Health

Jak zvládnout detox. Představte si, že i vaše tělo má tlačítko reset

S novým rokem přicházejí předsevzetí a to letošní zní jasně - vydržet, ať už se pustíme do čehokoliv! Výmluvy nepřipouštíme a věřte, že leden je jako stvořený pro důkladnou očistu těla a zdravý start do roku 2019. Odborníků na detoxikaci je mnoho, ten nejlepší jeden, doktor Frank Lipman, autor pěti knih o zdravém životním stylu včetně bestselleru “How To Be Well”. #missionaccepted
Foto: Alexander Bel

Proč detox?

Vypadat stále hezky a mít plno energie je v dnešní uspěchané době poměrně nelehký úkol. Během celého dne je naše tělo vystaveno škodlivým toxinům, které nevědomky přijímáme dýcháním, potravou, ale i vodou. Kompletní detoxikace těla se tedy nabízí jako funkční řešení. Ale co to vlastně znamená? "Detoxikace je to, co tělo přirozeně dělá – neutralizuje, přeměňuje nebo se zbavuje nežádoucích látek či toxinů. Je to primární funkce těla, neustále pracující a interagující se všemi ostatními tělesnými funkcemi," vysvětluje Frank Lipman.

Je očista těla správné řešení i pro mě?

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, zvýšenou únavou, špatnou kvalitou pleti či se jen necítíte dobře, pak je nejvyšší čas v sobě najít pomyslné tlačítko restart a zmáčknout. Budou se dít divy, uvidíte! Pokud vydržíte, odměnou vám bude více energie, úbytek váhy, snížená touha po cukru, lepší pleť a jako bonus i výrazně lepší schopnost koncentrace. Potřebujete snad další důvody, proč začít?

Jak dlouho vydržet?

Na pravidlo „zlaté střední cesty“ se můžete spolehnout i tentokrát. Stále platí, že nic se nemá přehánět, a pokud mluvíme o očistě těla, pak dvojnásobně. Dobře fungující detoxikační systém, který je podporován vyváženou stravu, je nezbytný pro udržení dobrého zdraví. Efektivní a zároveň jemný očistný program vám dopomůže k přirozené samočistící schopnosti těla a přivede na cestu k omlazení. To se může stát jednou ročně, nebo sezonně v závislosti na individuálních potřebách. Pro začátek doktor Lipman doporučuje dvoutýdenní detoxikaci.

Omezte denní příjem škodlivých toxinů

Bod číslo jedna: vsaďte na hodnotné potraviny podporující správnou funkci imunitního systému. „Zdravá detoxikační kúra vylučuje potraviny, které mnohdy způsobují alergické reakce, pokuste se tedy z jídelníčku odstranit lepek a mléčné výrobky, dále dráždivé látky jako alkohol, kofein, cukr a všechny zpracované potraviny, které mohou vyvolat záněty," varuje odborník. Mějte hlavně na paměti, že velkým nepřítelem je cukr. Věděli jste, že tento tichý zabiják má negativní vliv na zdravý vzhled pleti a mimo jiné i tvorbu vrásek?

Dostatek živin je základ

Detoxikace těla rozhodně není dieta, proto je pravidelný přísun potravy a vody nutností. „Zapomeňte na omezování a raději se zamyslete nad skladbou jídelníčku a výběru potravin. Na vašem talíři by tak neměla chybět čerstvá zelenina, ořechy, semínka, ryby, maso z bio chovů a kvalitní rostlinné oleje jako kokosový či avokádový,“ vyjmenovává Lipman.

Vypoťte to!

Na cestě za očistou nesmí chybět sport, intenzivní cvičení nebo horká jóga zvýší tělesnou teplotu a zbaví tělo škodlivých toxinů. Pokud máte rádi sauny, zejména ty infračervené, bod pro vás. "Sauny a podobná tepelná ošetření nás provázejí již po mnoho let: teplo stimuluje oběh, který snižuje krevní tlak, uvolňuje svaly a eliminuje bolesti,“ dodává Lipman. Pokuste se tedy v pracovním shonu najít si chvilku pro sebe a dopřát si několik relaxačních patnácti až dvacetiminutových saun v týdnu, především nyní v zimním období jde o příjemnou záležitost. A nezapomínejte na důkladnou hydrataci.

Vyzkoušejte metodu „suchého kartáčování“

I detoxikační pomůcky se počítají. Pro začátek investujte do kvalitního kartáče s dlouhými přírodními štětinami. Náš tip: čím delší, tím lepší, dostanete se tak i do hůře přístupných míst. Začněte u rukou a pokračujte směrem k srdci až do oblasti břicha krouživými pohyby, ze začátku po směru hodinových ručiček, následně vše opakujte proti směru. Nevynechte oblast nohou a chodidel.

Uvolněte svou mysl 

Zvýšená hladina kortizolu v těle znamená jediné, pociťujete více stresu, který negativně působí na proces celé očisty. Pamatujte, že zdravá mysl je základem pro dokonalou harmonii. Ať už si pod termínem relaxace představíte cokoliv, masáž, pravidelné meditace, aromaterapie či dobrá kniha fungují vždy. Pro lepší náladu během dlouhých zimních večerů zapalte vonné svíčky, intimní světlo potěší a oblíbená vůně vyvolá radostné vzpomínky.

Hydratace na prvním místě

Není žádným tajemstvím, že pravidelná hydratace tělu prospívá, především ta vnitřní. Přirozená krása a vitalita je pěstována uvnitř, proto se během detoxikace zaměřte i na dostatečný přísun tekutin během celého dne. Myslete i na pleť, pravidelná hygiena a péče pomáhá oddálit první náznaky vrásek. Pamatujte, že krásná je hlavně hydratovaná pleť. Pro zdravější já doporučujeme vyzkoušet účinnou bio intenzivní výživu v podobě práškových balíčků, které stimulují imunitní systém a chrání před působením volných radikálů. Nově formulovaný program GP Nutrition - Clean Me od nutriční specialistky Gabriely Peacock obsahuje mikroživiny a přírodní výtažky, které působí jako pohlazení pro tělo. Pročistíte svoji pleť, zlepšíte zažívání a získáte více energie.

Oblíbené produkty redakce Vogue, které podporují detoxikační proces: