Health

Je balet jógou 21. století?

Většina z nás jej má zafixovaný jako definici něčeho nadpozemského, ladného, neuchopitelného. Ovšem balet není jen o kráse pohybu, ale i efektivní aktivitou, se kterou můžete začít prakticky v jakémkoliv věku a zlepší nejen držení těla, ale zpevní i svaly, o kterých jste možná doteď nevěděli, že je máte. 
„Říká se, že balet je jógou 21. století. Na tanečních hodinách si totiž nejen protáhnete celé tělo a zapojíte všchny svaly, ale také si nádherně spravíte celkové držení těla. Chůze na podpatcích pro vás přestane být noční můrou,“ říká Adéla Pollertová, zakladatelka Baletní akademie nesoucí její jméno. 
S Adélou souhlasí i Jan Zahradník z Yogame studia, kde se zaměřují na Barre lekce, vycházející právě z baletu. „Barre je cvičení, které spojuje prvky baletu a pilates. Při cvičení je kladen důraz na precizní provedení a zapojení více svalových skupin najednou,“ představuje Zahradník svou cvičební platformu. I zde se naučíte správnému dýchání a držení těla. „Při správném provedení jednotlivých cviků dojde k vyrýsování a posílení problematických partií. Právě vysoká efektivita cviků spolu s ladnými pohyby během cvičení dělá tuto metodu velice atraktivní,“ vyjmenovává všechny klady cvičení majitel studia. 
Foto: Archiv studia yogame.cz
Barre lekce můžete cvičit i online.
Foto: Archiv studia yogame.cz
Barre lekce můžete cvičit online.
Balet je podle odborníků skutečně pro všechny, jen je na nás, jak moc se mu můžeme a chceme věnovat. A také záleží na tom, kdo a jak hodiny povede. Proč bychom tedy měli začít trávit čas na baletních hodinách, i když před sebou nemáme kariéru primabaleríny? „Protože chcete zažít něco nového, vyčistit si hlavu, aspoň na chvilku nemyslet na každodenní starosti, protáhnout si tělo od hlavy až k patě a hlavně vnímat atmosféru, která na hodinách panuje. Zažijete nejen výborné pedagogy, ale hlavně osobnosti se smyslem pro disciplínu, která je u baletu nutností,“ odpovídá Adéla Pollerotvá. „Nikdo se nemusí bát, že je na balet moc plnoštíhlý, silný, neohebný nebo dokonce starý. Hodiny jsou tak fajn, že všechny tyto aspekty zapomenete s první minutou a po ulici při odchodu se budete vznášet s pocitem těšení se na další lekci,“ dodává váhajícím odvahu zakladatelka Baletní akademie.
Foto: John Spence
Elena Gibson vynalezla EG metodu, jež spojuje balet, jógu a pole dance.
Foto: John Spence
O tom, že balet by skutečně měl být dostupný každému, ví své i balerína Elena Gibson, která za 30 let strávených v baletních piškotech přišla na svoji metodu spojující posilování s tancem a cvičením na tyči. „Jako profesionální baletka v Národním baletu Kanady jsem měla to štěstí, že jsem se učila od nejlepších světových učitelů, choreografů a uměleckých ředitelů,“ vysvětluje. Tento základní prvek její metody nazývané EG vás naučí esenci elegance v pohybu, koordinaci a rozvoj síly v jádru a dolní části těla. Druhá disciplína kombinuje různé styly pole dance. „Poté, co jsem v Londýně trénovala více než 15 let, používám techniky, které vám pomohou zlepšit sebevědomí a sílu horní části těla,“ vyjmenovává výhody pole dance umělkyně. A třetí disciplínou je jóga. Protože Elena jógu cvičí léta, hledala cestu, jak ji zapojit do svého cvičení. Díky svým znalostem jógy vás naučí, jak se spojit s vlastním tělem, zlepšit flexibilitu a předcházet zranění při náročných cvicích. Ještě stále si tedy myslíte, že se na balet nehodíte?

Piškoty s sebou?

Foto: Daniela Čaloudová
Baletní akademie Adély Pollertové vede taneční hodiny pro děti i dospělé.
Foto: Daniela Čaloudová
Baletní akademie Adély Pollertové vede taneční hodiny pro děti i dospělé.
„Na lekcích baletu u nás vás čeká klasický baletní trénink, jak jej znáte z filmů. Cvičení u baletní tyče, skoky, a když máte zájem, máme i hodiny na špičkách,“ přibližuje baletní hodiny Adéla Pollertová. V Baletní Akademii mají momentálně nabídku soukromých lekcí i cvičení na doma. Ve studiu Yogame se Barre cvičí u baletní tyče, ale v domácích podmínkách lze bez problému vyžít třeba kuchyňskou linku. „V současné době vedeme lekce jak formou jednotlivých lekcí, tak uceleného cvičení. Obojí probíhá na naší online platformě Yogamehome.cz,“ láká na hodiny Jan Zahradník. Také Elena Gibson své žáky vzdělává online. Situaci se tedy pružně přizpůsobila stejně tak, jako tanečníci hudbě, na kterou tančí.