Beauty talk

Nejlepší odborné tipy, které vám zařídí bezchybnou pleť (a jsou překvapivě snadné)

Co mají společného Emily Ratajkowski, Gigi Hadid a Irina Shayk? Neuvěřitelně dobrou pleť, za kterou z velké části vděčí newyorskému specialistovi jménem Fabricio Ormonde. Jeho cenné rady a tipy jsme pro vás získali.
Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images
Emily Ratajkowski
Fabricio Ormonde je známý tím, že kombinuje vstupní diagnostiku s účinnými přípravky péče, která musí sedět konkrétnímu typu pleti. „Ať je efekt progresivní, nikoliv agresivní,“ popisuje svoji filozofii odborník, který se již více než patnáct let specializuje na péči o pleť. „Věřím, že důsledný a rozvážný přístup přináší mnohem lepší a trvalejší výsledky než razantní ošetření, která můžou spíše uškodit.“
Místo rychlých řešení prostřednictvím aplikací botoxu a výplní proto dává přednost komplexnější metodě, která se zaměřuje na stimulaci kolagenu, posilování obličejových svalů nebo vypínání pleti pomocí radiofrekvenčních, LED, mikroproudových a ultrazvukových technologií. „Po letech, kdy se říkalo, že nejlepší je více než desetikrokový režim péče o pleť, si lidé uvědomují, že relativně zkrácená rutina může být účinnější a je vhodnější pro většinu typů pleti,“ poznamenává Ormonde. Rady, které od něj dostávají celebrity? Najdete je níže.

Denně používejte SPF

Chraňte svou pleť před slunečním zářením — používáním ochranného krému. Předejdete tak předčasným známkám stárnutí včetně jemných linek, vrásek i nadměrné pigmentace. Pokud svou pleť nechráníte každý den, může se na ní sluneční záření neblaze podepsat. Najděte si proto SPF, který vám vyhovuje, a používejte jej trvale. Já mám třeba rád Le Prunier Plumscreen SPF 31. Kombinuje širokospektrální ochranu před sluncem s prospěšnými účinky superovoce, chrání pleť a její zásoby kolagenu před znečištěním, modrým světlem i UV zářením. A co víc, hedvábné složení bez obsahu nano oxidu zinečnatého po sobě nezanechává bílé stopy (běžné pro minerální opalovací krémy).

Nezhoršujte svůj problém

Je lákavé mačkat si pupínky. Ale zkuste, prosím, odolat. Pokud vám to doteď nikdo neřekl, neodborně provedená likvidace pupínků vede ke vzniku strupů, které mohou v extrémních případech vyrobit jizvy. Kromě toho si koledujete o infekci — snadno totiž v ráně může dojít k šíření bakterií, což váš nevzhledný pupínek ještě zhorší.

Používejte správnou kosmetiku — podle potřeby

Kůže je orgán, který podléhá nejčastějším změnám. To je dáno jak sezonností, zdravotním stavem, tak i vývojovým obdobím, jako je třeba těhotenství nebo menopauza. Proto svoji kůži pravidelně kontrolujte a vybírejte pro ni péči dle aktuálních potřeb.

Nepřehánějte to s peelingem

Exfoliace představuje skvělý doplněk rutinní péče o pleť, odstraňuje totiž odumřelé kožní buňky a vytváří prostor pro novou, zdravější pleť. Ovšem i tady platí, že méně znamená více. Jakmile se tedy do nějakého úkonu pustíte, počítejte s tím, že je třeba posléze pleti dopřát čas na regeneraci. Pro většinu typů pleti stačí exfoliace jednou až třikrát týdně. Kdyby to bylo častěji, riskujete podráždění. Osobně navíc dávám přednost chemickému peelingu před tím mechanickým.

Udržujte si hladinku... vody 

Voda odplavuje z těla nečistoty a toxiny, tudíž dostatečná hydratace představuje cestu k bezchybné pleti. Denně  vypijte alespoň osm až deset sklenic vody a do péče o svoji pleť zařaďte hydratační složky, jako je kyselina hyaluronová nebo glycerin. Doporučuji Future Cosmetics The 5 Elements Beauty Drops No. 2, sérum na bázi vody.

Čistěte si obličej

Póry se během dne ucpávají nečistotami a mazem, a tak je dobré obličej ráno i večer vyčistit tak, abyste důkladně odstranili nánosy. Vyhněte se ale při tom horké vodě a nadměrnému drhnutí, abyste pokožku zbytečně nevysušovali a nedráždili.

Nešetřete na spánku

Spánek pro krásu? Ne nadarmo se to tak říká. Aby však pracoval i pro vás, potřebujete spát alespoň sedm až osm hodin denně. V opačném případě se budete potýkat s oteklýma očima, tmavými kruhy, vyrážkou, vráskami, záněty pleti a dalšími neduhy, které na kráse příliš nepřidají.

Investujte do retinolu

Miluji ho. Je to za mě zlatý standard v oblasti omlazování, ale i jeho používání má svá pravidla. V začátku ho aplikujte dvakrát týdně po dobu několika týdnů, pak třikrát za týden a tak dále, aby si vaše pokožka zvykla. Existují ale i jiné formy vitaminu A, které jsou ještě šetrnější, a přitom stejně účinné, jako například Environ AVST Moisturiser 1 nebo Environ C-Quence Serum 1. Minimálně stojí za zvážení.

Vždy se řiďte odbornou radou

Nikdy si neordinujte nic sami. Chápu, že je to těžké, když na trhu existuje tolik možností a klamavé reklamy. Moje rada proto zní: Držte se za každou cenu ověřené vědy a profesionála, který své práci rozumí a doporučí vhodné produkty. Pátrejte tedy po dobré kosmetičce nebo erudovaném dermatologovi. Z dlouhodobého hlediska vám to ušetří peníze, čas i nervy.
Článek vyšel původně na vogue.co.uk.