Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Wellness

Jak si během léta udržet nebo ještě vylepšit kondici

Sára Voldánová19. 7. 2023
Čím větší vedro, o to menší chuť máte k pohybu. Chápeme. Zkuste to ale brát pozitivněji: léto je obdobím, kdy je možné kondici si udržet, anebo dokonce vylepšit — a ještě se u toho příjemně pobavit — s přáteli a pod širým nebem. 
Ideální letní pohyb je ten, při kterém se nejen osvěžíte, ale také vás bude bavit. Možná natolik, že zapomenete, že jde vlastně o sport a snadno vyvážíte sladké nicnedělání a odpočinek. K létu přitom patří venkovní aktivity, do kterých se můžete pustit sami, nebo s přáteli. Nikdy ale nezapomínejte na dostatečnou hydrataci a SPF ochranu.

Plavání

Tropické teploty přímo vybízejí ke svlažení ve studené vodě. Při plavání navíc rovnoměrně posílíte všechny svaly na těle a ještě uděláte něco dobrého pro svůj kardiovaskulární systém. Léto nabízí mnoho alternativ venkovního koupání, jedním z nich je třeba Sportovní areál na Kraví hoře v Brně s výhledem na město. Stále populárnějšími se stávají také přírodní biotopy, které pro čistění vody nevyužívají chemické látky, ale přírodní ekosystémy. To ocení především alergici. Jedním takovým je třeba Radotínský biotop s koupacím jezerem v Praze nebo Biotop Malvíny na Vysočině.

Beach volejbal

Zabořit prsty do horkého písku, nadechnout se a užít si čas s přáteli. O tom beach voleybal je. Hraním se přitom přirozeně tvaruje figura a už po několika minutách dochází ke zrychlení metabolických procesů. Jedno unikátní beach voleybalové hřiště se nachází v centru Prahy na Náplavce. Kayak Beach Bar představuje multifunkční prostor, který plave přímo po Vltavě.

Paddleboard & paddle jóga

Kdo nezkusil paddleboard, jako by nežil. Pádlovací prkno se dá dnes vypůjčit téměř na všech vodních plochách a na některých místech nabízejí i zážitkové vyjížďky. Třeba návštěvníci Telče mají možnost na něm zažít město jinak, a to při dvouhodinové plavbě s piknikem na ostrově. 
Unikátní disciplínou je pak paddle jóga, při které dochází k posílení celého těla a podpoření lymfatického systému. Na rozdíl od klasické jógy se klade větší důraz na rovnováhu a soustředění, což přispívá k celkovému mindfulness zážitku. Spojení jógy a vodního živlu může být obohacením vaší běžné jógové praxe, anebo nový začátek. 

Horská cyklistika a jízda na koni

Tělo se krásně ochladí také na kole, a to obzvlášť při lesních projížďkách. Stále populárnější jsou takzvané single tracky, uměle vybudované outdoorové trasy, na kterých se jezdí pouze v jednom směru. Jeden takový nabízejí třeba ve Skiareálu Lipno v rámci letního provozu. Kromě toho, že cyklistika zlepšuje celkovou kondici, působí pozitivně také na srdce a trávicí trakt.
Ačkoli je jízda na koni spíše o propojení s přírodou, má překvapivě velký vliv na fyzickou kondici. Kurzy pro začátečníky i pokročilé pořádají nedaleko Prahy například v Jízdárně Radonice. Nezapomenutelným letním zážitkem mohou být několikadenní výlety na koňském hřbetu. Jízda vede nejen k tělesnému posílení, ale také celkové psychické pohodě. 

In-line bruslení

K popularitě kolečkových bruslí přispívá stále rostoucí množství stezek po celé republice. Projet se můžete třeba v pražské Tróji nebo okolo Baťova kanálu. Jízda na kolečkových bruslích je nejen zábava, ale má také pozitivní účinky pro lidský organismus. Pravidelné vyjížďky dovedou snížit krevní tlak a celkově pomoci při utužování zdraví.