Krása

Proč je bathleisure novou formou péče, kterou všichni nutně potřebujeme?

Jak dotáhnout vánoční koupel k dokonalosti.
Foto: profimedia
Julia Roberts ve filmu Pretty Woman
Termín bathleisure se poprvé objevil v roce 2018. Použil a zavedl ho časopis The Cut, když chtěl popsat fotografie celebrit (třeba Rihannu a Rity Oru), které si vyšly ven s úplným make-upem, ověšené šperky... a s vlasy zabalenými do froté ručníku. Tento nový výraz, který vznikl spojením slov bath (koupel) a leisure (volný čas), spustil na Instagramu trend nablýskaných koupelnových selfie.
V roce 2024 vstoupí bathleisure do své self-care éry. Díky vizážistce a zakladatelce společnosti Vieve Jamie Genevieve, která právě uvedla na trh svou novou tělovou řadu Bathleisure, se tento termín znovu probouzí. Tentokrát se však stal synonymem pro vylepšený koupelový rituál.
Bathleisure stále pojednává především o pohodlí (a ano, v kolekci Vieve je i plyšový župan, ve kterém se dá lenošit). Podle Jamie je však „bathleisure nyní cokoli, co potřebujete, abyste se cítili dobře. Je pro novopečené rodiče, kteří mají 15 minut pro sebe a koupel je znovu nastartuje. Je to 15 minut klidu po ránu; čas pro sebe, než se vzbudí kdokoli z vaší domácnosti. Může to být vaše hodinová relaxace po náročném dni v práci za zamčenými dveřmi a sklenkou červeného vína. Možná je to i návrat domů a koupel ve vašem rodičovském domově, při které se prostě cítíte dobře. Je to wellness, ale takový, který lze začlenit do všech aspektů vašeho života."
Koupel má také pozitivní vliv na zdraví. „Kromě uvolnění bolavých svalů, přísunu čerstvého kyslíku a živin do těla může koupel pomoci otevřít póry, což umožňuje lepší vstřebávání přípravků použitých po koupeli," říká Kim Cochrane, vedoucí oddělení vzdělávání společnosti Wildsmith Skin.
„Zkuste se vykoupat 1 – 2 hodiny před spaním," pokračuje. „Namáčení v horké vaně přirozeně zvýší tělesnou teplotu, což ji donutí klesnout, když vylezete ven, a podpoří uvolňování přirozeného spánkového hormonu melatoninu, který funguje společně s přirozeným cirkadiánním rytmem našeho těla a pomáhá navodit hlubší a kvalitnější spánek."
Níže vám odborníci prozradí ty nejlepší vychytávky do koupele, které byste měli zařadit do své rutiny (koupelová pěna není povinná).

Jamie Genevieve, zakladatelka společnosti Vieve

„Jsem vášnivá milovnice nočního koupání. Když se nevykoupu, je to opravdu znát, jelikož se mi špatně spí. Je to jako rituál na uklidnění a dává mi prostor a čas na očistu nejen těla, ale i mysli. Je to jako smýt ze sebe den a někde se na chvíli uvolnit a odreagovat. Snažím se ve vaně nechat všechno, co nechci nosit s sebou, spláchnout to do výlevky! Ráda si vytvářím atmosféru pomocí ambientního osvětlení. Voňavá svíčka představuje jeden z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, protože probouzí i smysly. Hudba, podcasty, filmy nebo dobrá kniha jsou pro trochu úniku nezbytností. Moje koupelová a tělová lázeň Vieve a koupelové soli s uklidňujícími himálajskými a epsomskými solemi jsou velmi důležité. Vždy si udělám čas, abych si připravila dokonalý koupelový koktejl. Ráda tento čas využívám rozmazlovaní svých vlasů použitím masky Deeper Love Intense Treatment Mask od Sama KcKnighta a k aplikaci zklidňující masky Fresh Floral Recovery, zejména na Štědrý den – je nejlepší. Podle toho, jakou mám náladu, si s sebou vezmu buď velkou sklenici malbeku, nebo ledové vody a zůstanu ve vaně, dokud voda nevychladne!"

Annee de Mamiel, aromaterapeutka a zakladatelka značky

„Koupel je pro mě zkrátka zotavení. Když jsem ve stresu, koupel mi opravdu pomáhá vypnout a odpojit se od všeho, co způsobuje napětí. Zatímco si napouštím vanu, masíruju se kartáčem nasucho. Studie ukázaly, že k maximálnímu využití účinků koupele patří ponořit se do vody až po krk, což může snížit hladinu kortizolu. Miluji koupel de Mamiel Altitude Soak, která obsahuje minerální soli, hořčík a oleje, které mi pomáhají se zcela uvolnit. Miluji také koupelový olej Aromatherapy Associates Deep Relax. Poslouchám de Mamiel x OPO, která byla nahrána tak, aby také pomáhala snižovat kortizol, a použiji masku na obličej. Na pleť nanesu buď obnovující čisticí balzám de Mamiel, nebo peeling GOOP GOOPGLOW Microderm Instant Glow Exfoliator, který ji zpevní a rozjasní."

Nicola Elliott, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Neom Organics

„Vzhledem k tomu, že se toho v tomto ročním období děje tolik, je pro mě těžké vypnout. Koupel pro mě představuje chvilku klidu, únik od každodenního shonu a odpočinek těla i mysli. I pouhých deset minut může být velmi užitečných. Je důležité upřednostnit svou pohodu před vším ostatním a využít těchto malých chvil, kdykoli to jde. Klíčem k dokonalé útulné koupeli je naladění a provonění. Moje koupelna je mým útočištěm. Od správného osvětlení a atmosféry až po výběr vůně svíček a koupelových přípravků. Spánek má velký vliv na naši pohodu a koupel může být dokonalým rituálem, který vás připraví na skvělý spánek. V tomto ročním období si ráda zapálím svíčku NEOM Cosy Nights, ztlumím světla a do tekoucí vody naliji obsah několika uzávěrů od hořčíkového mléka do koupele NEOM Perfect Night's Sleep. Nemůžete udělat chybu. V koupelně mám voděodolný reproduktor a ráda si pouštím náš Bathtime playlist na Spotify. Po koupeli, před spaním, používám tělové máslo NEOM Perfect Night's Sleep Magnesium. Miluji výrobky, které během vašeho spánku tvrdě pracují. Pořádně si namažte celé tělo a věřte mi, že ráno vám vaše pokožka poděkuje."