Wellness

Nová vlna chytrých pomůcek pro zlepšení kvality spánku: Do jakých se skutečně vyplatí investovat?

Před letošním udílením Oscarů učinila stylistka Kate Young velké rozhodnutí, a nešlo o tylovou pelerínu, kterou měla vynést její klientka Michelle Williams. Jednalo se o prsten Oura Ring, chytrý šperk, který vám změří vše — od kroků přes tělesnou teplotu až po spánek. Kate Young se ho rozhodla sundat. Proč?
Foto: Getty images
Během náročného období plného příprav a zkoušek šatů byly její ukazatele spánku děsivě nízké. „Moje HRV (variabilita srdeční frekvence, poznámka redakce) v podstatě ukazovala, že bych měla být okamžitě převezena do nemocnice,“ vypráví Kate. Na gala večeři, která proběhla v Polo Lounge v hotelu Beverly Hills večer před Oscary, si následně porovnala výsledky s publicistkou značky Chanel — a učinila závěr — že svůj chytrý prsten do konce hollywoodského víkendu sundá — a prostě se obejde bez spánku. „Poslední, co jsem tehdy potřebovala, byl neustálý monitoring mého stavu a varování s tím spojená,“ vzpomíná stylistka.
Přitom není první, ani poslední, kdo spoléhá na titanový prsten Oura Ring (vyjde zhruba na 10 000 Kč). Jestliže se kdysi módní svět držel přesvědčení, že spát se bude, až člověk umře, anebo bude nanejvýš k smrti unavený, Oura Ring, vybavený senzory, které sbírají biometrické údaje, jako je srdeční tep, teplota či minuty REM spánku, uspokojuje novodobou zálibu: neúnavně optimalizovat vlastní spánek — a diskutovat o něm. „Mám pocit, že polovina lidí v současném módním průmyslu Oura Ring nosí,“ podotýká Kate Young. A sociální sítě jí dávají za pravdu. Ostatně, není to tak dávno, co Kim Kardashian sdílela na Instagramu svůj vynikající spánkový výsledek s 93 body, aby jí vzápětí přeposlala udivená Gwyneth Paltrow zprávu: „Okay WHAT??  I thought I was killing it at this @ouraring game.“
„Pandemie nám výrazně připomněla význam a nutnost kvalitního spánku,“ komentuje Ana C. Krieger, vedoucí lékařka Centra spánkové medicíny z fakulty Weill Cornell Medicine v New Yorku. Právě v této metropoli od roku 2020 vzrostl počet pacientů řešících spánkové potíže o celých 50 %. „Dříve byl spánek vnímán jako něco, co můžeme snadno odložit; něco, co nikdy nebude prioritou.“ Během lockdownu ale lidé zjistili, že mají na spánek více času. Vedle toho odborníci zaznamenávali i zvýšený výskyt nespavosti, která souvisí se stresem. Dle Centra pro kontrolu nemocí trpí až třetina Američanů nedostatkem spánku: běžně tak spí méně než doporučených sedm až osm hodin za noc. To se za posledních deset let příliš nezměnilo…
Co se však rozhodně změnilo, je způsob, jakým nyní o spánku mluvíme. Arianna Huffington mi vyprávěla, že k jednomu takovému rozhovoru došlo během nedávné večeře, které se kromě ní zúčastnili i ředitelé významných technologických firem. „Jeden z nich se zmínil, že každou noc spí sedm hodin. Druhý z nich to zaslechl, otočil se a vykřikl: ‚Já mám osm!' Další vítězoslavně pravil: ‚Devět! Já mám devět hodin!' Vypadalo to, jako by se rozpoutala válka o důležitou zakázku.“ Mimochodem, společnost Thrive Global (kterou vlastní právě Arianna Huffington, poznámka redakce) radí jednotlivcům i firmám, jak se stát co nejodpočatější verzí sebe sama. Z jejího pohledu je dnes spánek považován za měřítko úspěchu, za další hranici v éře biohackingu. Dokonce i Jeff Bezos prohlásil, že i pro akcionáře Amazonu představuje jeho každodenních osm hodin spánku obrovský přínos.
