Vogue Supports Local Fashion

Zuzana Kubíčková a její power dressing 2024

Zuzana Kubíčková představila novou ready to wear kolekci Capsule 2024. Ta si bere inspiraci z power dressingu sedmdesátých a osmdesátých let a překládá ji do verze pro současné ženy. 
Foto: Zuzana Kubíčková
Zuzana Kubíčková
Svoboda kombinovat pánské a dámské prvky tvoří harmonický základ šatníku, který nabízí bezpočet kombinací. Moderní žena je totiž pro Zuzanu Kubíčkovou nejen „podnikavou dívkou“, ale také milovnicí praktičnosti, aniž by rezignovala na prvotřídní zpracování a materiály. Empowerment, který v 70. a 80. letech dodával ženám power dressing, Kubíčková ve své verzi pro současnost předestilovala především v důraz na svobodu. I v přísných kouscích, které vycházejí z pánského byznysového šatníku, se dnes žena může cítit svobodně. Svobodu jí dává nejen subverzivní akt přivlastnění si (skutečných i metaforických) kalhot, což bylo dlouho věcí nemyslitelnou a revoluční, ale také možnost pracovat s těmito kousky tak, jak sama uzná za vhodné. Kolekce staví na patnácti modelech, ze kterých jde vytvořit nespočet looků: „U každého modelu jsem hledala ideální proporci a vzhled, aby slušel každé siluetě a velikosti. Každá osobnost si v mé kolekci najde své,“ říká Kubíčková. Ženám nabízí designérka celý rejstřík způsobů, jak si outfit upravit podle své nálady a pro jakoukoliv příležitost. Krásnou siluetu při chůzi vytvářejí klasické pouzdrové sukně se záhyby a propracovanými detaily. Velmi ženský look podporují hedvábné a saténové sukně a halenky, u nichž designérka pracuje s diagonálními liniemi a při pohybu jdou krásně s tělem.

Kdo je modelová zákaznice ateliéru ZK a jak změnila se od vašich začátků, kdy jste se věnovala převážně vysoké krejčovině?

I když na veřejnosti jsou naše modely nejčastěji vidět na ženách z uměleckých oborů, jako jsou herečky a zpěvačky, ve skutečnosti je naše klientela velmi rozmanitá. Jde o ženy z různých prostředí, různých věkových kategorií. Mnohé naše zákaznice s námi řeší svůj profesní šatník, jiné si chtějí nechat vytvořit něco pro radost. Může znít jako klišé, když řeknu, že každá zákaznice je výjimečná, ale vnímám to přesně tak, protože naše cesta začíná vždy dialogem. Při něm se snažím pochopit, v čem se žena cítí dobře, co jí vyhovuje, a postupně společně objevujeme její ideální styl.

Jak v kapsulových kolekcích propojujete vysokou krejčovinu a ready to wear? Co je to nejlepší z obou světů? 

Hlavním propojením je, že oběma kategoriím věnujeme stejnou péči. Především se to týká vývoje každého modelu. V obou případech nám záleží na perfektním střihovém i řemeslném zpracování. A stejnou důležitost má i volba materiálů, které jsou pro celkové vyznění zásadní. 

V čem se liší vaše couture kolekce a ready to wear? 

Co se týče couture kolekcí, můžeme si dovolit více kreativity, neboť modely nejsou vázány potřebou každodenního nošení. Kapsulová kolekce je naopak zaměřená na to, aby modely dobře sloužily v šatníku a byly snadno kombinovatelné. Přesto se i u kapsulové kolekce snažíme vždy o kreativní prvek, ten často navazuje na předchozí tvorbu. Týká se to především práce se střihem a s materiálem, jako je například řasení, asymetrie, diagonální linie.

Jaký kousek by neměl nikomu na toto období chybět, do čeho z letních „staples“ se vyplatí investovat? 

Pokud se bavíme o letní sezoně, rozhodně bych volila lehké modely z hedvábí. V rámci naší kolekce Capsule 2024 jsou to hedvábné halenky, sukně a šaty, které dovedou splnit jakýkoli dresscode. I v parném, horkém dni se v nich budete cítit báječně. Hedvábí umožňuje dýchat a současně vás chrání před slunečními paprsky. A kdybych měla přidat jednu výzvu na jarně-letní období, řekla bych: Vykašlete se na béžovou a zkuste barvu. Najděte si barvu, kterou máte ráda, a odstín, který vám sluší. Rozzáří vás. 

Existuje naopak něco, co se v teplých měsících nosilo, ale co považujete za přežitek, protože dnes už jde o zastaralou věc? 

Myslím, že tato obecná tvrzení neplatí absolutně. Vždy záleží na konkrétním outfitu, příležitosti a nositelce. Pokud se v určité kombinaci faktorů cítíte dobře, tak to unesete. Pro mě žádná konkrétní tabu neexistují nebo mě nenapadají.

Jaké máte rady pro ženy, které si chtějí vybudovat ohleduplný, moderní a nadčasový šatník? 

Pokud někdo chce opravdu perfektně padnoucí, dlouhotrvající šatník, doporučila bych především neřídit se trendy a volit to, co vám konkrétně sluší, co nosíte ráda. Zaměřila bych se na to, v čem se cítím dobře, které části svého těla chci zvýraznit či naopak. Začala bych od jednoduchých kousků a nenechala se vést povšechnými radami. Naštěstí jsme každá jiná a to, co sluší vaší kamarádce, nebude slušet vám a naopak.