Péče

Nejčastější otázky kolem retinolu, na které byste měli znát odpověď

Svatý grál v kosmetickém světě. Nejlepší ingredience pod sluncem. Absolutní must have pro všechny typy pleti. Ano, se všemi těmito označeními se v souvislosti s retinolem můžete setkat. Jenže jsou vystihující? Co přesně retinol je, co umí a jak ho používat, abyste z něj měli prospěch, zjistíte tady a teď. 
Kolem retinolu se v poslední době vynořuje celá řada informací a všechny by vydaly na dlouhé studium. My vám ale orientaci zjednodušíme: Retinol je jen jedna část kategorie látek zvaných retinoidy. Jde o formu vitaminu A, který pro vnějším použití urychluje regeneraci kožních buněk, a tím pádem může přinášet řešení nejrůznějších problémů. 
„Výzkumy ukazují, že retinol může skutečně pomoci zacílit například na jemné linky, vrásky nebo pigmentaci. Tato aktivní látka totiž zvyšuje produkci kolagenu a obnovu buněk, což vede k prozářenější, jasnější, barevně vyrovnanější a hladší pokožce,“ potvrzuje londýnská dermatoložka Anjali Mahto, autorka The Skincare Bible
Zdá se, že retinol tak představuje jednu z mála aktivních ingrediencí, které mají potenciál zásadním způsobem změnit pokožku k lepšímu. I to je důvod, proč jej lékaři a kosmetičky hojne doporučují i k domácímu použití. Samozřejmě za předpokladu, že víte, proč, kdy a jak retinol správně aplikovat. Níže najdete odpovědi, jak na to.
Mary Kay Clinical Solutions® Retinol 0.5 sérum nanášejte na tvář.

Pro jakou pleť je retinol vhodný?

Pro každou, která ho snese. Může se totiž stát, že právě vaše pokožka bude patřit mezi ty, které ho prostě nedají, a to ani v nejnižší koncentraci.  Krutou pravdu však neodhalíte, dokud retinol na vlastní kůži nevyzkoušíte. Nezapomeňte, že ho stačí jen malinké množství, ale pleť je třeba na něj zvykat postupně. S retinolem začínejte jednou týdně, potom dvakrát, třikrát, až se konečně můžete dostat na level každodenní používání. Vzhledem k účinkům se retinol hodí pro všechny typy pleti — od mastné po suchou. Z efektivnější obnovy buněk benefituje každá. 

Kdy přesně retinol používat?

Můžete se setkat s produkty a značkami, které vám retinol doporučí nanášet přes den, valná většina expertů vám ho však poradí aplikovat před spaním, samozřejmě na dobře vyčištěnou pleť.  Pokud ale nedáte jinak, a po retinolu sáhnete přes den, použijte kvalitní, vysokou UV ochranu. Retinol rovná se automaticky SPF 30 a výš. S obsahem retinolu používejte vždy jen jeden produkt, nikdy jich nemíchejte více dohromady. Přitom jemně vmasírujte jednu dvě pumpičky retinolového séra (množství odpovídající velikosti hrášku). U retinolu vždy platí — dobrého pomálu. Nechystáte se na sprint, ale maraton.
S retinolem musíte automaticky používat vysokou UV ochranu SPF 30 a výš každý den.

Co je retinizace a co se v této fázi bude dít?

Období, kdy se s retinolem teprve seznamujete, se říká retinizace. Namlouvací fáze vaší pleti a vitaminu A potrvá zhruba tři týdny. Pokud ale máte citlivou pleť, měli byste ji na počáteční aplikaci dopředu připravit. Jak na to? Na absolutní minimum omezte exfoliaci (ten pojem zahrnuje i mechanický peeling a čisticí kartáčky) a kromě každodenní UV ochrany také pleť vydatně hydratujte. Ušetříte jí tím zbytečné podráždění.

Jak často retinol aplikovat?

