Health

Kolagenový drink od A do Z: Vše, co potřebujete vědět o kolagenu v prášku a jeho vlivu na zdravou pleť, vlasy a nehty

Na trhu je tolik kolagenových nápojů, že je těžké poznat, který je pro vás ten pravý. Ale nebojte se, tento průvodce vám prozradí všechna důležitá fakta, včetně toho, jak najít ten nejlepší a jak jej používat pro dosažení nejlepších výsledků.
Foto: Arthur Elgort/Conde Nast via Getty Images
Začněme od začátku. Co je vlastně kolagen a proč se o něm neustále tak mluví? Jedná se o nejrozšířenější bílkovinu v lidském těle a hraje zásadní roli při udržování struktury a pružnosti naší kůže, vlasů, nehtů a kloubů. Bez něj bychom zjednodušeně řešeno nedrželi pohromadě. S přibývajícím věkem přirozená produkce kolagenu v těle klesá, což může vést k řadě viditelných i citelných příznaků, jako jsou vrásky, povadlá kůže, lámavé vlasy a nehty a bolesti kloubů.

Výhody kolagenových drinků

Rozpustný kolagen je populární cestou, jak doplnit jídelníček o klíčovou bílkovinu a využít jejích četných výhod. Mezi potenciální výhody rozpustného kolagenu v prášku patří:
  • Zlepšení pokožky: Kolagen může pomoci snížit výskyt vrásek a jemných linek, zlepšit pružnost pokožky a podpořit její hydrataci.
  • Silnější vlasy a nehty: Kolagen je nezbytný pro zdravé vlasy a nehty. Pití kolagenu může pomoci podpořit silnější a lesklejší vlasy a snížit lámavost nehtů.
  • Snížení bolesti kloubů a zlepšení jejich funkce: Kolagen pomáhá také kloubům, což může vést ke snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti.
  • Zlepšení zdraví střev: Kolagen může podporovat zdravou střevní sliznici, což může zlepšit trávení a vstřebávání živin.

Typy kolagenu, s nimž se můžete setkat

  • Hovězí kolagen se vyrábí z kůží a kostí hovězího dobytka. Je dobrým zdrojem kolagenu typu I a III, které jsou důležité pro zdraví kůže a funkci kloubů.
  • Mořský kolagen se získává z ryb a jiných mořských zdrojů. Je bohatý na kolagen typu I, který je nejhojněji zastoupeným kolagenem v naší pokožce a poskytuje vynikající účinky proti stárnutí.
  • Kuřecí kolagen se získává z kostí a chrupavek kuřat. Je dobrým zdrojem kolagenu typu II, což je hlavní typ kolagenu, který se nachází v chrupavce.
  • Vepřový kolagen se vyrábí z kůží a kostí prasat. Je dobrým zdrojem kolagenu typu I a III.
  • Veganský kolagen se získává z rostlinných zdrojů, jako je hrachová a rýžová bílkovina. Ve skutečnosti nejde o kolagen, jaký máme v těle, jedná se o směs rostlinných složek, které byly navrženy tak, aby stimulovaly přirozenou produkci kolagenu v organismu. Nutno poznamenat, že veganský kolagen není tak dobře prozkoumán jako jiné typy kolagenu a zatím není jasné, jak účinný je při zvyšování hladiny kolagenu v těle.

Který kolagen je nejlepší pro pleť, vlasy a nehty?

Hydrolyzovaný hovězí kolagen je nejlepším typem kolagenu pro pokožku, vlasy a nehty, protože se snadno vstřebává do těla. Studie prokázaly, že právě tento typ může pomoci snížit výskyt vrásek a jemných linek, zlepšit pružnost pokožky a podpořit její hydrataci. Může také pomoci posílit vlasy a nehty a pozitivně působí i na klouby. Samozřejmě velmi důležité je vybrat si produkt s kolagenem z kvalitních, ověřených zdrojů. Jedním z nejlépe prozkoumaných hydrolyzovaných peptidů hovězího kolagenu je Verisol®. 

Verisol®: Klinicky ověřený kolagenový peptid s prokazatelnými výsledky

Verisol® je klinicky ověřený kolagenový peptid, který prokazatelně zlepšuje pružnost pokožky a snižuje výskyt vrásek již za 8 týdnů. Studie z roku 2014 publikovaná v časopise Dermatology zjistila, že užívání hydrolyzovaného hovězího kolagenu po dobu 12 týdnů snížilo výskyt vrásek a jemných linek až o 20 %. Jiná studie, publikovaná v časopise Skin Pharmacology and Physiology v roce 2015, zjistila, že užívání hydrolyzovaného hovězího kolagenu po dobu 8 týdnů zvýšilo růst vlasů až o 10 %.

Jak vybrat nejlepší kolagenový nápoj

Při výběru kolagenového nápoje je třeba mít na paměti několik věcí:
  • Typ kolagenu: Hledejte kolagenový nápoj, který obsahuje hydrolyzovaný kolagen. Ten byl rozložen na menší peptidy, což usnadňuje jeho vstřebávání.
  • Dávkování: Většina odborníků doporučuje užívat 2,5-5 gramů kolagenu denně, abyste dosáhli optimálních výsledků.
  • Další složky: Nezapomeňte se podívat na etiketu, zda kolagenový nápoj obsahuje i další složky. Vyhněte se výrobkům, které obsahují přidaný cukr, umělá sladidla nebo jiné zbytečné přísady.
Při výběru kolagenového nápoje je důležité vybrat takový, který je vyroben z vysoce kvalitních kolagenových peptidů. Kolagenní peptidy by měly být dostatečně malé, aby je tělo snadno vstřebalo. Například u produktů s patentovanou složkou Verisol® máte jistotu, že opravdu funguje. 

Kolik kolagenu denně užívat?

Kolagenové nápoje lze užívat kdykoli během dne, s jídlem i bez něj. Doporučená denní dávka kolagenu je 2,5 gramu v jedné nebo dvou porcích. Myslete také na to, že kolagen je potřeba užívat dlouhodobě, alespoň několik týdnů až měsíců. Z tohoto důvodu je lepší, když sáhnete po prášku bez příchutě, který si můžete přimíchat do čaje, kávy, džusu, jogurtu, nebo pít jen s vodou, jeho chuť vás tak nepřestane bavit, a tím snadněji dodržíte dlouhodobé užívání.

Úloha vitaminu C 

Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Když pijete kolagen, je důležité užívat také vitamin C, který pomůže tělu kolagen účinněji vstřebat a využít.