Cestování

Ať to nekončí! Nejdelší lyžařské sjezdovky v Evropě

Ať to hned tak neskončí! Máte při sjíždění z horského vrcholu podobné přání? Nebaví vás stát opakovaně frontu na vlek? Určitě uvítáte, když vás pozveme na tratě, které vás svou délkou uspokojí. A pak hned můžete na après-ski...
Foto: Instagram

Lyžování s Bondem v Söldenu, Rakousko

Středisko Sölden si okamžitě zamilujete. Najdete tu 144 kilometry sjezdovek a při lyžování si užijete až 1600metrové převýšení. Z vrcholu Tiefenbachkogl na vás čeká jízda do údolí dlouhá 15 kilometrů. Na vrcholu Gaislachkogl v nadmořské výšce 3048 metrů stojí gurmet restaurace ice Q, která si zahrála v bondovce Spectre s Danielem Craigem. Skvost s panoramatickou terasou má skleněnou fasádou o rozloze 900 metrů čtverečních. Když svítí slunce, třpytí se do dáli. Tenhle futuristický design, který posbíral několik architektonických cen, byl ve snímku Spectre přetvořen na psychiatrickou kliniku. Jen pár kroků od restaurace najdete muzeum 007 Elements. V desítce místností se dozvíte zákulisní informace o natáčení Spectre, ale i dalších bondovek.  
V Söldenu se ubytujte v pětihvězdičkovém hotelu Das Central. Pokoje a apartmány jsou zařízeny kombinací moderního stylu a tradičního alpského srubu s rustikálními prvky. Wellness se tu rozložilo ve třech podlažích. V přepychovém spa si po dlouhé jízdě i kulturním vyžití báječně odpočinete. Vaří tu božsky, čehož si všimli i odborníci a ozdobili zdejší kuchyni oceněním Gault-Millau. Tip: 5. dubna 2024 se v Söldenu koná spektakulární multimediální show Hannibal. Představení moderním způsobem ztvárňuje cestu legendárního vojevůdce přes Alpy. Uskutečnil ji v roce 218 př. n. l. se šedesátitisícovou armádou, ve které nechybělo ani 36 slonů. Sněžné rolby, vrtulníky, spousta tanečníků a sportovců. Show světové úrovně! 

Breuil-Cervinia (Valle d´Aosta), Itálie/Klein Matterhorn, Švýcarsko  

Tenhle rozsáhlý areál kromě Itálie zasahuje i do Švýcarska a nabízí jednu z nejdelších jízd na světě. Sjezd dlouhý 22 kilometrů začíná na ledovci Klein Matterhorn (Piccolo Cervino) ve výšce 3800 metrů. Kvůli rychlému stoupání do vysoké nadmořské výšky se ale u citlivějších může projevit výšková nemoc, projevuje se úpornou bolestí hlavy. Rada? Aklimatizujte se na řídký horský vzduch návštěvou kina Cinema Lounge. Uchvátí vás příjemně nasvícený industriální interiér tunelu posetý barevnými skořepinovými sedačkami. Nebo se před jízdou dolů vnořte do hlubin největšího a nejvýše položeného ledovcového paláce na světě. Budete si tu připadat jako v pohádce. Patnáct metrů pod povrchem objevíte ledovcové trhliny, projdete se prostorem plným ledových krystalů, krápníků a soch z ledu. Nechybí ani ledová skluzavka. Chcete si pořídit skvělé snímky na Instagram? Na samém vrcholu na vyhlídkové plošině s 360º panoramatickým výhledem budete mít 38 alpských velikánů jako na dlani. 
Nechcete-li riskovat bolest hlavy, vyrazte na lyžích nebo snowboardu dolů z Plateau Rosà. Stále jste na ledovci, tentokrát ale ve výšce 3500 metrů. Cestou dolů si zdokonalíte techniku na trase Ventina, která střídá příkré boulovité srázy s úseky střední obtížnosti. Trasa je dlouhá 11 kilometrů. V žebříčku hodnocení BBC má tahle trať nálepku třetí nejkrásnější sjezdovky na světě. Užijete si skvostné výhledy na horské masívy, a to včetně pohledu na Mont Blanc. Na oběd zasedněte na kopci do Chalet étoile. Tipy na après-ski? Restaurace Love na kopci. Sjezdovka vás dovede až do historického centra městečka Cervinia. Nejlepší ubytování tu nabízí pětihvězdičkový hotel Hermitage. Chcete si užít skvostné jídlo? Zavítejte do restaurace Wood, která loni získala michelinskou hvězdu. 
Techniku můžete ladit i na sjezdovce Gran Pista di Valtournenche. Ve valdostanském nářečí se trati přezdívá Reine Blanche (Bílá královna). Užijete si sjezd o délce 14,8 kilometru překrásnou krajinou do městečka Valtournenche, kde čeká rozmanitá nabídka restaurací a barů. Příjemné posezení a skvělé jídlo nabízí podnik Foyer des guides. Pokud nemáte ještě dost sportování, vyzkoušejte venkovní kluziště nebo lezeckou stěnu. Kde stylově složit hlavu? Hotel Les Neiges d´Antan se usídlil v lese a je celý ze dřeva a kamene, disponuje vůněmi prosyceným hotelovým spa a skvěle tady vaří z nejlepších lokálních surovin. Tip: Ve Valtournenche sídlí Telemark Club. Každý rok pořádá zábavnou party pro milovníky tohoto lyžařského stylu a 14. dubna 2023 i závody ve slalomu. Dress code? Móda v duchu konce 19. století. 