Záleží čistě na vaší pleti. Některá ho po čase snese každý den na celém obličeji, některá jen na čele (tam je pokožka přirozeně silnější), někdo ho ale „vydýchá“ pouze na T-zóně (čelo, nos, brada) a maximálně obden. Je to velmi individuální, neváhejte proto sledovat reakce své kůže a připůsobovat se jejímu stavu. Nicméně testovat retinol dvakrát týdně během prvního měsíce představuje bezpečnou cestu, další měsíc navyšujte.

Za jak dlouho uvidím výsledky?

Nečekejte zázraky přes noc. Na vyhlazení jemných linek a vrásek si počkáte mezi 12 až 24 týdny, u akné zaregistrujete zlepšení za 4 až 24 týdnů, u hyperpigmentace to potrvá 24 týdnů. Pro nedočkavce máme ale dobrou zprávu — jiné formy, jako je například retinaldehyde (nebo také retinal), slibují až desetkrát rychlejší efekt, a potěší především majitele aknózní pleti.
Vysoká koncentrace nemusí znamenat vysoké číslo. U retinolu se bavíme o jednom procentu a méně.
Vmasírujte Mary Kay Clinical Solutions® Zklidňující a obnovující mléko.

Od jakého věku mám retinol používat?

Opět individuální záležitost. Záleží na tom, co retinolem chcete řešit. Nikdy ale není pozdě s ním začít. Funguje u všech věkových kategorií. Neúčinkuje totiž jen na vrásky a pevnost pleti, ale i na její povrch, vzhled pórů, akné, tmavé skvrny od sluníčka i zánětů.

Jak poznám, že produkt obsahuje retinol?

Ve složení nebo i názvu vyčtete retinol, vitamin A, nebo také retinal, retinoic acid. Na obale ale může stát i retinyl retinoate-hybridní molekula, kombinace retinolu a kyseliny retinové. Ta funguje rychleji a vůči kůži je dokonce šetrnější, navíc stabilnější na slunci, tudíž ji můžete používat i přes den. Ale bez důsledné UV ochrany ani ránu.

Jaká koncentrace retinolu je pro pokožku nejlepší?

Retinoidy vám může předepsat nebo aplikovat lékař v ordinaci. Tam ale pracují s podstatně vyšší koncentrací, než je v případě kosmetiky na doma. Na domácí použití se setkáte s 0,1 až 1 % aktivní látky. Ano, je to sice menší množství, než jaké vám může aplikovat lékař, ovšem zdrženlivost je výhradně pro vaše dobro — vaši pleť má ochránit před výrazným zcitlivěním, nepříjemného zarudnutí nebo narušení přirozené ochranné bariéry kůže. Začněte proto s nejnižšími koncentracemi 0,1 - 0,2 procent.

Musím změnit další péči o pleť, když používám retinol?

Jelikož je vitamin A velmi účinná a silná ingredience, v rámci jedné rutiny byste ho s dalšími produkty míchat určitě neměli. Plně si vystačíte s kvalitní hydratační a zklidňující péčí nebo čisticími produkty, které v sobě nemají exfoliační a brusné látky. V případě že si vaše pokožka na retinol teprve zvyká nebo je od přírody celkově citlivější, sáhněte po každodenní péči s obsahem posilujících a zklidňujících látek. Výtažky z tygří trávy, niacinamid, ceramidy, peptidy, extrakt ze zeleného čaje budou ideální.

Můžu retinol používat i s dalším aktivními ingrediencemi?

Ano, ale zase pozor, po jakých sáhnete. Na seznamu povolených figurují již zmíněné posilňující látky typu niacinamid, ceramidy nebo peptidy. Posloužit může i hydratační kyselina hyaluronová. Některé studie tvrdí, že je dobrý i vitamin C na den, protože může posilovat účinky retinolu a stabilizovat ho. Obloukem se ale vyhněte kyselinám ze skupiny AHA a BHA (patří sem i kyselina salicylová), benzoyl peroxide. Ty si s retinolem v rámci jediné rutiny rozumět nikdy nebudou.
Sada s retinolovým sérem a zklidňujícím mlékem Clinical Solutions®, MARY KAY, prodává Mary Kay, 3190 Kč
Tento článek vznikl ve spolupráci s Mary Kay