Make-up

Pat McGrath konečně prozradila, čím vytvořila make-up na přehlídce Maison Margiela

Poslední přehlídka pařížského haute couture fashion weeku pobláznila celý Internet a na sociálních sítích se objevily tisíce videí a teorií věnovaných tomu, jak Pat McGrath a její tým vytvořili porcelánově lesklou pleť na přehlídce Maison Margiela. Pat na komentáře reagovala smajlíky, ale pro Vogue se rozpovídala. Konec dohadům. Takto vznikl make-up, o kterém se bude ještě hodně dlouho mluvit.
Foto: Instagram @patmcgrathreal
Make-up na přehlídce Maison Margiela Haute Couture jaro - léto 2024 od Pat McGrath
Viděla jsi to? Jak to udělala? Nejčastější otázky, které kolovaly mezi lidmi od chvíle, kdy se objevila první videa a fotky z přehlídky kolekce haute couture jaro - léto 2024, kterou navrhl John Galliano pro Maison Margiela. V zákulisí opět kralovala „Mother“ Pat McGrath a znovu se jí povedlo přepsat moderní dějiny líčení. S kolegyněmi z ostatních edicí Vogue jsme si přeposílaly videa a několikrát denně debatovaly, který z četných teorií je ta správná. Tekutý latex? Speciální fluid od Kryolanu?
Moje teorie zněla, že Pat použila nějaký nový skincare přípravek, který představí v rámci své vlastní značky. Jeden už tam ostatně má, tak proč by tím druhým nemohla být peel-off maska. Tímto směrem jsem začala přemýšlet ve chvíli, kdy pár modelek zveřejnilo videa z backstage, jak si make-up doslova sloupávají z tváře. Ostatně nebylo by to poprvé, co by se tímto způsobem nějaký produkt představil světu. Pamatujete na křišťálové rty na jarní přehlídce couture Dior v roce 2013? Následovala domácí sada pro vytvoření stejného vzhledu, která se samozřejmě velmi rychle vyprodala.

Mimořádný make-up pro mimořádnou show

Po návratu domů do New Yorku, kde vstřebává bouři, jíž pomohla vyvolat, McGrath v exkluzivním rozhovoru pro říká: „Od této přehlídky mi neustále vyzvání telefon. Za více než 35 let, co jsem v oboru, jsem nikdy nezažila takovou reakci. A to, že lidé mají k těmto lookům takhle silně emocionální vztah, mě úplně odrovnalo. Nevýslovně mě těší, že mohu takto inspirovat.“
Na adresu profesionálních i amatérských make-up artistů, kteří už týden v jednom kuse rozebírají detaily líčení, poznamenává: „Bylo nesmírně zábavné sledovat, jak všichni, kdo jsou online, pátrají po řešení. Je neuvěřitelný zážitek sledovat, jak všichni experimentují s různými produkty a snaží se znovu vytvořit tento look.“ Sama komentáře pod reels na svém instagramovém profilu komentovala jen poděkováním nebo smajlíky. Jak to tedy udělala? Co použila? Jaké produkty? Jakou technikou?

Čím Pat McGrath vytvořila make-up na přehlídce Maison Margiela

„Při tvorbě tohoto make-upu jsme se skutečně umělecky a technicky posunuli. Moc pro mě znamená, že to ostatní takovou měrou ocenili.“ Čím tedy tohoto efektu dosáhla? „Ráda bych vám řekla, že to byl jen jeden produkt, ale bohužel, abychom vytvořili ten dokonalý, hyperreflexní povrch podobný sklu, museli jsme si hrát s několika různými ingrediencemi včetně přesně odměřeného množství vody a různých gelových masek – a také s různými výtvarnými technikami. Právě ty skutečně zajistily dokonalý povrch připomínající porcelán, po kterém John toužil.“
„Ráda si hraju na alchymistku. Moje značka se celá točí kolem produktů a textur, které předtím neexistovaly. V laboratořích pracujeme nějakou dobu na jedné receptuře. V zákulisí jsme zkombinovali několik produktů včetně pleťových masek – ano, jedna z nich byla okurková – a odměřovali jsme množství vody,“ vysvětluje McGrath. „Nejnáročnějším dílem skládačky byl samotný postup – snaha zajistit, abychom dosáhli reflexního, skleněného povrchu, aniž bychom narušili make-up pod ním. Chápu, že lidé nechtějí míchat tuny produktů a kupovat si airbrush. Brzy uvedeme na trh jeden produkt, který vám nabídne dokonalý skleněný povrch. Ještě není úplně hotový, ale zanedlouho se dočkáte.”
„Měla jsem pravdu!“ píšu kolegyni. Sázka o boty mi vyšla, nepřijdu o chanelky, které jsem riskovala. Podle slov McGrath reakce na make-up na přehlídce Margiela vývoj chystané novinky výrazně urychlila. Těšte se!