Beauty talk

Nová česká značka změní váš pohled na přírodní kosmetiku

Když namíchala krémovou masku na vlasy z bio kokosu, změnila pohled mnohých na přírodní kosmetiku. Její balzám na rty s příchutí slaného karamelu se stal okamžitě bestsellerem. Teď přichází s novou značkou a žhavou novinkou, do které se okamžitě zamilujete. Seznamte se s českým, vegan-friendly beauty brandem OSTÉ a jeho zakladatelkou Hanou Phamovou, která v rozhovoru pro Vogue exkluzivně odhalí nový limitovaný produkt i proč se rozhodla změnit jméno. #onlyinVogue
Foto: Getty Images

Moje cesta k přírodní kosmetice

Nikdy jsem nesnila o tom mít svůj vlastní brand, který by vyráběl přírodní kosmetické produkty. Pracovala jsem nejdříve ve financích. Rodiče si vždycky přáli, abych vystudovala nějaký humanitní obor, v mém případě human resources, a našla si jistou práci. Díky své mamince a zřejmě i díky svému původu mám k přírodní kosmetice jiný vztah. Ve Vietnamu se nahlíží na tradiční přírodní kosmetiku jinak. Nevnímám ji jako trend, ale jako běžnou součást života. Postupem času jsem se stále více začala zajímat o kosmetiku a zejména o její složení a intuice mi říkala, že jdou věci dělat jinak.

Touha změnit beauty svět

Často jsem se ve svém okolí setkávala s nedůvěrou vůči přírodní kosmetice. Buď si lidé mysleli, že není tak účinná, nebo je neoslovil design. To jsem si přála změnit. Vytvořit produkty, kterými bych mohla ukázat, že kosmetika může být čistá, přírodní, smysluplná a zároveň velmi funkční. Nejdříve jsem bojovala s tím, jestli do toho vůbec jít. Neměla jsem žádné zkušenosti ani nikoho v okolí, s kým bych se mohla poradit. Začala jsem se učit, chodila na různá školení a dělala průzkum trhu. Vývoj produktů trval tři roky. Měla jsem o všem velmi naivní představu. Skoro každý krok byl pro mě obrovskou výzvou. Ani byste nevěřili, jak bylo těžké najít třeba jen správné obaly. Ale jak se říká, konec dobrý, všechno dobré. Měla jsem velké štěstí na lidi v oboru a samotní zákaznicí mi vyjádřili neuvěřitelnou podporu. Pořád však máme před sebou hodně dlouho cestu. 

Moje péče o pleť

Pro mě je základ čistá pleť. Každý den se odlíčím a pokožku dočistím pleťovou vodu OSTÉ (v prodeji bude příští rok). Bohužel toho moc nenaspím, proto se snažím pleti dodat vitaminy a hydrataci pomocí sér a boosterů. Momentálně zkouším od Annemarie Börlind dvoufázový shake s kyselinou hyaluronovou. Poté pleť zafixuji pečujícím krémem. Jednou týdně se jí snažím dopřát výživu v podobě pleťových masek, které mám moc ráda, ať už se jedná o gely, emulze, či sheet masky.
Co se týče péče o vlasy, zastávám názor, že nejdůležitější je správné mytí a péče o pokožku hlavy. Momentálně testuji vzorky nového produktu a jednou týdně si dopřávám OSTÉ vyživující masku, nedám na ni dopustit. Ráda zkouším nové produkty různých značek, patří to tak trochu k mé práci. Vždy se držím pravidla, že v jednoduchosti je krása.
Foto: @oste.beauty

Pravda o kokosu

Často jsme s mamkou mluvily o tom, že většina lidí tady nepoužívá kokosový olej úplně dobře. Všimly jsme si, že se například prodává v zavařovačkách. Máme přístup ke spoustě informací, bohužel i k těm nesprávným.
Jak se všichni začali o tento olej zajímat, chytly se toho kosmetické firmy. Našla jsem dokonce něco, na čem bylo napsáno Tělový kokosový olej. Pro člověka, který ho zná od malička, to je nesmysl. Kokosový olej není tělový nebo pleťový, je to prostě kokosový olej.

Nový začátek

První produkty, kokosovou masku na vlasy a tělová másla, jsem uvedla v květnu 2018. Cítím se nesmírně vděčná za to, jak byly produkty přijaty. Bohužel jsem se dostala do situace, kdy jsem musela změnit název. Věřím však, že vše má svůj důvod. A proto vnímám změnu jako krok vpřed. Otvírají se nám dveře k dalším klíčovým ingrediencím a budeme tak moci rozšířit nabídku o další čistou, veganskou kosmetiku Made in Czech. Filozofie značky zůstává stále stejná. Budu dál přinášet přírodní beauty produkty bez zbytečných a problematických látek v minimalistických obalech, protože doopravdy věřím, že je to správná cesta. 

Seznamte se s OSTÉ

Do nového názvu jsem doopravdy chtěla vložit kousek od sebe. Chtěla jsem, aby dával smysl, vypovídal o produktech a zároveň odrážel mé kořeny, na které jsem hrdá. Vzniklo pro mě krásné slovo OSTĒ. Ost podle Osterburgu, německého města, kde jsem se narodila. Ost také jako Ostrava, kde jsem strávila dětství. Obě města pro mě mají výjimečný význam. Ve starofrancouzštině znamená oster odstranit. Moc se mi líbí ta spojitost, protože odráží i celou filozofii značky. Žádné zbytečné ingredience, žádná zbytečná marketingová hesla, žádné zbytečné produkty. Dlouhé Ē na konci je spojovníkem mezi dvěma kulturami, tou českou a vietnamskou. 

Kokosová challenge

Od začátku jsem věděla, že chci pracovat s bio kokosovým olejem, protože jsem dobře znala jeho světlé i stinné stránky. Jako jeden z mála olejů nežlukne. Ale také na sebe neváže vodu, což znamená, že když ho použijete na celé tělo, vysušuje. Stejně je mylná myšlenka, že má v sobě hodně vitaminů. Obsahuje spoustu minerálů, ale vitamin E (samozřejmě přírodní, ne syntetický) do produktů musím přidávat. 
Foto: Alexander Bel
Hana Phamová

Z Vietnamu do Čech

Používám nerafinovaný kokos v bio kvalitě z Vietnamu. Sice se s ním hůře pracuje, ale na druhou stranu mi dává v kosmetice větší smysl. Na rafinovaném můžete vařit a smažit, ale na pleť nepatří. Kvalitu si hlídám sama. Vím, kde a jak roste, v jakých podmínkách pracují lidé na plantážích a jak ho zpracovávají. 

Hot news: Perníček na pusu

Balzám na rty je moje srdeční záležitost. Na trhu je jich spousta, viděla jsem však cestu, jak ho posunout ještě dál. Spolu s novým jménem značky představuji už třetí v pořadí. Po verzi Natural a Slaný karamel jsem připravila limitovanou edici s vůní perníčku. Obsahuje bio kokosový olej, rýžový vosk, ricinový olej, vitamin E, osladila jsem ho extraktem ze stévie a navíc jsem složení vylepšila o patentovanou kompozici kyseliny hyaluronové. Nemusíte se bát ho olíznout, uvnitř je potravinářské aroma.