Cestování

Vánoce v Římě

Chcete se oddat nákupům a zároveň se kochat uměním či zdobnými portály starých domů? Mlsat dobroty, vychutnávat si kapučíno a hltat legendy o tajuplných zákoutích? Vyrazte do Říma ve vánočním čase. Nemějte strach — o štědrovečerní rybu nepřijdete. Ale kapr to nebude...
Foto: Giorgio Cosulich/Getty Images
Římské koloseum
Atmosféra Vánoc se ležérně nese římskými ulicemi. Dýchne na vás u Kolosea, ale i na Benátském náměstí (Piazza Venezia). Vánoční strom samozřejmě nesmí chybět! Na téměř dva kilometry dlouhé nákupní ulici Via del Corso se křížem krážem proplétají girlandy světel a dovedou vás až na Piazza del Popolo. Obhlédněte cestou výkladní skříně, nahlédněte do bočních uliček. Via dei Condotti platí za luxusní ulici, kterou vyhledávají slavní a bohatí. Můžete se tu kochat butiky známých značek či zasednout do Antico Caffé Greco. Posilněte se skvělou kávou, jakou tu pili i slavní literáti a hudební skladatelé, třeba Wagner i Goethe. Tajemné uličky v okolí Španělského náměstí vás nalákají k procházce proti proudu času. Až dojdete na Piazza del Popolo, nahlédněte do kostela Santa Maria del Popolo a nenechte si ujít ani tradiční výstavu 100 betlémů v Sala del Bramante. Uvidíte betlémy z celého světa, hitem jsou varianty ze slámy, dřeva, krajky, kovu nebo plechovek. Pokud ale chcete spatřit největší římský betlém, vypravte se do baziliky svatého Jana v Lateránu. Nesmíte o Vánocích chybět u sošky pražského jezulátka? To římské na vás čeká v bazilice Santa Maria in Aracoeli na Kapitolu. 

V epicentru římských Vánoc

Pokud je v kalendáři 9. prosinec, spěchejte do Vatikánu. Uprostřed náměstí svatého Petra, které svým tvarem symbolizuje otevřenou náruč, se tyčí nejen egyptský obelisk, ale i vánoční strom. Letos je 28 metrů vysoký a dorazil z Piemontu. Vpodvečer se krásně nazdobený velikán rozzáří světly. Ozdobí ho i baldachýn z více než 7000 sušených květů alpské protěže, což mu dodá efekt nadýchané sněhové peřiny. Nechcete se ochudit o překrásné výhledy? Vyšplhejte do kopule chrámu svatého Petra, kterou navrhl Michelangelo. Na další toulky vyrazte k pevnosti Castel Sant´Angelo, kterou lemuje řeka Tibera. Rádi bruslíte? Tak to musíte na kluziště, které se rozpláclo hned vedle na Piazza Adriana. Pokud toužíte spatřit nejkrásnější vánoční jarmark, vydejte se přes most na Piazza Navona. Nejznámější římské barokní náměstí je plné restaurací, kaváren, pizzerií, fontán a umělců všeho druhu. V antických dobách tu býval stadion, proto má netradiční půdorys. Od 8. prosince do 6. ledna jsou zde stánky plné řemeslných výtvorů, svíček, vonných esencí, vánočních ozdob a vyřezávaných postav čarodějnice Befany. Nechybí ani starodávný kolotoč. Chcete-li si zamlsat, zasedněte do baru Tre Scallini. V roce 1946 právě tady poprvé připravili tartufo al cioccolato, tedy čokoládovou zmrzlinu ve tvaru koule, na jejímž vrcholu nesměla chybět pořádná porce šlehačky. Neodoláte!
Foto: Edoardo Fornaciari/Getty Images
Vánoční trhy v Římě