„Rozhodně čím dál tím víc lidí preferuje místo ponocování dřívější večerku,“ tvrdí Kelly Sawyer Patricof, spolupředsedkyně neziskové organizace Baby2Baby z Los Angeles. Kelly se objevila na předoscarové večeři pořádané značkou Chanel, kde se blýskla v krémových tvídových mini šatech Chanel, zlatém řetízkovém pásku, a samozřejmě, jí nechyběl Oura Ring. „Chytré prsteny se staly součástí našeho šatníku, tak jako běžné šperky,“ říká a vybavuje si, jak si její Oura Ring spletli se samotným Cartierem. Není divu, kousek vypadá okázale. Značka v roce 2021 navázala spolupráci s Gucci a na povrchu prstenu jsou vyražena prolínající se G.
„Mám hrozně ráda spánek,“ přiznává Kelly Sawyer Patricof a chlubí se, že jí aplikace po většinu dní uděluje „korunu“, což je ocenění Oury za spánkový výsledek 85 a více bodů. Z hi-tech doplňků nedá dopustit ani na hedvábnou masku na oči Drowsy nebo gumové bonbony s melatoninem Olly, které si dopřává před spaním. Nell Diamond z Hill House, jež si postavila byznys na tom, že čas spánku je nejdůležitější, si pro změnu denně píše s dalšími dvěma kamarádkami textovky, v kterých si vzájemně sdělují své výsledky z aplikace Oura Ring. „Vždycky jsem milovala jakoukoliv technologii, která mi pomáhá s monitorováním mého zdravotního stavu,“ dodává.
Molly Howard, spoluzakladatelka a generální ředitelka společnosti La Ligne, se netají tím, že chytrou matraci Eight Sleep, která se ukrývá v její posteli, považuje za svoji plnohodnotnou wellness a selfcare rutinu. „Všichni jsme posedlí neustálým kontrolováním sebe sama,“ říká Molly Howard. Trpí návaly horka během spánku, a tak je její matrace nastavená o pět stupňů chladněji, než je běžná teplota. „Před nástupem těchto přístrojů a moderních technologií jsem měla pocit, že se svým problémem nemůžu nic udělat. Teď mám ale dojem, že nad tím určitou kontrolu mít můžu,“ říká úspěšná žena, která si deficit spánku ve svém případě uvědomila teprve ve chvíli, kdy bylo nutné kloubit mateřství s náročnou kariérou.
Módní životní styl ještě donedávna stavěl na principech pendlování z fashion weeku na fashion week a honosných večeřích konajících se pozdě večer. To se teď ale radikálně mění. Sawyer Patricof přiznává, že ji srazilo, když zjistila, jak jí po cestě letadlem na pařížský fashion week kleslo skóre Oura na 46. „Kvůli tomu jsem už nikdy nechtěla cestovat!“ Přitom může být klidná… prestižní hotely v posledních letech na svůj seznam vybavení čím dál usilovněji zařazují pomůcky pro zlepšení spánku svých klientů: hotel Amangiri v Utahu má svého spánkového lékaře, hotel Cadogan v Londýně spánkového recepčního, přičemž v lázních hotelu Four Seasons New York Downtown můžete dokonce využít služby spánkového hypnotizéra.
Oura Ring jsem si pořídila v červnu 2021, abych nahradila nepohodlný Fitbit. Největším objevem pro mě bylo, že čas strávený v posteli se nerovná času spánku. V mých naivních dřívějších dobách, když jsem šla spát ve 22:00 a probudila se v 6:00, jsem totiž počítala s osmi hodinami spánku. Tak to ale není, vzkazuje Oura. Ve skutečnosti jsem během nedávné noci na sloupcovém grafu aplikace Oura, který mapoval můj hluboký, REM a lehký spánek v odstínech mořské modři, zaznamenala pouhých šest hodin a 32 minut. Vzpomněla jsem si na tříhodinový záchvat mého ročního dítěte a na pátou hodinu ranní, kdy Lloyd, náš bernardýn, vyskočil na postel a uvelebil se na mých nohách.
