mi byl inspirací.
Kdy jste se začala zajímat o uklidňující a léčivou sílu krystalů?
Vždy jsem je měla ráda. Jsou krásné, a když je držíte, můžete cítit, jak vibrují. Je to uklidňující. Pomáhají zlepšit stav mysli. Pomáhají myslet pozitivně.
Foto: Archiv Llio
Jak to funguje v praxi?
Každý crystoil má jiné využití. Jeden vám může dodat sílu, druhý přilákat lásku, jiný zase pomůže lépe usnout. Třeba zrovna crystoil Beauty Sleep obsahuje levanduli a jalovec, které uvolňují svaly a ozdravují. Krystaly ametystu uvolnění ještě umocní, navíc pomáhají bojovat s úzkostmi. To je dokonalý recept na klidný spánek. 
Jakou roli hraje způsob, jakým crystoil aplikujeme?
Zastávám názor, že bychom si měli vytvořit rutinu. Vyčlenit si každý den čas, kdy crystoil používáme. To nás po celém dni odreaguje. Pak už je na každém z nás, jestli přidáme pár kapek do koupele, anebo jím utišíme dehydrovanou, suchou kůži po sprše.