Health

Když vlasy padají víc, než stačí růst. Jak zvládnout alopecii

Letošní předávání Oscarů se zapíše do historie fackou. Okamžitě zaplnila sociální sítě a přední pozice online zpravodajství víc než samotní vítězové. Dal ji Will Smith Chrisu Rockovi, protože bránil svou ženu. Ta trpí autoimunitní nemocí zvanou alopecia areata. O co jde, koho postihuje a jak ji léčit?
Foto: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
Jada Pinkett Smith na Vanity Fair Oscar Party 2022
Začalo to vtípkem na adresu Jady Pinkett Smith, v němž Chris Rock označil herečku za jasnou kandidátku na pokračování filmu G. I. Jane. Narážel tak na její holou hlavu. To zvedlo ze židle jejího manžela Willa Smith, který si později odnesl Oscara za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek, a šel si to na pódium vyřídit ručně. Poté na celý sál ještě křičel na Rocka: „Neber si jméno mojí ženy do své zas... huby!“ Americká Akademie filmového umění a věd poté oznámila, že bude incident formálně vyšetřovat.
Co je vlastně stalo? Rock zcela nevhodným způsobem vtipkoval o nemoci, o níž Jada mluví posledních pět let. Herečka se dlouhodobě potýká s nadměrným vypadáváním vlasů. Místo, aby tento fakt skrývala, přišla do losangeleského Dolby Theatre hrdě s oholenou hlavou. Incident tak přitáhl značnou pozornost k nemoci, o níž Jada otevřeně mluví od roku 2018. Ve své talk show Red Table Talk popsala okamžik, kdy zjistila, že ztrácí vlasy po hrstech. „Bylo to jedno z těch období v mém životě, kdy jsem se doslova třásla strachy,“ řekla. „Proto jsem si ostříhala vlasy a pokračovala v jejich zkracování.“ V prosinci loňského roku na svém Instagramu prohlásila: „Já a tato alopecie budeme přátelé... Tečka!“ Tento rok se na veřejnosti s oholenou hlavou ukázala několikrát. 
Jaký je rozdíl mezi normálním padáním vlasů a kdy už mluvíme o nemoci? Dá se léčit? A jak jsou na tom ženy u nás? Zeptali jsme se kožní lékařky a tricholožky MUDr. Moniky Arenbergerové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Co je alopecie? Kdy se jedná o nemoc a kdy „jen“ o padání vlasů?

Padání vlasů je normální stav, denně nám jich vypadne až sto. Alopecie je choroba, při které se nachází snížené množství vlasů v určité oblasti. Jada Smith trpí pravděpodobně formou alopecia areata, což je vypadávání vlasů v ložiscích. Jedná se o lysinky, zprvu o velikosti mince, které jsou zcela bez vlasů. Kůže v nich je hladká, lesklá, nebolí, nesvědí. Nástup může být plíživý. Postupně se ložiska rozrůstají a mohou se spojit v jednu velkou plochu bez vlasů.

Co je příčinou alopecie? 

V tomto případě se jedná o autoimunitní onemocnění, kdy se imunitní buňky obrátí proti vlasovým váčkům a likvidují je. Vlohy jsou dědičné a určitý stimul, spouštěč může chorobu nastartovat. Nejčastěji se jedná o stres, operaci, úraz, infekční onemocnění, řadu spouštěčů ale nedokážeme pojmenovat. Často se pojí s onemocněním štítné žlázy, vitiligem nebo s atopickým ekzémem.

Koho se tato nemoc nejvíce týká? Kdo je nejohroženější skupina?

Nejvíce postihuje mladé osoby, průměrný věk pacienta s alopecia areta je 35 let. Ženy i muži jsou postiženy stejně často. Řada našich pacientů je i dětského věku. Afroameričanky na alopecii trpí zhruba 1,5x častěji než bělošská populace.

Jak se alopecie léčí? Jaké jsou možnosti?  

Při menším rozsahu dáváme lokání protizánětlivé krémy a masti. Při rychlém rozšiřování choroby přistupujeme k injekční aplikaci látky přímo do lysin. Dají se využít i léky na potlačení imunity v podobě tabletek, ty mají ale řadu nežádoucích účinků. Na obzoru je tzv. biologická léčba (v tomto případě malé molekuly), která by měla být ještě tento rok schválena pro pacienty s alopecií.  Na vitaminy nebo doplňky stravy tady nespoléhejte.

Jada Pinkett Smith mluví o alopecií od roku 2018. Nenosí paruky. Máte podobnou zkušenost se svými pacientkami?

Pokud chybí více než 50 % vlasů a pleš nejde začesat, uchýlí se většina pacientek k paruce, šátku, čepici. Zakrytí parukou je většinou spojeno s rezignací na léčbu. Pokožka se pod ní potí a nevytváří se ideální prostředí pro nové vlasy. Jiné dámy naopak chodí pyšně i s kompletní pleší. I tady se dají vymyslet různé triky na kamufláž; tetování pokožky permanentním make-upem, barevné spreje apod. Z mé zkušenosti lidem u alopecie nejvíc vadí ztráta řas, obočí nebo chloupků v nose.