Vogue Supports Local Fashion

Vogue Supports Local Fashion: Liběna Rochová COLORS/S20

V seriálu digitálních showroom přehlídek, lookbooků a rozhovorů pokračujeme s designérkou Liběnou Rochovou, která se ve své kolekci pro jaro a léto 2020 zamýšlí nad současnou situací ve světě i v oděvním a textilním průmyslu. #VogueSupportsLocalFashion 
Kolekce COLORS/S20 je tvořena dvěma tvůrčími bloky. Základem prvního se staly secondhandové látky z obchodu Textile Mountain Lenky Vackové. Jedná se o nevyužité zásoby ze skladů textilních výrobců, které by jinak ležely ladem. 
První část kolekce tvoří 10 modelů z hedvábného dekoračního taftu s výrazným vzorem. Výsledkem jsou jednoduché, sofistikované a nadčasové modely. Najdeme mezi nimi letní kabát, kalhoty i šaty několika linií. Rochová nezapomněla ani na kontrasty, jako je třeba sportovní bunda z hedvábného taftu, který má tradičně využití spíše u společenských oděvů. 

Od second handu k semiši

V druhé části kolekce se designérka navrací k semiši. I tento kožený materiál odpovídá myšlence udržitelnosti –⁠ ve srovnání s umělými materiály je odolnější a má tak delší životnost než většina látek. Důležitý je i původ kůže, která pochází z koz s masnou produkcí, jejich chov tudíž slouží více účelům. 
Barvám pak vévodí růžová, purpurová a jemně béžová. Tyto odstíny se objevují na šortkách, letních šatech, bundách, overalech i kabátcích. V jednoduchých formách vyniká charakter materiálu, velmi jemného kozinkového veluru. 
Součástí kolekce jsou i ledvinky a letní obuv z materiálů použitých na oděvu. 
Myšlenku udržitelnosti Liběna Rochová nerazí pouze v této kolekci. „V roce 1995, po komerčním boomu a úspěchu mých kolekcí z let 1991 až 1995 na veletrhu módy Collection Premiere a Igedo Düsseldorf, jsem se rozhodla platformu masové produkce opustit,“ popisuje. „Právě do tohoto období spadají prvopočátky mého postoje k udržitelné a zodpovědné módě. Tento přístup zohledňuji i ve své pedagogické činnosti. Čas mi dal za pravdu, protože současný stav velkoprodukce oděvů je opravdu alarmující,“ uzavírá. 
Designérka: Liběna Rochová
Modelky: Romana Chudá, Kritýna Tulachová
Make-up: Bára Mlezivová (Make-up Institute Prague)
Hudba: Orkas
Foto a video: Jakub+Jan