Sustainability

12 otázek pro Hanu Fořtovou, která vyrazila do boje proti plastům

Věděli jste, že každý z nás ročně spotřebuje přes 300 jednorázových mikrotenových sáčků? S tímto obrovským ekologickým problémem se před pár lety rozhodla bojovat mladá maminka a studenka medicíny Hana Fořtová. Začala vyvíjet a prodávat jejich ekologickou alternativu a dnes slaví úspěch i v zahraničí. Kde hledá inspiraci pro další směry svého podnikání a má vůbec nějakou neekologickou neřest? Spoluzakladatelka firmy Frusack odpovídá Vogue CS na dvanáct otázek. Bez obalu.
Jak velkou proměnou prošel Frusack od svého vzniku?
Naše značka se dostala z českého a slovenského trhu i do Norska nebo Španělska a rýsují se větší spolupráce s distribučními partnery pro zahraničí. V minulém roce jsme se navíc dali do vývoje nového typu Frusacku. Stále je z kompostovatelného materiálu, má však jednodušší střih a větší objem. Hodí se tak perfektně k přímému prodeji v supermarketech. Právě ty jsou pro rok 2019 naším hlavním cílem. 
Foto: archiv Hana Fořtová
Jak se díváte na svůj podnikatelský záměr s dvouletým odstupem?
Díváme se kolem sebe a víme, že bychom mohli růst rychleji. Okolo nás vzniká a zase zaniká mnoho firem. Důležité tedy je, že jsme stále tady a rosteme. Vznikli jsme jako firma s jasnou vizí, ale s limitovaným týmem. Jak do velikosti, tak zkušeností. Po dvou letech je Frusack stále světovým unikátem a vše teprve začíná nabírat spád. Je to i díky legislativním změnám a rostoucí informovanosti o problematice plastového odpadu. Před dvěma lety možná ještě nebyl připraven trh, ale stihli jsme se připravit my. A zákazníci i obchody nyní řešení našeho typu aktivně vyhledávají. Už chápou, proč je to důležité. Jsme rádi, že jsme mohli k šíření osvěty přispět a byli jedni z prvních v Česku. 
Kdybyste mohla, udělala byste při založení Frusacku něco jinak?
Jen pokud bych měla zkušenosti a vědomosti, které na začátku člověk prostě mít nemůže. Například až při nastavování výroby jsme společně s dodavateli zjišťovali, jak se materiál chová. Nikdo jiný s PLA (polymléčná kyselina z kukuřičného škrobu, pozn. red.) vláknem o tloušťce vlasu předtím nepracoval a museli jsme problémy a řešení odhalit sami. Pokud bychom měli návod, předešli bychom finančním ztrátám nebo reklamacím. I obchodně by šla jistá rozhodnutí udělat lépe. Ale jak zjistit best practice pro trh, který před dvěma lety prakticky neexistoval? Prošli jsme si vlastní cestou a důležité je se z chyb poučit a neopakovat je. Došli jsme do spousty slepých uliček a nevzdali to. Díky tomu máme dnes náskok. 
Jak vidíte Frusack za další dva roky? 
Určitě chceme, aby byl Frusack známý po celé Evropě a našel svoje uplatnění v životech lidí. Ať už si ho pořídí v malém krámku na předměstí, nebo právě přímo v supermarketu. Našlápnuto máme i do Austrálie nebo USA. Dlouhodobě se chceme věnovat ekologickým řešením pro nákup a skladování potravin. Jistě přijdou i nové produkty, jejich vývoji se však začněme věnovat nejdříve za rok. Frusack nikdy nebyl pouze sáček. Je to změna myšlení. Proto se pouštíme také do výchovných programů nebo lobování za legislativní změny. 
Ruku na srdce. Už jste někdy při nákupu zapomněla Frusack doma? A jak takový problém řešíte?
To víte, že zapomněla. Ale teď už mám Frusack v kabelce stejně jako peněženku, mobil nebo klíče. Člověk si musí vytvořit nový zvyk, pak už to pro něj bude automatické. Stejně tak jsem se naučila nosit termosku na kafe nebo nerezovou lahev na vodu. Některé jednorázové odpady jsou prostě extrémně zbytečné, přitom je lze tak snadno nahradit. Pokud si Frusack zapomenu, beru ovoce a zeleninu, které není třeba balit – třeba trs banánů nebo pár kusů jablek. A když zrovna potřebuji tři kila brambor, jdu pro ně až další den. Mikrotenový sáček nebo balení v plastu si prostě nevezmu. Věřte, že se vám to stane párkrát a příště už si Frusack nezapomenete (smích). 
