Health

Síla léčivých krystalů. Které doma musíte mít i vy?

Nejenže jsou krásné a vynikají i ve špercích, ale už po tisíce let se používají k harmonizaci nebo k pozitivnímu účinku na tělo i na duši. Jaký z drahých kamenů a polodrahokamů si vybrat, co všechno dokážou, jak o ně pečovat a jak s nimi pracovat? 
Foto: Michal Pudelka for Vogue CS
Odpradávna jsou využívány v alternativních terapiích a léčebných metodách. Věří se totiž, že každý krystal je jedinečný, že má svoje vlastní unikátní vlastnosti a energetickou frekvenci, která může ovlivnit energetické, emocionální a fyzické tělo člověka. Příznivci krystalů dokonce tvrdí, že krystaly můžou pomoci při potížích, při bolestech, stresu, úzkosti či nespavosti. Navíc se má za to, že jejich nošení nebo umístění v interiéru dokáže pozitivně ovlivňovat i psychické naladění.

Fungují, nebo ne?

Vědecké studie přesvědčivé důkazy o jejich účinnosti dosud neposkytly a mnoho skeptiků údajnou léčivou schopnost kamenů považuje za placebo efekt. Pravdou ale je, že krystaly lze najít v moderní lékařské praxi (například u chirurgických laserů a jinde). Ať je to s jejich účinky jakkoliv, pro mnoho lidí může práce s léčivými krystaly představovat příjemnou cestu k nalezení harmonie a rovnováhy v životě. Takže proč to nezkusit? Kameny lze nosit jako součást šperku, jako talismany, případně si jimi vyzdobit interiér.

Jak si krystal vybrat?

Způsobů existuje mnoho, nejjednodušším je však vybírat podle znamení horoskopu. Jaký tedy kámen zvolit dle toho, kdy jste narodili?
Kozoroh (22. prosince - 19. ledna): černý turmalín, hematit, modrý kyanit
Vodnář (20. ledna - 18. února): ametyst, akvamarín, modrý fluorit
Ryby (19. února - 20. března): tyrkenit, růženín, ametyst
Beran (21. března - 19. dubna): jaspis, karneol, rubín
Býk (20. dubna - 20. května): ametyst, růženín, zelený aventurín
Blíženci (21. května - 20. června): tygří oko, žlutý jaspis, citrín
Rak (21. června - 22. července): měsíční kámen, smaragd, křemen
Lev (23. července - 22. srpna): zlaté tygří oko, karneol, citrín
Panna (23. srpna - 22. září): opál, ametyst, modrý topas
Váhy (23. září - 22. října): růženín, jaspis, zelený aventurín
Štír (23. října - 21. listopadu): granát, černý onyx, červený jaspis
Střelec (22. listopadu - 21. prosince): turmalín, tyrkys, tygří oko
Jasně, kameny se dají koupit na internetu, ale mnohem rozumnější bude napřed si je prohlédnout naživo. Existuje mnoho obchodů, které se na prodej krystalů specializují, ale sehnat je můžete i na trzích a na speciálních prodejních výstavách. A jak tedy vybrat ten pravý? Buď vsaďte na vlastnosti, které od něho očekáváte, anebo se řiďte čistě podle vlastní intuice. Krystal vezměte jednoduše do ruky a zamyslete, jestli se s ním cítíte příjemně, nebo ne. Samozřejmě roli hraje i jejich kvalita, čistota, inkluze, naleziště, vzácnost a velikost — od těchto parametrů se totiž odvíjí cena, ale běžné krystaly nejsou nijak finančně náročné.

Čištění a příprava krystalů

Každý nový kámen je vhodné „energeticky“ vyčistit, protože nikdy nevíme, kde byl skladovaný a kdo na něj sahal. Způsobů přitom existuje mnoho, například kámen dvě až tři minuty umývat pod proudem vlažné tekoucí vody, ponořit do mořské vody nebo do vody s rozpuštěnou mořskou solí (Pozor: Ne všem krystalům dělá slaná voda dobře, a některé dokonce narušuje). Někdo kameny zakope na pár dní do země nebo je nechá čistit v proudu kouře z vykuřovadla (třeba z Palo Santo, ze šalvěje, vonných tyčinek apod.). Takto vyčištěné kameny je vhodné „nabít“, nejlépe na slunci (ale pozor, růženín nebo ametyst na slunci blednou), anebo na měsíčním světle. Vždy před nabitím vezměte kámen do ruky a myslete na to, jaký byste svému krystalu chtěli dát záměr. A pamatujte: aby co nejvíce plnil svoji funkci, je vhodné jej čistit a pravidelně nabíjet.

Krystaly, které stojí za to pořídit si

Na lásku: růženín
Také se mu říká růžový křemen. Svůj název získal od své něžné, světle růžové barvy. Bývá spojovaný s láskou a harmonií v mezilidských vztazích. Někteří věří, že nošení tohoto kamene může posílit citové vazby mezi partnery a pomáhá vyvolat lásku a porozumění. Může prý také pomoci posílit sebelásku a sebeúctu, což dokáže následně vést k lepšímu vnímání sebe sama. Má se také za to, že růženín je skvělým ochráncem před negativními energiemi a pomáhá odvracet negativní vlivy z vnějšího prostředí.
Na meditaci: ametyst
Je jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších kamenů v oblasti léčivých krystalů. Typická je pro něj nádherná fialová barva — od jemné levandulové až po temnější odstíny. Účinky ametystu jsou často spojovány s duševním klidem, ochranou a duchovním rozvojem. Kámen se používá za účelem snižování stresu, úzkosti, napětí a často je viděn při meditacích. Jeho klidná energie prý dokáže zklidňovat mysl a podporovat relaxaci, usnadňuje usínání a má vliv na lepší spánek. Zkuste si ho dát pod polštář.
Na energii: křišťál
Čirému, nejčastěji bezbarvému krystalu, který je nazýván také křemen, se připisují následující vlastnosti: zlepšuje koncentraci, paměť, uvádí tělo do rovnováhy a dokáže velmi silně zesilovat energie. Zároveň však proti negativním energiím a škodlivým vlivům chrání, proto je často používaný jako talisman. Je skvělý také jako pomocník při meditacích, protože dokáže odfiltrovat rušivé okolní vlivy a podporuje soustředění.
Na ochranu: granát
Granátů je na celém světě spousta, ale právě český granát najdete jen u nás, typická je jeho temně červená barva. Mimochodem, jeho velkým milovníkem byl císař Rudolf II., který na léčebné účinky granátu osobně věřil. Granát je přitom považovaný za kámen ochrany, který umí chránit svého nositele před negativními energiemi, škodlivými vlivy a nebezpečím. Vedle toho prý podporuje pevné vztahy, dodává harmonii či regeneruje organismus.
Pro štěstí: vltavín
Je také známý pod označením moldavit. Český vltavín je velmi unikátní, jelikož jinde než u nás jej nenajdete. A jak ho poznáte? Má typickou mechovou barvu, někdy svým tvarem mech opravdu připomíná. Jeho vznik prý souvisí s pádem meteoritů na Zemi před miliony lety.