Lyžování na slunci v Alpe d´Huez, Francie 

Právě zde byl postaven úplně první lyžařský vlek ve Francii! V lyžařském středisku Alpe d´Huez ve francouzských Alpách najdete 180 tratí různých obtížností na 250 kilometrech upravených sjezdovek. Jeho poloha umožňuje lyžování do pozdního odpoledne, svahy totiž nejsou stíněny dalším pohořím. Tohle kouzelné místo v srdci Alp proslavila vrcholová etapa prestižního cyklistického závodu Tour de France a nejdelší černá sjezdovka v Evropě –  Sarenne. Lanovka vás vytáhne na Pic Blanc do výšky 3300 metrů. Užijete si 16 kilometrů dlouhou jízdu s převýšením 2 kilometry a průměrným sklonem 12,5 %. Horní část sjezdu projedete tunelem vysekaným ve skále, následuje příkrý sráz plný sněhových boulí, který ústí v poklidnější terén. 
Na zdejších slunných svazích se každoročně v březnu koná festival Tomorrowland. Letos bude od 16. do 23. března. O co jde? Vyhlášený americký pouštní festival Burning Man má ve francouzských Alpách svou zasněženou variantu. Celý areál je posetý obřími ledovými sochami. Sjíždí se sem lidé z celého světa, kteří si užívají atmosféru a jízdu na lyžích či snowboardu za poslechu živé hudby. Celý týden se tu budou na několika pódiích střídat interpreti elektronické hudby, letos přijede Armin van Buuren, Afrojack nebo Dimitri Vegas & Like Mike. Probíhají ukázky lyžařské akrobacie, užít si můžete jízdu se psím spřežením, sjezd na elektrokolech či paragliding. Chybět nebude bobová dráha, hodiny jógy nebo horská turistika. Kam vyrazit na après-ski? Ještě na kopci se nabízí restaurace Nubes nebo Papillon 1860. Po sjezdu do městečka Alpe d'´Huez se hodí zajít do venkovního vyhřívaného bazénu, kde teplota vody dosahuje 27° C, což svaly ocení. Tip: Skipas platí i na oblast 2 Alpes nebo italské Sestriere. Do 2 Alpes se dá přesunout i helikoptérou, přes kopec je to jen osm minut. V 2 Alpes si v horní části sjezdovky naskočte na metro, které vás skalními útrobami dopraví na ledovec do výšky 3570 metrů.  