Frusack sama doma mám, ovšem shodla jsem se už s několika lidmi, že když jej potřebujeme, v kabelce ho samozřejmě nemáme. Co byste nám poradila?
Člověk musí v první řadě chtít. Vytvořit si nový zvyk trvá prý třicet dní. Zkuste se na to jeden měsíc soustředit a další už to půjde samo. A pokud se přeci jen stane, že Frusack zůstane doma, zamyslete se nad tím, zda je nutné brát zrovna na to dané ovoce a zeleninu sáček. Většinou mají svůj vlastní obal, který se potom oloupe. Prodavačky jsou na to zvyklé a jistě vás nepošlou zpátky pro sáček. 
Záchranou pro věčné zapomnětlivce by mohl být prodej ekologických sáčků v potravinových řetězcích - tedy snadná dostupnost. Jak jste už na začátku uvedla, máte s tímto prodejem trochu zkušenost.
Teprve legislativní změny a nátlak ze strany informovaných zákazníků začaly nutit řetězce, aby nás braly vážně. Začaly nás dokonce samy vyhledávat. Plýtvání potravinami a nadměrná produkce obalů je pro ně velkým tématem a je tomu dobře. Zavedení nového produktu je však složitý proces, který trvá dlouho. Zvlášť když jde o nový neznámý produkt. S tím však řetězcům umíme pomoct. Již brzy bude Frusack po jednom kuse k dostání v řetězci prodejen Sklizeno a s ostatními supermarkety nám držte palce.
V podnikání nikdy není dobré ustrnout na místě. Konkrétně ve vašem oboru, kdy jde veškerý bezobalový business kupředu. Kdo vás ze světové konkurence baví nebo třeba inspiruje? 
Od konkurence jsme se spíš poučili a hned nám bylo jasné, že to chceme dělat jinak. Nevyrábíme levné sáčky z konvenčního plastu v Asii. Frusack je za férových podmínek pro dodavatele vyráběn v Česku a ani po konci životnosti z něj nevzniká odpad. Značky, které mě inspirují, jsou třeba australský Keep Cup, britské Chilly’s Bottles nebo Bee’s Wrap. U nás mě v poslední době naprosto nadchnul projekt brček ze slámy We-Straw mladého podnikatele Davida Macháčka. Jsou z žitných klasů, nerozpouštějí se, nemění chuť a nic ekologičtějšího snad ani existovat nemůže. Pije se z nich prostě skvěle. Úžasný výběr bezobalových produktů z kvalitních materiálů a od prověřených značek je v mém oblíbeném obchodě NILA Store. Tam si můžete být opravdu jisti, že je vše vybráno s láskou a důrazem na design a funkčnost. 
A váš oblíbený prostor či místo, kde dokážete vypnout?
Kdekoliv venku a mimo město. Praha je rušná, náš životní styl příliš rychlý a nejraději mám, když mě prostě spolkne příroda. Se synem a manželem se tak snažíme utéct ven, kdykoliv to jen jde. Udělala jsem si zase také více času na čtení, cestování a sport. No a pořád na mě funguje klidné posezení v hezké pražské kavárně.
Kdybyste se nepustila do Frusacku, co byste pravděpodobně dělala?
Kdyby mě před několika lety nenapadl Frusack, dost možná bych dodělala medicínu a možná s ní pár let bojovala. Pak bych asi stejně přešla k podnikání. Vždy by to však bylo něco, co by mi dávalo smysl. 
Máte nějaké drobné neekologické guilty pleasure?
Určitě se něco najde. Třeba se pořád nemůžu zbavit jednorázových kapesníčků v plastových obalech. Ale manžel má neskutečnou sbírku bavlněných kapesníků, ty teď nosím po kapsách (smích). 
Na výběr v portfoliu máte nespočet velikostí i barev. Který Frusack byste doporučila Vogue CS?
Osobně jsem se teď zamilovala do našich nových Frusack Knit, jsou praktické, opravdu hezké a unesou vše od tří pomerančů až po tři kila limet na večírek (smích). Z původních Frusacků, které jsou baleny po pěti kusech v designových krabičkách, je to potom minimalistická kombinace průsvitných sáčků s černou šňůrkou. Říkáme jí Fancy Orca. Protože i kosatky si zaslouží luxus v podobě čistého oceánu bez plastového odpadu.