Health

Proč si každé ráno dávám panáka jablečného octa? A jak může jeho konzumace pomoci se zažíváním vám?

V době, kdy každý den přichází nějaký nový, „zaručený“ wellness hack, může být velmi obtížné oddělit zrno od plev. Takže když jsem si všimla, že jablečný ocet zažívá ve vodách internetu renesanci (svědčí o tom jak obrovský nárůst jeho vyhledávání na Googlu, tak i miliony zhlédnutí na TikToku), jako novinářka jsem pocítila nutkání zjistit a na vlastní (ne)bezpečí otestovat, co na něm vlastně všichni vidí.
Foto: Getty Images
James Cagney a Gig Young ve filmu Come Fill the Cup
Ale pěkně popořadě: Co je to jablečný ocet? Jablečný ocet představuje druh octa, který se vyrábí fermentačním procesem, při němž se (zjednodušeně řečeno) pomocí kvasinek a cukru přeměňují rozdrcená jablka na kyselinu octovou. Ačkoli se má všeobecně za to, že kyselina octová je zdravá, právě raw, nefiltrovaný jablečný ocet obsahuje „matku“, tvořenou bakteriemi a kvasinkami. A právě o ní vám odborníci řeknou, že obsahuje probiotika, která jsou pro naše střeva velmi prospěšná. „Jablečný ocet je mocný přírodní doplněk, který se používá již stovky let, takže obstál ve zkoušce času,“ vysvětluje doktorka Simoné Laubscher, zakladatelka společnosti Rejuv Wellness, odbornice na přírodní výživu a také jedna z prvních expertek, která se se mnou — před mnoha lety — podělila o své nadšení z benefitů jablečného octa. Jenže není jablečný ocet jako jablečný ocet. Receptury, které mají zakalenou „matku“, jsou díky své probiotické síle výtečné pro zdraví střev. Vedle toho pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi, podporují trávení a regulaci hmotnosti, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém, a dokonce se říká, že přispívají k eliminaci akné nebo k urychlení hojení jizev. Tomu říkám nabitý seznam plusů, které by přiměly i největšího cynika, aby si okamžitě nakráčel pořídit vlastní jablka ke kvašení.
To, že se nápoje s obsahem jablečného octa znovu těší oblibě, dává smysl. Podle odborné studie z roku 2021 se u lidí, kteří konzumují stravu bohatou na kvašené potraviny, jako jsou jogurty, kimči, kombucha nebo kysané zelí, zvýšila mikrobiální rozmanitost, snížila zánětlivost a celkově zlepšila imunitní reakce. Odborníci na základě těchto výsledků následně doporučovali konzumaci až 6 porcí kvašených potravin denně. Když k tomu všemu přidáme fakt, jak klíčové je zdraví střev pro naši komplexní pohodu, dává rázem celý tenhle boom okolo jablečného octa smysl. 
Proč mám ráda jablečný ocet?
Poprvé jsem ho zařadila do svého jídelníčku loni, když jsem se stravovala podle plánu společnosti Artah Health. Její zakladatelka — výživová poradkyně a naturopatka Rhian Stephenson — jablečný ocet často zařazuje do svých výživných receptů, které jsou, mimochodem,  vždy velmi chutné. A i když jsem tak nějak tušila, že mi může pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi (což jsem v době, kdy jsem konzumovala hlavně jídla plná škrobů a cukrů, akutně potřebovala), nechápala jsem, jak moc může její metoda ovlivnit mé trávení, včetně schopnosti zkrotit časté nadýmání a neustálé pocity vlčího hladu. Ačkoli jablečný ocet není žádná zázračná přísada — a rozhodně vám nedokáže vykompenzovat špatnou životosprávu — od doby, co si každé ráno dopřávám jablečný ocet nalačno (anebo ho občas naředím s vodou), vypozorovala, že na mě přicházel hlad ve chvílích, když jsem měla chuť na sladké (během oběda a pak znovu během večeře), čehož se teď dokážu vyvarovat. Takže méně mlsám. Navíc již nejsem tak nafouklá. Můj trávicí systém odvádí svou práci na jedničku. Najednou se také cítím více plná energie. Pravdou ale je, že se o sebe také snažím více pečovat, proto pravý důvod posledně zmíněného bude někde mezi…
Osobně dávám přednost konzumaci jablečného octa v neředěné podobě, avšak Simoné Laubscher doporučuje jiný postup: „Jedinou nevýhodou jablečného octa je potenciální narušení zubní skloviny,“ varuje. Proto je rozhodně lepší míchat jej s vodou. Můžete si dát panáka: 1 až 2 polévkové lžíce do 15 až 30 ml vody — před jídlem, anebo po něm. Dělejte to, co vám samotným nejvíce vyhovuje. Protože jak by se dalo očekávat, jablečný ocet má pikantní, ostrou chuť, takže jsem na něj zatím dokázala vsázet maximálně jednou denně, hned ráno po probuzení.
Fungují bonbony s jablečným octem?
Podle počtu vyhledávaní na Googlu jde o nejčastější otázku ve spojení s jablečným octem. Většina odborníků na zdraví se shoduje, že gumové bonbony nejsou tím nejlepším zdrojem pro potřebné živiny. „Gumové bonbony se špatně vstřebávají, nejsou dobré pro zuby, což ostatně platí i o tvrdých tabletách obecně,“ podotýká odbornice. Pokud ale přece jen chcete užívat nějaký doplněk stravy, doktorka Simoné Laubscher doporučuje kapsle Apple Cider Burn, které obsahují organický fermentovaný jablečný ocet spolu se zeleným čajem, zázvorem, kajenským pepřem a kurkumou, které podpoří zdravý metabolismus. Stačí si vzít kapsli před obědem nebo večeří, a před jakýmkoliv vydatným či pozdním jídlem by to měly být tablety rovnou dvě.
Jaký jablečný ocet užívat?
Nejlepší způsob, jak si dopřát jablečný ocet, je ten v tekuté formě. Poohlédněte se po bio recepturách, které nabízejí neupravená, nefiltrovaná a nerafinovaná fermentovaná jablka — a pro dosažení maximálních výsledků se ujistěte, že obsahují také již zmíněnou „matku“. A ještě jedno poučení: „Vždy je nejlepší kupovat jablečný ocet ve skleněné lahvi, ne v plastu,“ dodává Laubscher. Jejím favoritem je zatím nezávislá britská značka Willy's ACV, která své produkty vyrábí udržitelným způsobem, z místních jablečných sadů. Zní to docela idylicky, viďte? Na výběr je přitom spousta různých směsí. Můžete si pořídit třeba hotové Daily Dose Shots, které v sobě ukrývají také zázvor, kurkumu a med nebo červenou řepu, případně zvolit půllitrové nádobě. Všechny varianty jsou ovšem k mání ve skleněných lahvích ve stylu starodávných lékáren, které lze recyklovat a které se budou na vaší kuchyňské lince skvěle vyjímat (a kde je jen tak nepřehlédnete). Z konzumace jablečného octa si můžete udělat každodenní rituál, stejně jako je to v případě dobré snídaně nebo přípravy smoothie.
Finální verdikt Vogue
Těm, co si dosud mysleli, že popíjení jablečného octa je jen dalším módním výstřelkem, vzkazuji jediné: i když vím, že nejde o žádný všelék, osobně ho považuji za jeden z doplňků stravy, který jednoznačně přispěl ke zlepšení mého trávení, takže už jenom kvůli tomu má ode mě jablečný ocet jasné ano.
Text vyšel v originále na vogue.co.uk.