Make-up

Proč je rtěnka navzdory Y2K trendu lepší než lesk na rty

Balzám, lesk, nebo rtěnka? Pokud jde o péči a ochranu jemné pokožky rtů, odborníci mají jasno. Rtěnka vítězí na plné čáře, protože dokáže sehrát zásadní roli, kterou jiné produkty neumí.
Foto: Antonello Trio/Getty Images
Chráníte se pečlivě před UV zářením, ale když přijde na rty, na ultrafialové paprsky nemyslíte. Přitom právě pusa patří ve výskytu rakoviny kůže za jednu z nejproblematičtějších oblastí celého těla. Nechejte se zmýlit tím, že je tmavší než kůže kolem. To ji nijak nechrání (stejně jako je holý nesmysl zajít si do solária na tzv. základní barvu, nic jako ochranné základní opálení neexistuje, jde o velmi nebezpečný mýtus a hazard se zdravím). Takže vás automaticky napadnou tyčinky s vysokým SPF. Ale o nich víme, že stejně jako lesky na rty rychle mizí, takže efektivita je docela sporná. 
OK, takže balzám s SPF? Ne. Lesk s ochrannými filtry? Kdepak. Sáhněte po intenzivně pigmentované, neprůhledné rtěnce. Mnohé odborné zdroje právě sytě zbarvené rtěnky uvádějí jako ideální ochranu velmi citlivé pokožky rtů. Ukazuje se, že právě netransparentní rtěnky, které zcela zakryjí exponovanou část obličeje, jsou efektivnější než balzámy a tyčinky s jasně deklarovanou UV ochranou. Jak je to možné? Představte si místo rtěnky neprůhledné plavky, pod nimi se také neopálíte a kůže zůstává díky látce chráněná. Stejně tak funguje i intenzivně krycí líčení rtů.
Předpokládá se totiž, že právě zvýšený obsah pigmentů tvořící na puse fyzickou bariéru mezi kůží a vnějším okolím chrání déle a lépe než transparentní balzámy a lesky. Mnohé rtěnky navíc obsahují oxid titaničitý, který je sám o sobě velmi populárním minerálním filtrem. I v případě hydratace a výživy rtěnky jasně vyhrávají nad balzámy právě pro svou větší výdrž a tím pádem mohou účinkovat déle než jiné produkty. 
Nevíte, kterou rtěnku si vybrat? Následující novinky vás rozhodně nezklamou, naopak očekávejte nadšení a fakt, že je nebudete chtít dát už nikdy z ruky.