Wellness

Jak si během léta udržet nebo ještě vylepšit kondici

Čím větší vedro, o to menší chuť máte k pohybu. Chápeme. Zkuste to ale brát pozitivněji: léto je obdobím, kdy je možné kondici si udržet, anebo dokonce vylepšit — a ještě se u toho příjemně pobavit — s přáteli a pod širým nebem. 
Ideální letní pohyb je ten, při kterém se nejen osvěžíte, ale také vás bude bavit. Možná natolik, že zapomenete, že jde vlastně o sport a snadno vyvážíte sladké nicnedělání a odpočinek. K létu přitom patří venkovní aktivity, do kterých se můžete pustit sami, nebo s přáteli. Nikdy ale nezapomínejte na dostatečnou hydrataci a SPF ochranu.

Plavání

Tropické teploty přímo vybízejí ke svlažení ve studené vodě. Při plavání navíc rovnoměrně posílíte všechny svaly na těle a ještě uděláte něco dobrého pro svůj kardiovaskulární systém. Léto nabízí mnoho alternativ venkovního koupání, jedním z nich je třeba Sportovní areál na Kraví hoře v Brně s výhledem na město. Stále populárnějšími se stávají také přírodní biotopy, které pro čistění vody nevyužívají chemické látky, ale přírodní ekosystémy. To ocení především alergici. Jedním takovým je třeba Radotínský biotop s koupacím jezerem v Praze nebo Biotop Malvíny na Vysočině.

Beach volejbal

Zabořit prsty do horkého písku, nadechnout se a užít si čas s přáteli. O tom beach voleybal je. Hraním se přitom přirozeně tvaruje figura a už po několika minutách dochází ke zrychlení metabolických procesů. Jedno unikátní beach voleybalové hřiště se nachází v centru Prahy na Náplavce. Kayak Beach Bar představuje multifunkční prostor, který plave přímo po Vltavě.

Paddleboard & paddle jóga

Kdo nezkusil paddleboard, jako by nežil. Pádlovací prkno se dá dnes vypůjčit téměř na všech vodních plochách a na některých místech nabízejí i zážitkové vyjížďky. Třeba návštěvníci Telče mají možnost na něm zažít město jinak, a to při dvouhodinové plavbě s piknikem na ostrově. 
Unikátní disciplínou je pak paddle jóga, při které dochází k posílení celého těla a podpoření lymfatického systému. Na rozdíl od klasické jógy se klade větší důraz na rovnováhu a soustředění, což přispívá k celkovému mindfulness zážitku. Spojení jógy a vodního živlu může být obohacením vaší běžné jógové praxe, anebo nový začátek. 

Horská cyklistika a jízda na koni

Tělo se krásně ochladí také na kole, a to obzvlášť při lesních projížďkách. Stále populárnější jsou takzvané single tracky, uměle vybudované outdoorové trasy, na kterých se jezdí pouze v jednom směru. Jeden takový nabízejí třeba ve Skiareálu Lipno v rámci letního provozu. Kromě toho, že cyklistika zlepšuje celkovou kondici, působí pozitivně také na srdce a trávicí trakt.
Ačkoli je jízda na koni spíše o propojení s přírodou, má překvapivě velký vliv na fyzickou kondici. Kurzy pro začátečníky i pokročilé pořádají nedaleko Prahy například v Jízdárně Radonice. Nezapomenutelným letním zážitkem mohou být několikadenní výlety na koňském hřbetu. Jízda vede nejen k tělesnému posílení, ale také celkové psychické pohodě. 

In-line bruslení

K popularitě kolečkových bruslí přispívá stále rostoucí množství stezek po celé republice. Projet se můžete třeba v pražské Tróji nebo okolo Baťova kanálu. Jízda na kolečkových bruslích je nejen zábava, ale má také pozitivní účinky pro lidský organismus. Pravidelné vyjížďky dovedou snížit krevní tlak a celkově pomoci při utužování zdraví.