Health

Jak jíst zdravě: 10 potravin, které bychom si měli dopřávat častěji

Jak často tyto položky končí ve vašem nákupním košíku?
Foto: Profimedia.cz
Chanel Supermarket v Grand Palais
Základem zdravého stravování je pestrá strava, hlásají odborníci na výživu. Konzumovat širokou škálu potravin je  nezbytné hned z několika důvodů: abychom tělu poskytli celou škálu živin, které ke správnému fungování potřebuje, a také abychom předešli situaci, že se v našem organismu začnou hromadit případné toxické látky (konzervační látky, barviva, hnojiva, antibiotika v mase), jež způsobují intoxikaci a narušují rovnováhu.
Bohužel se ale často stává, že opakujeme stále stejné jídlo: velké saláty, těstoviny, rýži, kuřecí prsa a mnoho dalšího. Přitom proslulá středomořská kuchyně má k dispozici bohatou nabídku zdravých potravin. Po kterých z mnoha vyhlášených superpotravin bychom měli sáhnout? A jak mohou prospět našemu tělu, včetně pleti? Vybrali jsme deset nejzdravějších, často přehlížených potravin, které mohou váš jídelníček výrazně obohatit, chuťově vylepšit a zároveň dodat vitalitu a pokožce zářivý lesk a jas. 

Lupina neboli vlčí bob

Tato luštěnina, která se v jihoevropských zemích konzumuje jako předkrm, snižuje hladinu cukru v krvi, udržuje na uzdě špatný cholesterol, pomáhá regulovat krevní tlak a posiluje kosti. To vše díky obsahu vlákniny, omega-3 a 6 a minerálů, jako je draslík, vápník nebo fosfor. Je to skutečně dostupná superpotravina, která se ideálně hodí i jako svačinka mezi hlavními jídly. Pozor, nikdy nejezte planý vlčí bob, je jedovatý. Ke konzumaci patří lupina bílá, případně lupina žlutá, ale raději si jí kupte již konzervovanou.

Červená cibule

Červená cibule je turbo verzí bílé cibule: kromě toho, že je koncentrátem vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy C, K a B12 a vápník, hořčík a draslík. Obsahuje kvercetin, antioxidant, který pomáhá chránit před alergiemi a srdečními chorobami. Jezte ji syrovou, aby se neoslabily její vlastnosti, v salátech (například v řeckém nebo šopském).

Sardinky

Hvězdná nutriční složka této „chudé“ ryby? Omega-3, nenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují hladinu triglyceridů, čímž zabraňují nemocem, jako je ateroskleróza. Tato olejnatá ryba patří mezi vzácné potraviny, které obsahují vitamin D, jenž se obvykle tvoří pouze při pobytu na slunci. Pokud sardinky najdete čerstvé, vychutnejte si je pečené nebo grilované (tak jako v Portugalsku, kde jsou oblíbeným národním jídlem).
Foto: Viktoryia Vaitusionak

Kapary

Kapary představují mimořádný zdroj polyfenolů a mají antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí buněk a pokožky. Kromě toho stimulují mikrocirkulaci, čímž zabraňují vzniku kapilár a těžkých nohou, a mají močopudné účinky, které pro změnu zabraňují celulitidě. Jsou zkrátka zkrášlující potravinou, kterou je třeba přidávat všude.

Řeřicha

Tato rostlina z čeledi brukvovitých, stejně jako květák, je bohatá na vitamin C a minerály, jako je železo, vápník, draslík, fosfor a jód, má trávicí a detoxikační účinky, bojuje proti zadržování vody v těle a je přírodním antibiotikem. Řeřicha je považována za aromatickou bylinu, měla by se jíst syrová a dodá zvláštní nádech omáčkám, salátům i sendvičům.

Sladké brambory

Sladké brambory disponují vysokým obsahem flavonoidů, karotenoidů, vitaminu C i vitaminu A (neboli retinolu) s chórovým antioxidačním účinkem, což z nich činí skutečnou potravinu proti stárnutí. Jezte je jako běžné brambory — pečené, vařené, rozmačkané, a nezapomeňte ani na slupku, která v sobě ukrývá živiny.

Černá kapusta

Celebrity, které ji pravidelně konzumují, jsou jí posedlé. Je to superpotravina par excellence. Bomba plná antioxidantů. Obsahuje flavonoidy a vitaminy A, C, K, E a skupiny B, stejně jako vápník posilující kosti, zinek podporující imunitu nebo železo bojující proti anémii. Černou kapustu si dopřávejte v salátech, například s cizrnou a avokádem, a získáte elixír dlouhověkosti.

Houby

Houby mají nízký obsah kalorií, zato vysoký vlákniny a živin, jako jsou vitaminy skupiny B a minerály, jako je fosfor, draslík či měď. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky a podporují imunitní a kardiovaskulární systém. Zbavte je podřadné role koření na maso či doplňků rizota a udělejte z nich hvězdu svých polévek a salátů.

Proso

Pokud máte slabé a řídké vlasy, jistě vám budou povědomé kapsle z prosa. Kromě toho, že proso neobsahuje lepek a má nízký glykemický index, je ve skutečnosti bohaté na bílkoviny, aminokyseliny, antioxidanty a minerály, jako je hořčík, vápník, fosfor a železo, které jsou nezbytné pro zdravé vlasy a pokožku. Vařte proso jako rýži a vychutnávejte si ho v salátech se syrovou zeleninou a bylinkami.

Rukola

Tato zelenina ostré chuti, kterou oceňovali již staří Římané, je nízkokalorická, má antioxidační, protizánětlivé a protistárnoucí účinky, je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů. Obsahuje erucin, účinnou látku, která pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Je vynikající nejen do salátů, ale také na pizzu, do polévek nebo těstovinových pokrmů.
Článek vyšel v originále na vogue.it.