Lyžování a termální lázně, Itálie, Bormio

Hory, historie a termály, to je Bormio. Zdejší lyžařský areál je rozdělen do tří částí, z nichž každá má své vlastní sjezdovky: Bormio, Santa Caterina a San Colombano. Nad údolím, přes které vedla ve středověku důležitá obchodní stezka, se majestátně vypíná zřícenina hradu Castello di San Pietro z 12. století. Na sjezdovce Stelvio, která je určená jen pro elitní závodníky, se pravidelně konají závody Světového poháru v alpském lyžování, dvakrát tu uspořádali mistrovství světa a v roce 2026 se na ní muži utkají v olympijských soubojích o medaile. Pro rekreační lyžaře je určena sjezdovka Bimbi al Sole. Lanovka vás vyveze na vrchol Cima Bianca do výšky 3012 metrů. Sedmikilometrový sjezd z nejvyššího bodu v Bormiu až do údolí nabízí největší převýšení v Itálii – 1800 metrů! 
Kde si po bravurní jízdě užijete après-ski? Vyrazte do městečka a zamotejte se do spleti uliček. Kochejte se freskami na zdech starých domů a jejich zdobnými portály. Na náměstí Piazza Cavour si ve stylové kavárně vychutnejte kapučíno a na Via Roma se oddejte nákupům. V Bormiu ale návštěvníky přivábí hlavně termální prameny. Bormio Terme se rozkládají v centru města, Bagni Nuovi trůní v majestátním kopci. Největší hit však představují ještě výš položené Bagni Vecchi – znali je už staří Římané, jsou vytesané do skály a 2000 let staré. Z venkovního vyhřátého bazénu uvidíte zasněžené alpské vrcholky na horizontu, teplota vody je 38 – 41 °C! Tip: Každé pondělí se za doprovodu živé hudby na Piazza Cavour konají ochutnávky místních farmářských dobrot. Milujete operu a chcete si od lyžování na den odpočinout? Milán a jeho Teatro alla Scala, světově proslulá operní scéna, je odsud necelých 200 kilometrů. 

Utajený ráj Saalbach – Hinterglemm – Leogand – Fieberbrunn, Rakousko

„Je to utajený ráj,“ hlásá americká Vogue o zdejším lyžařském centru. Kufry složte ve stylovém hotelu Saalbacher Hof a vyrazte na průzkum. Objevíte tu třeba alpskou variantu slavného Golden Gate Bridge, klene se nad řekou ve výšce 42 metry a je 200 metrů dlouhý. Proč do zasněžených Alp začaly jednoho dne proudit tisíce turistů? Prsty v tom má jistý Josef Wallner, který první lyže do Saalbachu přivezl ze Štýrska v roce 1898 a věnoval je svému švagrovi. Od toho se lyže dostaly až k místnímu učiteli, jenž podle nich nechal vyrobit více párů a daroval je svým žákům, aby magická prkýnka vyzkoušeli. A dnes? Nejlépe se tady budou cítit ti nejzdatnější lyžaři – už kvůli rozlehlosti a rušnosti areálu. Celá oblast Saalbach – Hinterglemm je totiž propojená se sousedními obcemi a pokrývá ji bezplatná skibusová doprava. 
Máte dobrou fyzičku a rádi překonáváte sami sebe? Lyžařský okruh The Challenge má 72 kilometrů sjezdovek. Ski Your Limit je celodenní výzva tohoto okruhu, po jejímž zdolání budete zařazeni do slosování o zajímavé ceny. S krátkou pauzou na oběd se počítá, přesto vám lyžování zabere zhruba 7 hodin. Láká vás spíš jedna delší trať a pak hned après-ski? Tak to vyrazte na sjezdovku Jausernabfahrt (Vorderglemm), je dlouhá 7 kilometrů. Až na pár strmějších úseků si užijete poklidnou jízdu, která vám dovolí kochat se přírodními scenériemi. Vyhlášeným après-ski podnikem je tu Soul House, kde si nechávají záležet na výběru hudby. Někdy tu narazíte na rockovou kapelu ze Skandinávie, jindy je na programu DJ, který kouzlí s vinyly u mixážního pultu.