Vegan

Veganské šampony pro všechny

Šampony, které dělají krásné vlasy a ještě budete mít klidné svědomí.
Foto: Getty Images
Pokud jste si mysleli, že veganská kosmetika je jen pro bio eko fanatičky a nikdy s ní nedosáhnete pořádných výsledků, jste na velkém omylu. Stejně jako se mění make-up, tak i vlasové produkty procházejí výraznou proměnou. Opravdu to jde jinak. 
Ne všechno, co se tváří jako veganské, taky takové je. A naopak. U některých značek vás čeká dost příjemné překvapení. Žádné podivně páchnoucí tekutiny nebo tuhé šampony, které po pár použití ztrácí tvar a nechce se vám na ně vůbec koukat, natož pak sahat. Ani lahvičky pomalované kytičkami a roztomilými zvířátky, které nadchnout maximálně pětiletou neteř a ani to není jisté. Do popředí kosmetického průmyslu se derou cool obaly, které si rádi vystavíte na poličku v koupelně, příjemné textury a hlavně spokojené vlasy. 
Kde hledat?
Fungující veganské šampony najdete v e-shopech i u kadeřníků. Pokud tedy právě ten váš pracuje např. se značkou Paul Mitchell, Neuma, Malibu C, Sachajuan nebo Kevin Murphy, které mají spoustu vegan-friendly produktů, a ty ve své koupelně rozhodně potřebujete.
Stejně jako označení přírodní, ani nálepka vegan na obalech není nijak oficiálně regulovaná, takže se může stát, že se sice vyznáte ve složení a nenajdete žádnou ingredienci živočišného původu, ale nemáte záruku, že se značka nepodílí na testování na zvířatech. To je sice v EU oficiálně zakázané, ale pořád platí, že jakmile se značka prodává např. v Číně (s výjimkou Hong Kongu), musí podle tamních zákonů projít testováním na zvířatech a tím pádem ji logicky nejde považovat za veganskou. Od těchto přípravků dejte ruce radši pryč, obzvlášť pokud si děláte kompletní detox koupelny a jste zásadně proti týrání zvířat ve jménu krásy.
Následující šampony jsou #veganasfuck a udělají vašim vlasům hodně dobře.