Vogue Supports Local Fashion

Vogue Supports Local Fashion: LAFORMELA podzim–zima 2020/2021

Protože pandemie koronaviru nedovolila lokálním designérům ukázat své nové kolekce tradičním způsobem, československá Vogue vám je postupně ukáže v digitální podobě. Jako první představujeme prezentaci značky LAFORMELA na sezonu podzim–zima 2020/2021. #onlyinVogue
Foto: Vogue CS Design Team
V rámci nejnovější aktivity Vogue Supports Local Fashion vám přinášíme první prezentaci česko-slovenských návrhářů. Seriál digitálních showroom přehlídek, lookbooků a rozhovorů startuje ve středu v 19. hodin návrhářské duo Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová známé jako LAFORMELA. 
Jednou z nejčastějších otázek na módní návrháře je, kdo je ta jejich žena, pro kterou vytvářejí oblečení a doplňky. Odpovědí jsou většinou konkrétní slavná jména. Tyto staromódní představy v případě značky LAFORMELA, která letos slaví 10. výročí, berou za své. Individualita a osobní styl nahrazují typickou představu o trendech. 
Stejně jako v předchozích kolekcích i ta na sezonu podzim–zima 2020/2021 čerpá inspiraci z 90. let, zdůrazňuje sílu a odhodlanost žen. Asymetrické detaily a prodloužené linie zdůrazňují osobitost, sílu, ale i křehkost své nositelky. Tyto dva protipóly nemusí spolu soupeřit, ale vytvářet harmonický celek. Stejně jako syrovost a záměrná neupravenost mohou mít pevný řád, jak dokazuje jeden z nejvýraznějších kusů v kolekci, kabát ze směsi bavlny a nylonu s kostkovaným vzorem. „Látku jsme si nechali utkat v Paříži, tento odstín je exkluzivně pouze pro nás,“ řekl během FaceTime rozhovoru Antonín. „Jednotlivé kostky lze rozstřihnout, my jsme je ale až na rukávy nechali vcelku.„ Zapínání je ve formě prstýnku od značky Belda, kterou designérské duo přizvalo ke spolupráci na masivních špercích. 
Foto: Jan Grombiřík
LAFORMELA podzim–zima 2020/2021
Foto: Jan Grombiřík
LAFORMELA podzim–zima 2020/2021
Foto: Jan Grombiřík
LAFORMELA podzim–zima 2020/2021

Made in Czech

Opět návrháři pracovali také s látkou české výroby s nano membránou. „Jedná se o stoprocentní vlnu podžehlenou speciální membránou vyvinutou v Liberci. Používáme ji už čtvrtou sezonu, skvěle totiž kombinuje eleganci klasické vlny s outdoorovými vlastnostmi. Je tak ideální do města. Na rozdíl od běžné vlny je ta naše nepromokavá a kromě vody je odolná i vůči oleji a nevadí jí ani červené víno,“ dodal Antonín. Chytrým materiálům a detailům v podobě dvojitých pásků na kalhotách, kontrastnímu lemování a všudypřítomnému symbolu kostry nahrává minimalistická barevná paleta z jemných odstínů béžové, šedé, černé a khaki zelené. 
Kromě spolupráce se značkou Belda se LAFORMELA spojila také s Marií Honzíkovou, ta vytvořila ručně pletené kukly a čepice z hedvábného mohéru.
Vzhledem k současné situaci Vogue Czechoslovakia výjimečně píše o kolekcích na základě fotografií a rozhovorů s návrháři.