Health

Zázračný kolagen?

Kolagen se během posledních pár let stal jedním z nejpopulárnějších suplementů vůbec. Někdo ho dokonce přezdívá elixírem mládí, a nechybí tak v poličce většiny z nás. Chrání pleť před stárnutím, pomáhá vyhladit vrásky, podporuje játra, střeva, posiluje vlasy, kůži, nehty a vytváří hormonální rovnováhu v těle. To zní opravdu jako zázrak. V dnešní „době reklamní“ je však třeba zázraky vydělit minimálně dvěma.
Foto: Tristan Fewings/Getty Images
Pojďme si nejprve říct, co to ten kolagen vlastně je.
Kolagen je protein, který je nejhojněji zastoupen v lidském těle. Nachází v kostech, svalech, kůži a šlachách. Je to látka, která vše drží pohromadě. Dává buňkám sílu a strukturu, jeden výzkum dokonce ukázal, že je pevnější než ocel.
Existuje mnoho druhů kolagenu, některé si produkujeme sami, jiné přijímáme z potravy, a právě kolagen typu 1 je ten, co dělá naši kůži pružnou a flexibilní.
Produkce kolagenu v těle klesá od 20. roku života. Největší pokles pak nastává u žen po menopauze. Jeho úbytek se projevuje menší pružností kůže, snížením schopnosti regenerace buněk, menší odolností kloubů. Dodáním kolagenu se tak napomáhá udržitelným procesům.
Takže stačí vypít každý den sáček kolagenu a pleť má vystaráno? Ne tak docela...
1) Zázračné účinky = marketingový tah
Pravdou je, že opravdu žádná studie zatím nepodala důkaz o tom, že by jeho užívání mělo přímý dopad na zlepšení pleti či nehtů a kloubů. Je to diskuze.
Několik studií ukazuje, že užívání konkrétních doplňků kolagenu po několik měsíců může zlepšit elasticitu pleti, její vlhkost a hustotu, ale...
... problémem je, že v dnešní době jsou výzkumníci sponzorováni výrobcem, což zvyšuje šanci na zaujaté výsledky.
2) Kolagen v kontextu
Jakékoliv pozitivní účinky suplementů závisí na tom, jak jsou stráveny a absorbovány v trávicím traktu a jestli se vůbec dostanou tam, kam mají.
3) Pomáhá, ale neléčí
A teď to hlavní. Kolagen za vás nemůže vyžehlit to, co jste si sami natropili. Podpoří kůži v odolnosti, ale nezmírní účinky vnějších vlivů, které na pleť působí. Neumí zahnat zplodiny z výfuku, kouř cigaret, UV záření ani jakýkoliv špatný životní styl. 
Foto: Panatea
A moje osobní zkušenost? Již po týdnu užívání kolagenového přípravku mi přišla pleť prosvětlenější a pružnější. Bohužel po druhém a třetím týdnu se už žádné účinky neprojevovaly. Na suplementaci kolagenu si tělo zkrátka velmi dobře a rychle zvykne a pozitiva se vytratí.
Co je tedy klíčem? Prevence.
Lékaři potvrzují, že pro udržení kolagenu je nejlepší dodržování několika věcí:
  • nevystavovat se přílišnému UV záření 
  • jíst zdravou stravu
  • pít dostatek vody
  • vyhýbat se cigaretovému a výfukovému kouři
  • dostatek spánku
Pro někoho možná nic nového, ale však to znáte, opakování je matka moudrosti (čtěte mládí).