Vogue Supports Local Fashion

Vogue Supports Local Fashion: Vanda Janda Vandahood 2020

Full time diva Vanda Janda je ve své nejnovější kolekci růžovější, rozevlátější a víc Instagram-friendly než kdykoliv předtím. Proč taky ne.
Sama sobě modelkou, influencerkou a návrhářkou. Bývalá studentka pražské UMPRUM Vanda Jandová i pro tuto sezonu hraje všechny role naráz. Kolekce Vandahood se celá odehrává se snovém světě, kde růžové, širokých sukní a šampaňského není nikdy dost. Místo aby jako většina světa podlehla vizím temné budoucnosti, rozehrává hru, v níž party nikdy nekončí, ulice se stává nekonečným přehlídkovým molem a vysněný svět je každodenní realitou. Můžete s ní nesouhlasit, může vám to připadat jako absolutní kýč, ale jedno se Vandě upřít nedá. Velmi rychle si vytvořila jasně rozeznatelný styl, který na česko-slovenské scéně nelze s nikým zaměnit. 
Úplne rozumiem, že nie každý odevu prikladá takú váhu a má predstavivosť. Ale možno by stálo za to to vyskúšať, pretože ak budete svoju hlavu chvíľu klamať, nakoniec tomu zrejme uveríte a stane sa to skutočnosťou.
„Moja kolekcia s názvom Vandahood je inšpirovaná spoločenským stretávaním sa ľudí v kontraste niekdajška a dnešku,“ říká Vanda. „Odev ako ukazovateľ rešpektu voči spoločnosti, kam ideme, alebo odev ako nevyhnutná súčasť života, ktorá má byť čo najpohodlnejšia a najfunkčnejšia. Kontrast toho, čo potrebujeme, a toho, čo chceme.“
Velké mašle, ještě větší volány, detaily evokující vintage podvazkový pás a spousta růžové dominují celé kolekci, v níž najdete společenské šaty s korzetovým topem, volné koktejlky na garden party, ale i plavky, tepláky i trička. I když se nehnete z podolské plovárny, Vanda chce, abyste si připadali jako na francouzské Riviéře. Stejně jako tepláky s nápisem „Full time diva“ ve Vandině světě nejsou známkou „životní prohry a ztrátou kontroly nad svým životem“, ale způsobem, jak odcestovat business třídou mimo realitu šedých ulic. „Moja moc, ktorú odevu viem dať, je tá, že sa v ňom cítite ako na inom mieste, než ste, pokiaľ nie ste na tom, ktorom byť chcete. V túto dobu sa to bude hodiť náramne,“ dodává Vanda.
foto: Anastassiya Vorobyeva
kamera: Petr Havránek
lokace: Four Seasons Prague, Win Sky Solution
grafické zpracování potisků: Cindy Kutíková
boty: Tikoki
ponožky: Fusakle
kabelky: Loro Oro
Speciální poděkování Borisu Kráľovi