Cestování

Tromsø – město ležící za polárním kruhem

Největší město severního Norska nabízí návštěvníkům unikátní propojení majestátní přírody a pestrého kulturního života.
Foto: getty images
Tromsø se nachází na 69. stupni severní šířky, 350 kilometrů za polárním kruhem. I přesto je celoroční destinací, která v letních měsících slibuje půlnoční slunce a po setmění lákavou možnost vidět polární záři. V listopadu a prosinci přichází nejlepší čas pro pozorování velryb, které se zde shromažďují v období tření sleďů ve zdejších fjordech.
Od otevření univerzity v Tromsø v roce 1972 se počet obyvatel tohoto arktického města prudce zvýšil a studenti a učitelé dnes tvoří asi čtvrtinu z přibližně 80 000 lidí. Centru města dominuje dřevěná katedrála postavená v roce 1965 a barevné, malebné, dřevem obložené výlohy obchodů.
Tromsø bylo koncem 9. století také významným vikingským sídlištěm a důkazy o obyvatelích se dají dohledat až do doby ledové. Svou stopu v severonorské kultuře zanechali také domorodí Sámové. Přečtěte si, jak nejlépe strávit čas v Tromsø.
Foto: getty images

Co dělat v Tromsø

Užijte si saunování

Plující sauna „Pust” svou pozoruhodnou dřevěnou architekturou téměř kopíruje místní kostel Arctic Cathedral, viditelný na druhé straně přístavu. Hosté si rezervují svůj čas na pocení v sauně a pak se ponoří do slaných ledových vod fjordu... A pak se vrátí do sauny a začnou znovu.

Navštivte chovatelskou stanici psů husky

Tromsø Villmarksenter se nachází 25 minut jízdy autem od města a je domovem asi 200 aljašských psů plemene husky. Musí ho navštívit každý milovník zvířat. Nabídka zdejších aktivit zahrnuje výlety se psím spřežením, ať už samostatně, nebo jako spolujezdec, a také husky hiking, který vám umožní vzít tato krásná zvířata na procházku do arktické divočiny, která je jejich přirozeným prostředím.

Prozkoumejte nejsevernější botanickou zahradu na světě

Arkticko-alpská botanická zahrada se nachází nedaleko univerzity a několik měsíců v roce se schovává pod sněhovou pokrývkou. Právě to ji však činí výjimečnou, protože se zde vyskytují druhy rostlin, které lze jinak nalézt pouze v Himálaji. Patří nim například modré tibetské máky. Není oplocená a je do ní volný vstup po celý rok. Roste zde také ranunculus wilanderi (druh pryskyřníku), který v důsledku globálního oteplování téměř vymizel.

Projížďka kabinovou lanovkou Fjellheisen

Městská lanovka nabízí nejkrásnější výhledy. Za čtyři minuty vás vyveze do výšky 421 metr nad mořem a vy se můžete vydat po turistických trasách dál nebo zůstat a čekat na zjevení magické polární záře. V každém případě je nahoře kavárna s restaurací, kde se můžete posilnit na dobrodružství a kochat se výhledem.

Poznejte kulturu Sámů na sobí farmě

Pokud vaše návštěva připadá na zimní měsíce, návštěva sobí farmy je nutností (na jaře a v létě je tato lokace uzavřena kvůli telení, během kterého se sobi potulují po horách). Na farmě, kterou provozuje sámská rodina chovatelů, mají návštěvníci například možnost se projet na sobím spřežení a také se dozvědět něco o historii a folklóru Sámů.

Navštivte Troll Museum

Toto maličké muzeum trollů zabírá jen jedno patro a nachází se naproti přístavu. Je určené pro celou rodinu a mimo jiné prohlubuje a dává smysl všemu, co už možná víte o severské mytologii a pohádkách. Technologie rozšířené reality oživuje jednotlivé exponáty a umocňuje celý zážitek stejně jako čítárna a organizované hry. Pohled na fotografie přírodních jevů stojících za legendami o trollech ve vás téměř jistě vzbudí touhu navštívit a blíže poznat tyto nejodlehlejší norské oblasti.

