Krása

Tajemná a okouzlující beauty rutina Fridy Kahlo

Její okouzlující krása kolemjdoucí vždy uchvátila, ale pro mexickou malířku Fridu Kahlo, proslulou autoportréty, byl make-up uměleckým nástrojem, který hrál v jejím životě podstatnou roli.
Foto: Getty Images
Frida Kahlo
Když bylo v roce 2004 objeveno velké množství osobních věcí z domova umělkyně Fridy Kahlo, mohli jsme se dozvědět více nejen o jejím uměleckém životě, ale také beauty rutině. Kromě tradičních mexických kostýmů, léků, dopisů a tisíců fotek se dochoval i obsah její kosmetické taštičky. Všechny objekty pečlivě střežil její manžel Diego Rivera.
Používala ikonický krém značky Pond’s, rtěnku a tvářenku Revlon. Milovala parfémy, stejně jako laky na nehty. Pudr jí darovala a nechala poslat Helena Rubinstein, která se řadila k jejím velkým obdivovatelkám. Nechyběly ani produkty na obočí, ale jinak se například nenašly žádné oční stíny. Pravděpodobně preferovala čistou pleť, protože se nedochoval ani korektor nebo krycí make-up. 
Byla okouzlující, ale přesto upřednostňovala nenucený vzhled. „Vyzařovala z ní svůdnost. S make-upem to uměla skvěle a vždy si ho nanášela tak, aby výsledek působil přirozeně. Vždy byla dokonale nalíčená a upravená, i když nečekala žádné návštěvy. Věděla, jak se proměnit v neodolatelnou a jedinečnou,“ prohlásila Olga Campos, která se s Fridou přátelila.
„Když ji lidé spatřili, okamžitě se zastavili,“ řekl Edward Weston, který ji fotografoval při návštěvě San Francisca v roce 1930. Na focení si vzala tradiční šaty Tehuana, aby vzdala hold svým mexickým kořenům, a ověsila se šperky. 
Foto: Getty Images
Z kosmetické taštičky Fridy Kahlo
Její každodenní rutina mimo jiné spočívala ve vyčesávání vlasů a jejich splétání. Často je zdobila barevnými nitěmi a květinami. Celý look pokaždé doplnila o rtěnku, tvářenku a lak v odstínech červené nebo oranžové. Někdy zvolila purpurovou, aby ladila se svým oblíbeným šátkem. „Make-up byl dalším prostředkem při budování její osobnosti. Všechno dělala precizně. Myslím, že se nikdy neoblékala pro druhé, ale jenom pro sebe.“
Kosmetiku a oblečení brala jako masku. Její život byl poznamenaný dětskou obrnou, která ji ochromila v šesti letech, a autobusovou nehodou v osmnácti, během které prodělala několik těžkých zlomenin včetně páteře. Když ji zradilo vlastní tělo, její tvář se pro ni stala plátnem. Ostatně žena, která dokázala bravurně malovat, musela logicky umět skvěle pracovat s make-upem. Jako malířka strávila celý život obklopená zrcadly. Měla jich plný dům. Zrcadla měla dokonce umístěná i nad postelí, kde trávila kvůli handicapu hodně času. 
Foto: Getty Images
Frida Kahlo
Krutou realitou je, že navzdory své kráse neměla Kahlo o svém vzhledu valné mínění. Jeden svůj autoportrét pojmenovala jako „Very Ugly“. „Na své tváři mám nejradši obočí a oči, jinak nic. Mám knírek a celkově můj obličej vypadá, jako kdybych byla muž,“ popisovala.
Když už jsme u obočí, ve svém kitu měla tužku Revlon a pečujicí sérum značky Talika, které bylo poprvé vyvinuté v Paříži po válce k léčbě popálenin vojáků, ale ukázalo se, že také podporuje růst vlasů, řas a obočí. To jasně dokazuje, že Kahlo nepoužívala pinzetu a naopak svůj výrazný look ještě umocňovala. 
S přibývajícím věkem a zhoršujícím se zdravím byl její make-up stále výraznější a barevnější. Nejvíce patrné je to na fotkách, které pořídil Nickolas Muray, jeden z dvorních fotografů časopisu Vogue, který s ní žil několik let. Když ji zachytil před zářivě zelenou květinovou zdí, její vlasy byly plné růží a tváře měla zvýrazněné červenou rtěnkou.