Krása

11 věcí, co jste nevěděli o kosmetické rutině Audrey Hepburn

Od masky na vlasy, která byla vyrobená speciálně pro ni (a dodnes zůstává kultovní) až po každodenní používání kvalitního krému s UV ochranou. Nahlédněte s námi do seznamu klíčových produktů a beauty rutin, jež z okouzlující herečky udělaly nadčasovou krásku — zevnitř i navenek.
Foto: Getty Images
Audrey Hepbur

Uhrančivý pohled

Kromě tenkých linek, které používala pro zvýraznění svých mandlových očí, měla Audrey Hepburn v záloze ještě jeden tajný trik, který jí vždy pomohl umocnit typický výraz. Spolu se svým vizážistou Albertem De Rossim používala před a po nanesení řasenky pinzetu, kterou si pečlivě oddělila každou řasu zvlášť. Tomu říkáme oddanost perfektnímu pohledu.

Husté obočí

Ještě než Cara Delevingne ohromila svět svým obočím, zde byla Audrey Hepburn a její husté klenby, které měla vždy dokonale upravené pomocí tmavě hnědé tužky. Její líčení představuje dodnes zdroj inspirace nesčetných videí, protože kdo by nechtěl mít obočí jako Audrey? 

Hydratace je základ

Ve své knize Audrey at Home: Memories of My Mother’s Kitchen její syn Luca Dotti prozradil, jak moc si jeho slavná maminka zakládala na pitném režimu a zdravém stravování. „Vždy pila hodně vody a jedla hodně zeleniny,“ napsal. „Mohla za to hlavně její výchova v dětství.“

Suchá pleť nemá šanci

Kromě toho, že se Audrey starala o to, aby měla dostatečný příjem tekutin, netajila se tím, že kvůli své suché pleti měla vždy po ruce hromadu hydratačních krémů a olejů. Kromě toho si na obličej čas od času nanesla také jogurt, jenž nechala půl hodiny působit, než ho smyla. Mimochodem, čerstvý řecký jogurt obsahuje kyselinu mléčnou, která pomáhá jemně exfoliovat a zároveň hydratovat pleť.

Měla stejného dermatologa jako Marilyn

Marilyn Monroe, Grace Kelly, Ava Gardner, ale i Audrey Hepburn. Ty všechny patřily mezi klientky maďarského dermatologa Erno Laszla. „Za svou krásu vděčím z padesáti procent své matce, z dalších padesáti procent Ernu Laszlovi,“ nechala se Audrey Hepburn slyšet.  

Nikdy se nezapomněla důkladně odlíčit

„Když jsem pracovala v divadle, viděla jsem, co s pletí může udělat nedostatečné odlíčení, takže jsem na to velmi opatrná,“ říkávala Audrey, která o sobě mluvila jako o „dívce s vodou a mýdlem“ (nedala totiž dopustit na mycí kostku od Erna Laszla). A ačkoli mýdlo na pleť se v dnešní době příliš nedoporučuje, zásada používání kvalitního čisticího přípravku (každé ráno a večer) zůstává.

Kultovní maska, na kterou přísahala

Už jste někdy vyzkoušeli masku na vlasy Elasticizer od Philipa Kingsleyho? Jestli ne, je třeba to napravit. Pokožku hlavy zanechává hydratovanou, zatímco vlasy jsou po jejím použití lesklé, hebké a pružné. Jen málokdo ví, že maska byla vytvořena právě pro Audrey Hepburn poté, co se v roce 1974 s kadeřníkem setkala. Herečka si přípravek oblíbila natolik, že si jej prý nechávala pravidelně posílat kurýrem ve velkých baleních. 

Dopřávala si vyváženou stravu

Zeleninu a ovoce, které nakupovala na místních trzích, jedla ve velkém. „Jejím denním chlebem“ byly ale překvapivě i brambory, prozradil její syn. A naopak konzumovala minimální množství masa.

Ke své pleti přistupovala holisticky

„Dobré zdraví je klíčem k dobré pleti; když vaše pleť není v pořádku, je to signál, že něco není v pořádku,“ tvrdila, čímž razila dodnes aktuální filozofii. Hepburn také dbala na to, aby měla dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, osm hodin spánku a zároveň se co nejméně vystavovala slunci.

SPF každý den

Víme to dnes všichni, a Audrey to už věděla kdysi. Důsledné používání UV ochrany je pro udržení zdravé pleti bez vrásek a pigmentových skvrn absolutním základem péče o pleť. Audrey se proto slunečním paprskům vyhýbala neustále a nikdy nevyšla ven bez ochranného krému. 

Oblíbený parfém 

Vůně L'Interdit od Givenchy, která je dodnes klasikou (i když v roce 2018 prošla obměnou), byla namíchána speciálně pro herečku v roce 1957. Hubert de Givenchy tehdy pověřil parfuméra Francise Fabrona, aby vytvořil vůni s tóny pomerančového květu, tuberózy, vetiveru a pačuli. Získala pojmenování L'Interdit, což v překladu z francouzštiny znamená zakázaná. Kde se název vzal? Odkazuje na žertovnou odpověď herečky na Givenchyho žádost, aby byla vůně volně v prodeji, tedy dostupná i veřejnosti, nikoliv jen pro ni.