Health

8 tipů, díky kterým se budete cítit optimisticky

Pokud je pro vás těžké hledat na životě ty lepší stránky, vězte, že v tom nejste sami. Zima zdaleka nekončí, všichni potřebujeme něco, čím bychom se přiblížili k jaru. A my to našli.
Foto: Felix Cooper
Veselejší mysl je klíč k celkovému zdraví. Nedávný výzkum provedený Národní akademií věd Spojených států amerických totiž zjistil, že pozitivním nazíráním na skutečnost si zvyšujete až o 15 % šanci na delší život. „Naše mysl je naprogramována tak, že vidí sklenici jako poloprázdnou. Řešením je proto neposlouchat autopilota a místo toho přepnout,“ doporučuje koučka zdraví Milla Lascelles. Jak ale na to?
Níže najdete 8 tipů, které vám ke spojení s vaším vnitřním optimistou pomůžou.

Žijte přítomností

Ano, život v daném okamžiku a prožívání reality všedních dní tak, jak přicházejí, podporuje klidnější naladění. „Spousta lidí se mučí kvůli dosažení ‚cílového štěstí‘ a žijí v zajetí myšlenky, že štěstí na ně čeká jinde, v další práci nebo u jiného partnera, to ale není správně,“ zmiňuje lifestylová mentorka Milla Lascelles. „Jenže dokud se nevzdáte vize, že štěstí se nachází někde jinde, nikdy nebudete štastni tam, kde aktuálně jste." Doporučuje proto nastavit si do telefonu na každý den několik pravidelných upomínek, které vám připomenou, že se máte zastavit a uvědomit si, co zrovna děláte — v danou chvíli zhluboka dýchejte a sledujte své myšlenky. Pomůže vám to lépe se koncentrovat na přítomnost.

Sepište si, za co jste vděční

Každé ráno začněte tím, že si jednoduše napíšete, za co jste vděční. Mentorka zdraví doporučuje zaměřit se na tři body: osobu, potěšení a slib, které se k vaší vděčnosti vážou. Může to být něco jednoduchého, jde jen o to si uvědomit, co má ve vašem životě opravdu pozitivní význam. „Přináší to okamžité štěstí a radostné emoce,“ vysvětluje Lascelles.

Obklopte se pozitivně smýšlejícími lidmi

Jay Shetty ve své vynikající knize Think Like A Monk popisuje, jaký dopad mohou na vaše myšlení můžou mít negativní přátelé nebo kolegové. A naopak. Negativita je nakažlivá, takže pokud už nutně potřebujete změnu, obklopte se optimismem a odhlaste se ze sociálních médií, kde si ostatní jen stěžují.

Jděte na vzduch

Nedávná studie odhalila, že pouhých 50 minut chůze v městském parku vedlo u většiny zúčastněných k lepší náladě, paměti i pozornosti. Když si k tomu navíc přidáte dalších 40 minut, získáte preventivní lék na depresi. Pobyt venku totiž prokazatelně reguluje hladinu hormonu kortizolu, který má prsty ve vzniku stresu, úzkostí, depresí a celkové nespokojenosti. Že není moc času? I pouhá procházka po obědě v přírodě udělá divy!

Připomínejte si jen to dobré

„Negativní zážitky se na mozek nalepí během mikrosekundy jako suchý zip. U těch pozitivních zabere minimálně 20 sekund, než se do našich vzpomínek uloží,“ podotýká Lascelles a radí: „Věnujte proto pozitivním zážitkům ve svém životě dostatek pozornosti a myslete na ně alespoň po dobu 30 sekund. Vynaložte veškeré své úsilí tomu, abyste se na daný zážitek soustředili, zaryjte si šťastné vzpomínky do paměti pomocí všech svých smyslů.“ Odměna pro vás? Zaznamenáte nejen obnovený pocit pozitivity, ale také zvýšenou schopnost převálcovat stres.

Starejte se o sebe

Může to znít jako klišé, ale péče o sebe by měla za všech okolností figurovat na prvním místě vašeho seznamu. Připomeňte si proto aktivity, které vám přinášejí radost, a zařaďte je do své každodenní rutiny. Třeba si dopřejte 15 minut péče o pleť, hezky se oblékněte nebo si připravte extra výživný oběd. Ať už vám dělá dobře cokoliv, upřednostňujte to — a pravidelně.

Změňte svůj postoj

Slyšeli jste někdy o mocenské póze? Studie ukázaly, že osvojení pozic, ve kterých stojíme „expanzivně“ (otevřená ramena a vysoký, vzpřímený a otevřený postoj) nám může pomoct cítit se sebevědoměji. „Silové pozice mohou snížit hladinu kortizolu o celých 25 %, takže vám fantasticky pomohou cítit se šťastněji,“ připomíná Lascelles.

Meditujte 

Každodenní meditace dokáže zmírnit deprese, zmírnit fyzickou bolest nebo překazit bloudění mysli, které vede k neustálým negativním myšlenkám. Pro začátek si stáhněte některou z meditačních aplikací, jako je Calm nebo Headspace, a zkoušejte meditovat. A i když budete mít pocit, že to úplně nezabírá, minimálně si zařídíte lepší náladu. 
Článek v originále vyšel na www.vogue.co.uk.