Sustainability

Osvěta na 15centimetrových podpatcích

První outdoorová drag queen Pattie Gonia bojuje za práva LGBTQ+ komunity a šetrný přístup k přírodě.
Za pouhé tři měsíce fungování má jeho účet na Instagramu devadesát tisíc sledovatelů. Možná bych měl napsat spíš „její“. Když si totiž Wyn Wiley, profesionální fotograf z Nebrasky, nazuje kozačky na patnácticentimetrových podpatcích, stává se z něj Pattie Gonia – vtipná drag queen šířící osvětu o ekologii, ale také o důležitosti přijmout sebe sama, a dost možná jediná drag queen, která se ve volném čase ráda vydává do hor s krosnou na zádech a trackovými holemi v rukou.
Je to jeden z těch účtů, které jsou tak dobré, že máte chuť odsledovat všechny ostatní, aby vám ve feedu nezacláněly. Ale víc už vám v rozhovoru prozradí Wyn sám.
Jak se Pattie Gonia zrodila?
Bylo to během jednoho batůžkářského výletu do divočiny. Přibalil jsem si kozačky, abychom s přáteli mohli pro zábavu natočit video, které jsem později sdílel na Instagramu. Když jsem se druhý den vzbudil, někdo už ho repostoval na Facebooku a mělo dvanáct milionů zhlédnutí. To, co následovalo, je ta nejkrásnější cesta plná sebelásky a sebevyjádření s úžasnou komunitou sledovatelů, kteří podporují nejenom mě, ale i sebe navzájem.
Foto: NICOLETTE WAGNER
Je vcelku neuvěřitelné, jakého úspěchu jsi dosáhl za tak krátkou dobu. Každý post přitom vypadá tak promyšleně a profesionálně. Skoro jako bys měl nějaký mistrovský plán, než jsi účet spustil.
Žádný takový nebyl a nikdy ani nebude. Jsem tak rád, že se tohle vůbec děje. Samozřejmě pomáhá, že jsem profesionální fotograf a téměř všichni moji přátelé také fotí nebo natáčejí. Ale všechno, co sdílím, se děje, protože to tak v daný moment cítím.
Foto: Hannah Shea
Předpokládám tedy, že vysokohorská turistika je ti blízká a nejde o žádný vypočítavý krok, jak vyplnit díru na trhu.
Pobyt v přírodě obecně je obří součástí mého života už od dětství. Jako malý jsem byl skaut a navíc jsme s rodinou mnohokrát strávili celé léto s batohem na zádech. Na střední jsem dokonce dostal ocenění Eagle Scout (nejvyšší možné ocenění pro členy Boy Scouts of America, pozn. red.), na vysoké škole jsem pak pracoval v několika letních outdoorových kempech. Když jsem dostudoval, dal jsem se na dráhu profesionálního fotografa, ale láska k přírodě mi zůstala.
Foto: Hannah Shea
Jaká je mise Pattie?
Je dvojí: Zaprvé podporovat v lidech lásku k sobě samým a zadruhé je dostat na vzduch. Obzvlášť ty, kteří v přírodě nikdy volný čas netrávili. Ale budu vděčný, když se díky Pattie někdo bude mít raději třeba jen o jedno procento, anebo se během dne aspoň ještě jednou zasměje.
Foto: Hannah Shea
Foto: Hannah Shea
Co ji nyní čeká?
Uf, Pattie má v rukávu ještě pár es, nebo bych spíš měl říct v kozačkách? Ale tahle queen svá tajemství nikdy neprozrazuje. Mohu povědět snad jen tolik, že v roce 2019 navštíví místa, kde ještě nikdy nebyla, a bude se obklopovat jenom těmi nejhodnějšími, nejlepšími lidmi.
Foto: KAREN K. WANG
Poslední otázka: Kdo je Wyn Wiley?
V podstatě Pattie bez podpatků. Pro přátele někdo, kdo se nikdy nebere příliš vážně, a pro přírodu někdo, kdo se na slunci vždycky spálí. Fakt, jsem hned úplně červený.
Foto: KAREN K. WANG
Foto: KAREN K. WANG