Health

Jak se co nejefektivněji vypořádat s ranní úzkostí?

Čas od času nás dostane, hned po probuzení, všechny, a je to normální. Co si ale budeme namlouvat —  právě ráno má obrovský potenciál ovlivnit to, jak prožijete další hodiny, proto je vždycky lepší začít nový den s dobrou náladou. Jak se tedy s nezvaným hostem ve své hlavě vypořádat? Pokud se s problémem seznámíte blíže, snáze na něj vyzrajete, slibují odborníci.
Foto:  Brendon Thorne/Getty Images
Úzkost je součástí každodenního života, to je bez debat. Jak ji ale účinně sestřást? Zjišťujte o ní nové informace nebo se s ní dokonce spřátelte, doporučuje Jodie Cariss, terapeutka a zakladatelka platformy Self Space. „Jakmile na vás dolehne ranní úzkost, zamyslete se, co můžete udělat, abyste s ní mohli pracovat (bude to rozhodně lepší, než když půjdete proti ní),“ doporučuje expertka přes duši a navrhuje pustit si oblíbenou hudbu do uší nebo se obloukem vyhnout věcem, které vás znervózňují. „Vrhněte se raději do práce nebo si dejte do těla a nepřipusťte, aby vás aktuální stav jakkoliv ochromil,“ zdůrazňuje odbornice.

Kouzlo magických hub

Není nad chutný snídaňový nápoj, který vás rázem ukonejší, třeba díky prášku ze speciálních hub. „Funkční houby mohou pomoct lépe zvládat stres a úzkost,“ říká Andrew Salter, spoluzakladatel společnosti Dirtea, a vysvětluje: „Díky svým adaptogenním vlastnostem dokážou snížit účinky stresu a zlepšit odolnost těla.“  Prášek Dirtea Reishi se hodí pro vyrovnávání tělesné rovnováhy, podporu klidu a zlepšení kvality spánku. Dá se přisypat do smoothie, anebo zalít horkou vodou a popíjet jako čaj.

Léčivé vůně: Jak pracují?

Stejně jako vdechování vůně čerstvé trávy nebo lučních květů může mít i pouhé rozstříknutí parfému do vzduchu nebo na kůži blahodárný vliv na naši náladu a celkovou pohodu. Veronique Gabai má na svědomí kompletní kolekci vůní Aroma, které vám na počkání zařídí dokonalou terapii. Vůně využívají přírodní aromaterapeutické oleje a jsou ideálním způsobem, jak otevřít své srdce energii a optimismu; obnovit své osobní potřeby, ukotvit se a spojit — s větší silou vesmíru,“ nabádá Gabai a shrnuje princip těchto vůní: „Nosíte je jako parfémy, ale používáte jako aromaterapii.“

Vyzkoušejte nootropika 

„Nootropika jsou doplňky stravy určené k posílení kognitivního zdraví, ať už podporou emočního stavu a bojem proti úzkosti, zlepšením paměti, soustředění a duševní bystrosti,“ uvádí výživová poradkyně, naturopatka a zakladatelka společnosti Artah Rhian Stephenson. Jenže ze kterých produktů vybírat? Na trh se v poslední době dostala celá řada špičkových preparátů, jako jsou třeba: Artah Enhanced Nootropics, Noon Nootropic Drops nebo Heights Smart Supplement

Zadělejte si na co nejblaženější rutinu

Dopřejte si svůj každodenní ranní beauty rituál. Vmasírujte do pokožky sérum, hydratační krém a SPF a zaměřte se na uvolnění napětí v oblasti čelistí a mezi obočím. Neobejdete se bez ranní sprchy? OK, ale vylaďte si ji — zavěšením eukalyptových listů na sprchovou hlavici, které okamžitě naplní místnost přírodní vůní, anebo ještě jednodušeji — prostřednictvím příjemné tělové kosmetiky. Nám se k tomu zamlouvá sprchový gel St. Barts od značky Ouai.

Chce to pohyb, pohyb a zase pohyb

„Většina ranní úzkosti je vyvolána absencí pohybu,“ tvrdí Jordan Vyas-Lee, psychoterapeutka a spoluzakladatelka kliniky duševní péče Kove. „Obvykle se probudíme a jsme ztuhlí. Vždy si proto preventivně ohlídejte, abyste se co nejdřív po procitnutí rozpohybovali.“ Nemusí to být zrovna namáhavé cvičení (i když dobrý trénink dodá pocit, že jste něco velkého dokázali, a to ještě než den vůbec začal). Vyas-Lee navíc doporučuje vytvořit si plán na nadcházející den, dle kterého budete postupovat krok po kroku. Jedině tak prý potlačíte přílišné (a často kontraproduktivní) přemýšlení.

Prodýchejte svoji úzkost

Somatické léčba je jakákoliv terapeutická praxe, která pracuje jak s myslí, tak i tělem. Sophie Belle, odbornice na práci s dechem, je navíc přesvědčená, že pokud tyto dvě oblasti propojíte, snáze uvolníte potlačené emoce, zážitky a traumata, která uvízly přímo ve vašem těle.“ Jedním z příkladů somatického léčení je technika zvaná vědomá dechová práce, při níž se soustředítě na konkrétní věc, kterou potřebujete uvolnit. Zkuste na sobě aplikovat kruhový vzorec dýchání. V čem spočívá? Že mezi nádechem a výdechem neuděláte pauzu. Výsledkem bude plynulejší a propojenější rytmus... Mimochodem, ani Wim Hof, nejslavnější propagátor otužování, nedá  dopustit na dechovou práci. Stáhněte si jeho aplikaci a svoji úzkost prodýchejte společně s ním.
Tento článek vyšel v originále na vogue.co.uk