Obdivujte Arctic Cathedral

Trojúhelníková stavba navržená Janem Inge Hovigem, dokončená v roce 1965, čerpá inspiraci z okolních vrcholů, ledovcových útvarů a také symbolizuje Nejsvětější Trojici. Nejlepší je navštívit ji v noci nebo za slunečného dne, kdy její vitráže září barvami. Díky skvělé akustice se tu také konají koncerty. 
Foto: getty images

Honba za světly Severu 

Vidět „tančící zelenou paní" je snem mnoha lidí, který má v Tromsø slušnou šanci se splnit, a to hlavně tehdy, když si návštěvu naplánujete na období od října do března. Existuje samozřejmě několik způsobů, odkud se na polární záři dívat, ať už při plavbě lodí, nebo z vrcholu hory Fjellheisen. Váš zážitek výrazně obohatí znalý průvodce. 

Kde nakupovat

UFF

Malý vintage obchod UFF patří do norského řetězce se second-hand zbožím, který vybírá peníze na pomoc v ohrožených zemích, jako je Mosambik, Namibie a Indie.
Adresa: Storgata 41, 9008 Tromsø
Webové stránky: uffnorge.org

Edel Antikk og Vintage

Pokud máte rádi suvenýry ve vintage stylu, nehledejte nic dalšího: Tento nádherný obchod s dřevěnou fasádou nabízí skandinávskou retro atmosféru. Najdete zde barevnou keramiku, nádherné skleněné nádobí, povlečení jako od babičky, staré knihy, mapy a brožury. 
Adresa: Storgata 62, 9008 Tromsø
Webové stránky: instagram.com

Rein Love

Kvalitní udržitelný streetwear je základem tohoto obchodu. Logo s bílým sobem pochází z folklóru a vystihuje filozofii značky „zůstat divoký”. V prodejně se pravidelně představují místní umělci a můžete si dát i zde praženou kávu.
Adresa: Storgata 98, 9008 Tromsø
Webové stránky: reinlove.com

Nejlepší bary a restaurace

Maskinverkstedet

Maskinverkstedet se nachází nedaleko přístavu v budově, která kdysi sloužila k opravám lodních motorů a strojů. Zachovala si prvky své průmyslové minulosti a kombinuje je s odhalenými trámy, moderním osvětlením a elegantními sametovými křesly. Jídelní lístek nabízí pokrmy z mořských plodů. Na tradiční místním trhu dostanete smažené brambory, slaninu, klobásu, vejce, grilovaný chléb, hořčici a nakládanou řepu nebo si dejte sobí burger s hranolky.
Adresa: Nordøstpassasjen 49, 9008 Tromsø
Webové stránky: maskinverkstedet.no

Mathallen

Této restauraci v centru města šéfuje oceňovaný Gunnar Jensen, jež pracuje se severonorskými surovinami, jako jsou místní sýry, sledi a maso, to vše podávané s nadhledem a ve špičkové úpravě. Na místě je také lahůdkářství pro ty, kteří si chtějí odvézt místní speciality s sebou.
Adresa: Grønnegata 60, 9008 Tromsø
Webové stránky: mathallentromso.no

Risø mat og kaffebar

K této útulné kavárně v tradiční dřevěné budově stačí jít za nosem – povede vás k ní vůně skořicových rohlíčků. Perfektně připravená káva je dokonalým doplňkem k sladkým i slaným pochoutkám a podávají se zde také vařené snídaně a lehké obědy.
Adresa: Strandgata 32, 9008 Tromsø
Webové stránky: risoe-mk.no

Pivovar Ølhallen

Nejstarší hospoda v Tromsø, otevřená v roce 1928, byla kdysi navštěvována rybáři, farmáři a místními muži – ženy do podniku nesměly. Dodnes je interiér dobový: hnědá barva, odhalené cihly, dlážděné podlahy a dřevěné kování, proložené loveckými a traperskými suvenýry. Je tu také obrovský lední medvěd, připomínka místního obyvatele Henryho Rudiho, který během své lovecké kariéry zabil více než 700 ledních medvědů: V hospodě je mu dokonce věnován koutek Isbjørnkongen – Král ledních medvědů. Ochutnat zde můžete 72 výčepních piv. Všechna vaří Mack, nejseverněji položený pivovar na světě, asi 70 km za Tromsø.
Adresa: Storgata 4, 9008 Tromsø
Webové stránky: mack.no/en
Článek vyšel v originále na cntraveller.com.