Vogue Supports Local Fashion

#VogueCSatelier: Jak se žije studentům po Doteku? Vidím na sobě velký posun, říká Zuzana Hliněná

Zuzana Hliněná studuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně druhým rokem. Letos se pak poprvé účastnila akce Fashion Event Dotek a sklidila mnoho pochval. Jak se ale studentům a studentkám daří poté, co všechna pozornost opadne? A jaké příležitosti ve Zlíně mají? 
Foto: Patrik Fica
Zuzana Hliněná

Jaká byla vaše zkušenost z Fashion Eventu Dotek? 

Byl zážitek sledovat svou kolekci v pohybu. Těmi vlečkami jsem vytřela místnost, byla to hodně objemná kolekce a i modelkám se v oděvech trochu hůř chodilo, ale nakonec to všechny zvládly. Ale poté, co jsem viděla své kreace na molu v praxi, jsem se rozhodla vytvořit kolekci, která bude lehčí a nositelnější.

Pracovala jste s denimem. Proč jste si ho vybrala a jak byste popsala svůj rukopis?

Hrozně se mi líbila myšlenka bizarní přehnané estetiky. Některý materiál, který jsem použila, byl skutečný denim, některý ale jen nesl print denimu. Šlo o takovou módní satira, teď bych se ráda tvůrčím způsobem věnovala vážnějšímu tématu. Vidím totiž na na sobě obrovský posun, hodně jsem se zlepšila a teď si potřebuju vyzkoušet různé přístupy. Ráda pracuji s úplety, to je pro můj rukopis charakteristické, ale není to pro mě závazně určující.  

Jak se vám žije a tvoří ve Zlíně?

Pro mě je to trošku těžší, protože pocházím z Brna, a tudíž jsem se přestěhovala do menšího města. Ale Zlín je obdivuhodný. Je tu specifická inspirativní estetika i historie, takže se mi tu tvoří moc fajn. Na UTB studuji druhým rokem, přestože jsem s oděvem předtím nijak nepracovala. Všechno jsem se naučila tady, UTB mi hodně dala.   

Zůstanete ve Zlíně i na magisterské studium? 

Ještě ani přesně nevím, na jaké téma budu zpracovávat svou bakalářskou práci. Co bude po ní? Možná to budu zkoušet i na UMPRUM, uvidím. Ale vůbec by mi nevadilo zůstat tady, protože mám prostředí školy moc ráda, nepředháníme se tu a je v ateliéru panuje fajn atmosféra.  

Jaké máte plány do budoucna?  

Chtěla bych odcestovat do zahraničí, třeba i na Nový Zéland, ráda bych se tam vrátila. Zlín je skvělé město, ale pracovat bych tu asi nevydržela.