Health

Čokoláda je zdravá. Ano, opravdu je

Útulné večery, kdy doma hibernujete, si přímo říkají o jednu věc: přemíru konzumace čokolády. Myslím, že to není jen můj případ – s blížícími se Vánocemi se začíná ozývat mlsná a žádné balení čokoládovo-nugátových bonbonů není dost velké. Ale všichni do nás léta hučeli, že čokoláda tělu zrovna neprospívá. Nebo snad ano? Pan profesor má jasný názor.
Foto: Earl Leaf/Michael Ochs Archives/Getty Images
Natalie Wood a Leigh Snowden, 1955
Podle Tima Spectora, profesora genetické epidemiologie na King's College London a vědeckého spoluzakladatele společnosti Zoe, čokoláda tělu vlastně prospívá – jen si musíte dát tu správnou. „Mám pro vás novinku," řekl ve videu na svém instagramovém účtu. „Čokoláda je zdravá potravina." Nemluví však o velkých tabulkách mléčné čokolády s oříšky a karamelem nebo o tyčinkách Mars, Snickers a dalších, ale o hořké čokoládě s více než 70% obsahem kakaa.
Hořká čokoláda obsahuje „přibližně 10 gramů vlákniny, což je více než polovina průměrného denního příjmu vlákniny ve většině západních zemí" a je také plná polyfenolů. Zatímco vláknina je klíčová pro regulaci hladiny cukru v krvi, zlepšení zdraví střev a snížení zánětů, polyfenoly jsou sloučeniny obsažené v rostlinných potravinách, které mají mimo jiné silné antioxidační účinky.
Profesor Spector ve videu odkazuje na nedávnou (a rozsáhlou) studii, která probíhala tři a půl roku na 20 000 lidech. Ti, kteří během této doby užívali doplňky stravy s kakaovým extraktem, měli o 20 % nižší pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby než skupina, která užívala placebo. Takže ano, skutečně se vyplatí zařadit hořkou čokoládu do svého jídelníčku pro lepší zdraví.
Jakou čokoládu tedy jíst? Jak již bylo řečeno, jde o to, abyste si vybrali takovou, která obsahuje více než 70 % kakaa, ale měli byste také zkontrolovat etiketu, abyste se ujistili, že vámi vybraná čokoláda obsahuje minimální počet ingrediencí. Čím méně přídatných látek – a čím méně cukru – tím lépe. „Nejlepší jsou řemeslné čokoládové tabulky – obsahují pouze dvě nebo tři složky," říká profesor Spector a coby dva hrdiny jmenuje kakao a fermentované boby.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.