Health

Modelka Bianca Balti o rakovině prsu a preventivní mastektomii

Hvězda kampaně na kultovní vůni Dolce & Gabbana Light Blue hovoří o operaci a plánech do budoucna.
Foto: Jacopo Raule/Getty Images
Bianca Balti
„Je to zvláštní situace," říká mi modelka Bianca Balti přes Zoom. Koncem roku 2022 ji řetězec náhod přivedl k tomu, aby si nechala vyšetřit své genetické predispozice. Šlo o jednoduchý test ze slin – a zjistila, že je nositelkou genu BRCA1.
Výsledky jí daly možnost nahlédnout do vlastní budoucnosti. Balti teď ví, že má riziko onemocnění rakovinou prsu 50 % a 30% riziko, že ji postihne karcinom vaječníků. „Zatím jsem neonemocněla, ale riziko, že by se tak jednoho dne stalo, bylo hodně vysoké. A teď jsem měla možnost s tím něco udělat." To se stalo v době, kdy byla jen o něco málo mladší než jedna z jejích tet z otcovy strany, která ve 39 letech zemřela na velmi agresivní formu rakoviny prsu. S podporou rodiny, přátel a lékařů se Bianca Balti, matka dvou malých dcer, rozhodla pro preventivní dvojitou mastektomii, kterou podstoupila 8. prosince 2022. „Chtěla jsem být dobrým vzorem pro své dcery a starat se o své zdraví," říká. 
Nyní se o své zkušenosti podělila s Vogue. „Nejtěžší na celém procesu byl strach," svěřuje se. „Ze zjištění diagnózy, z neznáma, z toho, že si musím vzít volno z práce a že nevím, jak bude vypadat moje tělo." Poslední bod byl pro modelku, která tvoří polovinu ikonického páru v kampaních na parfém Light Blue od Dolce & Gabbana, zvlášť podstatný. „Samozřejmě že vzhled by měl být naší poslední starostí. Měli bychom se soustředit na život, ale mnoha ženám na něm záleží. Můj vztah k sobě samé se během celého procesu nezměnil, což považuji za velké vítězství. Cítím se ve stejné pohodě. Jen si navíc teď nesu tuhle zkušenost, díky které je teď moje tělo odolnější."
Balti plánuje nechat si odstranit i vaječníky, ale prozatím se o svůj příběh dál dělí s cílem povzbudit více žen, aby si nechaly zjistit, zda nejsou nositelkami genu BRCA (V Česku ho provádí mj. GHC Genetics, pozn. red.). Na základě toho pak mohou s odborníkem zhodnotit své možnosti a zvolit nejlepší postup. „Pokaždé, když veřejně mluvím o tom, co se mi stalo, ozvou se mi lidé a řeknou mi, že si nechali udělat mammografické vyšetření nebo že si nechali otestovat geny," říká s hrdostí. „Takže vím, že když o tématu mluvím, má to reálný dopad."
Článek vyšel v originále na vogue.com.