Římská štědrovečerní večeře

Italské ženy netráví adventní čas se zástěrou kolem pasu a s rukama upatlanýma od těsta. Pro vánoční sladkosti se v Římě chodí do cukrárny. Na stole nesmí chybět například nugát turrone, čokoládové pralinky s různě rafinovanými náplněmi a sladký chléb pandoro (společně s bábovkou panettone patří mezi nejoblíbenější italské vánoční moučníky). Má tvar osmicípé hvězdy a nejsou v něm rozinky ani kandované ovoce, zato spousta žloutků. Proto vás uhrane jeho výrazně žlutá barva. Pandoro v doslovném překladu znamená zlatý chléb. Zasypává se cukrem, čímž připomíná zasněžený vrchol hory. Na Štědrý den se v Římě chodí do práce. Obchody mají otevřeno do večerních hodin. A jak vypadá štědrovečerní večeře? Římská tradice velí, že 24. prosince by se měly jíst ryby. Coby na předkrmu si Římané pochutnávají na krevetách, chobotničkách, marinovaném úhoři. Nebo si smlsnou na rafinovaně připravených hříbkách ozdobených zelenými kořínky, to celé se posype mandlemi a lanýžem. Jako první chod se servíruje vývar s mušlemi a škeblemi nebo dlouhé těstoviny s masovým ragú. V roli hlavního chodu se na stole představí tepelně upravená čerstvá mořská ryba se zeleninovou přílohou (květák, brokolice, artyčoky, cuketa, čekanka) nebo kaštany. K jídlu se podává víno z okolních oblastí – z Castelli Romani, Colli Albani nebo Frascati. A dezert? Na stole přistane měkký zrající sýr robiola dekorovaný fíky a vlašskými ořechy a zalitý balzamikovým octem. Nebo pangiallo, tradiční římský dezert. Připravuje se z medu, rozinek, oříšků a rozličných koření (šafrán nesmí chybět). Je chuťově podobný panettone, což je bábovka ve tvaru kopule a nacpaná kandovaným pomerančem, rozinkami a citronovou kůrou. Zapíjí se ovocným likérem amaretto nebo sladkým vínem. 

Vánoční společníci

Dárky nosí Babbo Natale, což je italská obdoba Santa Clause. Před spaním mu děti připraví sklenici mléka a talířek se sušenkami. 25. prosince ráno je sklenice vypitá a talířek prázdný. Na oběd se schází rodina. Po předkrmu následuje vývar s plněnými těstovinami a jako hlavní chod se podává krocan či krůta nebo pomalu pečené jehněčí. Menu doplní sladkosti nakoupené v cukrárně nebo talířek se sušeným ovocem. Frčí hlavně datle, fíky, ořechy. Na Štěpána se schází ke svátečnímu stolu širší rodina, na menu je buď krocan, nebo jehněčí. Římané také rádi volí možnost nezůstávat doma, ale zajít si na slavnostní jídlo do elegantní restaurace. Vánoční veselí končí 6. lednem. Na Tří krále má hlavní roli čarodějnice Befana. Děti od ní dostanou do punčochy sladkosti a ovoce. Je ale dobré uctít ji kořalkou, kterou dáte v noci na parapet. 

Kam na sváteční pochoutky

Chcete zahnat hlad a potěšit chuťové buňky stejně jako Římané? Zatoulejte se do svébytné čtvrti Trastevere. Udržuje si své podmanivé kouzlo úzkých uliček a prostých domků porostlých břečťanem (v zimě bez listí). Místo dlažby se zde vyjímají kočičí hlavy. To celé tvoří okouzlující kulisu pro blikající světla, vánoční stromky, betlémy a pouliční prodavače pečených jedlých kaštanů nebo svařeného vína. Naložte se do vyhřáté restaurace Pancrazio na Piazza del Biscione 92. Není to jen restaurace, ale i archeologické naleziště. Dopřejte si vánoční hody na ruinách antického divadla z roku 61 př. n. l. Ve sklepení budete mlsat pod kamennými oblouky a pilíři, zdi zdobí fresky, obklopují vás sochy a sloupy... Rezervace ale nutná!