Health

Potraviny bohaté na kolagen, které bychom měli jíst častěji

Zařaďte je co nejdříve do svého jídelníčku a vaše tělo i pleť se vám odmění. 
Foto: Getty Images
Podporuje činnost orgánů, spojuje chrupavky, svaly i kosti. Spolu s elastinem pokožku obličeje zpevňuje, zabraňuje jejímu ochabování a brání i tomu, aby se mimické vrásky a jemné linky v proměnily v hluboké rýhy. Kolagen je látka, která drží naše tělo doslova pohromadě. Není tedy divu, že se  čím dál častěji stává nedílnou součástí péče o pleť (možná znáte hydrolyzované doplňky stravy s kolagenem v drincích, které propagují hvězdy jako Jennifer Aniston a Elle Macpherson). Nejnovější hit? Káva s kolagenem.

Kolagen. Co to vlastně je?

Jde o strukturální bílkovinu, která se přirozeně vyskytuje v našem těle (tvoří 33 % tělesných bílkovin), především v kůži, kostech, svalech, vazech, šlachách a chrupavkách, ale také v oční rohovce, nehtech, zubech a všech pojivových tkáních. Tělo si kolagen produkuje samo, avšak od 25. roku života se kolagen začíná pomalu vytrácet, stejně tak se zhoršuje jeho kvalita. To vše umocňuje pohyb ve znečištěném vnějším prostředí, kouření nebo stres. 
Jak zajistit, aby vaše tělo o kolagen nepřicházelo? Možností se nabízí hned několik. Kromě již zmíněných doplňků stravy je alfou a omegou strava. Konzumovat potraviny bohaté na kolagen je navíc trendy, což potvrzuje i hashtag #CollagenRichFoods a jeho 13,4 milionů zobrazení na TikToku. 
Pravdou přitom je, že potraviny, z kterých kolagen sálá nejvíc, jsou živočišného původu (a to asi nebude zrovna dobrá zpráva pro vegetariány nebo vegany). Potěšující však je, že různé druhy ovoce a zeleniny bohaté na vitamin C, stejně jako potraviny bohaté na aminokyseliny prolin a glycin nebo minerály jako zinek a měď, syntézu této esenciální bílkoviny podporují. A pokud je zkombinujete s potravinami, v kterých se ve větší míře ukrývá právě kolagen, krásnou pokožku si pojistíte hned nadvakrát.

9 potravin bohatých na kolagen pro pevnější pleť i tělo

Vývar z kostí

Kosti, chrupavky a šlachy obsahují kolagen typu I (ten je nejprospěšnější pro kůži, nehty a vlasy). Čím déle se vaří, tím lépe. Takový vývar používejte jako základ polévek nebo rizota. Anebo prostě vývar srkejte ve jménu zdraví — je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, jako je třeba síra, hořčík nebo vápník.

Kuřecí a krůtí maso

Kuřecí i krůtí maso jsou vynikajícím zdrojem kolagenu. Abychom však z masa získali co nejvíc vytěžili, měli bychom upustit od libových prsou ve prospěch tučnějších kusů, jako jsou stehna. Ti otrlejší si mohou dopřávat i kůži a chrupavky.

Losos

Nejbohatší na kolagen jsou tučné ryby jako losos, makrela či úhoř (stejně jako sardinky). Avšak kolagen se nenachází ani tak v jejich mase, jako spíše v kůži, kostech a šupinách. Lososa upečte v troubě spolu s kůží, nebo ho opečte na pánvi, jak to rádi dělají Japonci. Kůže lososa se dokonce objevuje v některých receptech coby alternativa slaniny.

Maso

Veškeré maso, ať už hovězí, telecí, nebo vepřové, představuje úžasný zdroj kolagenu. Bílkoviny jsou však nejvíce koncentrovány v pojivové tkáni a šlachách, tedy ve vláknitějších a hůře stravitelných částech masa. Co si ideálně naservírovat? Libové plátky si nechte stranou a zvolte raději žebírka, ale neodstraňujte tužší části (dobře je však rozžvýkejte).

Vaječný bílek

Ačkoli vejce, a zejména bílek, nejsou přímým zdrojem kolagenu, oplývají prolinem a glycinem, aminokyselinami nezbytnými pro tvorbu kolagenu v těle. Připravte si omeletu z vaječného bílku, jak to dělají v zámoří, když potřebují dodat tělu bílkoviny, ale nechtějí riskovat přísun kalorií.

Krevety

Určitě znáte krevety, které jsou natolik ugrilované, že z nich můžete sníst všechno, včetně krunýře a nožiček? Pokud se na to cítíte, dejte se s chutí do nich a vychutnejte si každou jejich část (žvýkejte však alespoň 30krát): kolagen se ukrývá v mase krevet, ale hlavně ve vnějších částech.

Ústřice

Mají víc než afrodiziakální efekt. Obsahují totiž zvýšené množství zinku a mědi i aminokyseliny prolin a lycin, prekurzory kolagenu. Dopřejte si je při zvláštních příležitostech.

Červené papriky

Ne, papriky neobsahují kolagen, jsou ale mimořádným zdrojem vitaminu C (mají ho dokonce víc než citrusové plody), který je pro syntézu kolagenu nezbytný. Spárujte si na talíři červenou papriku s masným nebo rybím pokrmem, čímž maximálně podpoříte tvorbu kolagenu.

Česnek 

Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nesnášejí. Ať už patříte do kteréhokoliv tábora, vězte, že česnek dokáže podpořit tvorbu kolagenu. Obsahuje totiž vítěznou kombinaci vitaminu C, zinku a mědi. Dá se přitom do sytosti používat jako koření k jídlům bohatým na kolagen, a i když vám jeho závan možná pošramotí společenský život, vaše pleť díky němu zazáří.
Článek vyšel v originále na vogue.it.