Jedna věc jsou wearables (tedy chytré pomůcky, které nosíte na svém těle) na sledování spánku, druhá jsou špičkové matrace. Obzvlášť jsem se těšila, až vyzkouším matraci Eight Sleep, kterou si Molly Howard z La Ligne. Komplikovaná montáž potahu Pod Cover, který se aplikuje na stávající matraci, mi sama o sobě navodila slastný večerní odpočinek (díky všem těm popruhům, háčkům a zipům, s kterými jsem se spolu s manželem musela vypořádat, to vypadalo, jako kdybychom si doma zřídili sado-maso doupě). Další zajímavost? Regulace teploty Eight Sleep vytvořila dokonale kalibrovaný kokon, a eliminovala tak mé noční manévry ve tři ráno, kdy pravidelně vystrkuji nohu zpod peřiny, abych se ochladila.
Pod rukama mi prošly ale i brýle Therabody SmartGoggles: připomínají náhlavní soupravu pro virtuální realitu, kříženou s maskou na oči, a zatímco mi masírovaly spánky, zahřívaly mi příjemně obličej. Když si je půjčil můj manžel, do dvou minut chrápal. Musela jsem ho vzbudit, aby mi můj poklad okamžitě vrátil. 
Pak je tu ještě tajemný přístroj Somavedic. Vypadá jako obří sklenice drahého pleťového krému, ale v popisu práce má neutralizovat digitální znečištění (to dělá údajně pomocí svého jádra z krystalů a dalších minerálů). Dále je tu Sensate, nástroj ve tvaru počítačové myši, který k posílení odolnosti vůči stresu využívá infrazvukovou terapii. Také existuje Apollo, vibrační náramek, využívající zvukové vlny ke zklidnění. A samozřejmě je k mání celá řada věcí k jídlu, pití a žvýkání — od hořčíkového prášku přes melatoninové žvýkačky až po CBD čaj.
Je toho tolik, že se v tom začínám ztrácet. „Musíme být opatrní. Mnohé z wearables nebyly nikdy prověřeny klinickými studiemi, takže se na jejich údaje nemůžeme spoléhat,“ varuje doktorka Ana C. Krieger, vedoucí Centra spánkové medicíny, a upozorňuje, že metriky pro měření hlubokého spánku se mohou u jednotlivých zařízení a výrobců lišit. Televizní producentka Karah Preiss zase vrátila Oura Ring po měsíci používání. „Když nosíte tyhle biometrické pomůcky, uvědomujete si, co vám chybí,“ říká mi. „Je to jako, když hubnete, a pořád stoupáte na váhu. Váha vám hubnutí zrovna neusnadňuje.“
„Podle mě se jen technologické firmy snaží vydělat na zdravém rozumu,“ tvrdí Ottessa Moshfegh, autorka románu Můj odpočinkový rok o ženě, která se nechá uspat přesně na rok, aby změnila svůj život a cítila se šťastnější. „Představa, že by elektronické zařízení monitorovalo můj spánek; že by o mně vědělo víc než já sama? To mi přijde znepokojivé.“ Moshfegh mi zároveň vypráví, že spí tři až devět hodin denně, zároveň zmiňuje, že trpí poruchou spánku a sahá po jakémkoliv prostředku na spaní, který jí pomůže rychleji usnout. „Celá ta věc s půstem a biohackingem je podle mě pro lidi, co se nudí.“ Přesto za ní fanoušci na knižních turné nadšeně chodí, aby s ní mluvili o spánku. „Mnozí z nás mají se spánkem křehký vztah. Během dne jsme nejzranitelnější. Jsme vydáni na milost a nemilost svému podvědomí. Spánek je věc, kterou děláme v soukromí, a myslíme si, že jsme jediní na světě, kdo mají problémy usnout,“ směje se autorka bestselleru. „Ve skutečnosti ale o našich problémech se spánkem nikdo nechce slyšet.“
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.