Health

Jak začít s běháním, aby vás už konečně bavilo

Znáte snad flexibilnější sport než běh? Může ho provozovat každý – bez rozdílu věku i pohlaví. Běhat se dá kdykoliv a kdekoliv, společně i sám, v kteroukoliv roční dobu i v každém počasí. Že vás to nikdy nechytlo? Tak dodržte tyto kroky a uvidíte, že to konečně půjde a zamilujete si ho! 
Foto: Anwar Hussein/WireImage
Diana, Princezna z Wales

Jděte na to pozvolna

Rychlost a vzdálenost – tady se nejvíce chybuje. Představa, že hned musím sprintovat naplno, jak tělo dovolí, a že to okamžitě musí být aspoň pět kilometrů, je naprosto mylná. Tělo, které nebylo zvyklé běhat, si na nový pohyb musí zvyknout postupně. Ideální je začít s indiánským během, což je střídání běhu s chůzí. Hoďte ego stranou a začněte s pomalým během. Rychlost je určována možností hovoru – to znamená běžet tak rychle, abyste u toho mohli konverzovat nebo si zpívat a nelapali po dechu. Stejně tak to je se vzdáleností – začínejte třeba od kilometru a pak ji postupně navyšujte klidně po půl kilometru.

Neběhejte každý den

Stejně tak, jako se pomalu zvyšuje rychlost a roste vzdálenost, není pro tělo dobré z ničeho začít najednou běhat sedm dní v týdnu. Ano, jedenkrát je určitě málo, ale ze začátku bude stačit běhat maximálně třikrát týdně. Až se pak budete cítit dobře a komfortně po třech bězích, můžete si je přidávat. Vždy by ale jeden den v týdnu nebo dva měly být úplně bez běhu. Tělo totiž potřebuje i kvalitní odpočinek. Bez něj budete jen unavení a vyčerpaní a nikam se neposunete.

Motivujte se

Mít nějaký cíl je důležité. Díky stanovenému cíli se skvěle překonávají počáteční překážky. Můžete si za cíl dát například zajímavý běžecký závod, osobní rekord, mít lepší kondici či pevné tělo nebo existují i různé běžecké výzvy. Nesrovnávejte se ale s ostatními, neznáte totiž jejich běžeckou historii. Kdo trénuje několik let, bude vždy velký kus napřed než ten, kdo začíná. A co je hlavní – běhání by vám mělo přinášet také radost a bavit vás. Jasně, některé tréninky jsou náročné, ale vždy byste se na další běhání měli také těšit a ne se mu věnovat z donucení. Pak to totiž nikdy nepůjde. Dobrou motivací může být i hezké běžecké oblečení a výbava. Za svoje pokroky se tím můžete odměnit.

Vybírejte si hezké trasy (a měňte je)

Je dobré mít svoji oblíbenou běžeckou trasu. Jenže když ji běháte stále dokola a už na ní znáte každý kámen, po čase to bude velká nuda. Není od věci změnit směr, ale také si vybrat i něco nového. Moc fajn jsou třeba o víkendu, když je více času, běžecké výlety s daným cílem, který by se měl nacházet uprostřed trasy, abyste ještě zvládli doběhnout i zpět. Zajímavé místo se může nacházet i na konci běhu, ale vždy byste se po běhu měli převléct do teplého a suchého, abyste neprochladli. A také musíte mít plán, jak se vrátit zpět, proto je jednodušší volit okruh nebo cestu tam a zpátky.

Najděte si běžecké přátele

Když běhá člověk na začátku sám, je to vždycky o dost těžší. Ale pokud máte k sobě někoho, kdo je na tom podobně jako vy, dokáže vás dobře namotivovat a také se spolu podělíte o své dojmy. Pokud nikoho takového nemáte, připojte se k běžecké skupině, kterých je po celé republice spousty. Existují skupiny i běžecké kurzy jak pro úplné začátečníky, tak například jenom pro ženy.

Pište si běžecký deník

Zkuste si ze začátku zapisovat údaje o každém běhu – datum, kolik jste uběhli, za jaký čas, kudy jste běželi a jak jste se u toho cítili. Díky tomu tak za nějakou dobu velice snadno zjistíte, jak váš výkon jde (či nejde) nahoru, a to je také velká motivace. Fajn je mít i běžecké hodinky, díky nimž se vám průběh běhu zapisuje do aplikace, ale na začátek úplně stačí si jednoduše psát do sešitu. Je to přehledný způsob a jednoduchý na kontrolu a následně vám takový osobní běžecký deník poslouží i jako suvenýr.

Dostatečně regenerujte

Častým a mylným názorem je, že když se po běhu nebude jíst, tím lépe se bude hubnout. Jenže to je jedna z největších chyb. Tělo po výkonu potřebuje obnovit síly a znovu je nabrat a k tomu potřebuje energii z kvalitního jídla. Ideální je do půl hodiny po běhu aspoň něco malého sníst – banán, jablko, dát si regenerační nebo proteinový koktejl či tyčinku a pak si dopřát běžné klasické jídlo. Nezapomínejte ani pít, a to zejména i teď, v zimě. Tělo se potí i v chladnějším počasí, a když sportujete, potřebujete tekutiny ještě o dost více. Důležité je se také po každém běhu protáhnout (vždy ale doma v teple), a pokud vás hodně bolí svaly, dopřejte jim masáž na regeneračním válci. Je to snadné (ano, někdy to i dost bolí), ale je to velmi účinné a zvládne to každý. A když k relaxaci přidáte občas i wellness – masáž od profesionála, saunu nebo vířivku, tělo vám jen poděkuje.