Cestování

Sedm čaker a čtyři roční období

„Toto je váš manta telefon.“ Muž v bílém sárí mi podává přístroj ve voděodolném obalu. „Jakmile zazvoní, potvrďte, máte‐li zájem potkat se s jedněmi z nejpůsobivějších ryb na světě. Ale nerozmýšlejte se dlouho, loď odplouvá za dvacet minut.“ A jak přivítali v hotelovém resortu vás?
Jen jedna věc je těžší než vybrat někomu parfém: doporučit destinaci na dovolenou. To, co jeden považuje za spirituální místo, může být pro jiného nuda a pod pojmem „akční“ si každý představujeme úplně něco jiného. A co je to dokonalý výhled? Nekonečný horizont oceánu, nebo borovice vzhlížející se v hladině jezera? Matterhorn, nebo vítr pohrávající si s květy ibišků? Nikdy nemůžete mít všechno, existuje ale místo, které je tak dechberoucí, že tu dokážete zapomenout dokonce i na to, co nemáte. Místo, kde čtyři roční období neznamenají změnu, ale naopak klid a vyrovnanost.
Foto: Archiv firmy

Možná víte, že Maledivy jsou souostroví

korálových atolů, které leží v Indickém oceánu na jihu Asie. Tvoří je necelé dvě tisícovky ostrovů, z nichž jen dvě stě je obydlených, osmdesát hotelovými resorty. Hlavním městem Malediv je Male, kde přistávají mezinárodní letadla. Odsud se lodí, letadlem anebo hydroplánem, nejdéle do hodiny, dostanete na vybrané místo. V mém případě se jedná o půlhodinový let hydroplánem na ostrov Landaa Giraavaru a následně půl hodiny cesty motorovým člunem na Kudaa Hura.
Foto: Archiv firmy

Přehlídka pod hladinou

Manta telefon zazvonil hned druhý den ráno. Že bych měla takové štěstí, jsem ani nedoufala, ale jak jsem měla později pochopit, Manta‐on‐phone není markentingový trik, kterým vás sem chtějí nalákat. Tady neslibují plavbu s delfíny, které nakonec po hodinové vyjížďce zahlédnete na pár vteřin v dáli na horizontu. Tady na ostrově Landaa Giraavaru, jež je součástí atolu Baa chráněného organizací UNESCO, myslí do posledního detailu nejen na prvotřídní péči o hotelové hosty, ale i na ochranu Indického oceánu. A obojí dokážou velmi efektivním způsobem propojit. Jak v informativní, tak v aktivní rovině. Záleží jen na vás, jakým způsobem a do kterého z místních programů se zapojíte. Jejich seznam je úctyhodný, stejně jako konkrétní výsledky a úspěchy, jichž dosahují. Vedle Maldivian Sea Turtle Conservation Programme, díky kterému se podařilo zachránit a vrátit do volné přírody desítky poraněných želv, si tu můžete například i vysadit vlastní korálový keř, a přispět tak k obnově místních korálových útesů. S pečovatelkou Fresbeeho, Ari, Aramise a Maw, mořských želv, které kvůli rybářským sítím přišly o jednu nebo víc končetin a jimž zdejší potápěči zachránili život, jsem si chodila povídat pravidelně každé ráno.
Foto: Archiv firmy
Moje srdce ale zůstalo několik minut plavby od hotelového resortu.
Maledivská populace mant je už více než patnáct let nepřetržitě monitorována projektem Maldivian Manta Ray Project, který je součástí celosvětového výzkumného programu Manta Trust. Centrum MMRP najdete právě tady ve Four Seasons na Landaa Giraavaru a jeho zásluhou bylo v loňském roce rozmístěno v rámci projektu Eyes on the Reef přes sto podvodních videosystémů a časosběrných kamer na sedm míst, která se nazývají „cleaning stations“, kam se manty v pravidelných intervalech vracejí. Vzniká tak průběžně velmi přesná dokumentace jejich chování v přirozeném prostředí, a hlavně jejich identifikace.
A právě v rámci programu Maldivian Manta Ray vyráží každé ráno výzkumná loď mapující pohyb mant, a jakmile se s nimi setká, volají zaměstnanci místního potápěčského centra hotelovým hostům. Pokud máte zájem, vědečtí pracovníci vás vyzvednou člunem a zavezou k lodi, kde můžete manty nejen pozorovat, ale dokonce si s nimi zaplavat.
Na pláži se nás to ráno sešlo několik dospělých a tři děti. Tušili jsme, co nás čeká, ale realita předčila očekávání nás všech. Kromě toho, že jsou manty na Červeném seznamu ohrožených živočichů Mezinárodní unie pro ochranu přírody, patří bezpochyby i k nejpůsobivějším obyvatelům oceánu. Setkat se s nimi je, jako kdybyste navštívili přehlídku haute couture. Je to sice „jen“ oblečení, ale není to jen tak ledajaké oblečení. V případě mant si představte živočicha, který oceánem nepluje, ale létá. Rybu, která vypadá, jako byste z lodi vyhodili obrovský hedvábný pléd a ten se nekonečně vznášel modravou vodou. Když pode mnou v jeden moment pluly desítky mant s rozpětím „křídel“ několik metrů, připadala jsem si jako na show Johna Galliana, který na molo vyslal desítky modelek v hedvábných pelerínách. Chvílemi jsem dokonce uvěřila, že se brzy některá z mant vznese a odnese mě jako létající koberec v pohádce.

Návrat k harmonii

Do místních spa jedu na kole. Trvá to dvě minuty, mohla bych jít i pěšky nebo se nechat vyzvednout hotelovým buggi, ale je to takový milý maledivský zvyk. Přestože většina ostrovů je tak malých, že je obejdete za pár minut, jezdí se tu po sněhobílém písku na bicyklu. Tady v Landaa Giraavaru vám na něj dokonce dají cedulku s monogramem.
Schůzku s doktorem ájurvédské medicíny jsem si sjednala hned po návratu ze svého prvního mantího randez vous. Na základě dotazníku a doplňkových otázek vyhodnotil, k jakému typu podle ájurvédské medicíny
moje tělo patří, během jedné hodiny byl schopen diagnostikovat několik mých neduhů a zároveň mi doporučil, jak jim předcházet. Přestože pravidelně běhám a poměrně zdravě jím, trpím často nespavostí a následně pocitem nekonečné únavy a stresu. Důvodů je v mém případě hned několik, ale jedním z hlavních je k mému velkému překvapení dehydratace způsobená nikoli špatným pitným režimem, ale nesprávným způsobem pití. Zjednodušeně řečeno, měla bych pít častěji a méně. Stačilo pár dní, a nevěřili byste, jak moc může náladu a kvalitu života ovlivnit způsob, jakým pijeme.
Pokud chcete své tělo očistit opravdu důkladně, můžete tu navíc absolvovat sedmi‐, čtrnácti‐ nebo třítýdenní programy ájurvédské terapie, které zahrnují tzv. alignment rituály zaměřující se na všech sedm čaker. Samozřejmou součástí pak je individuálně sestavený jídelníček, specializované masáže, terapie a cvičení jógy. Co se jógy týče, nabídka je tady ještě pestřejší než nabídka léčivých bylin z místní zahrady. Jako první na Maledivách tady zahrnuli do nabídky AntiGravity jógu, Yoga Energy Trail a Pančakarmu. Landaa Giraavaru je také prvním resortem na světě, který nabízí kurzy jógové terapie.
Foto: Archiv firmy
Foto: Archiv firmy
Foto: Archiv firmy

Maximum soukromí

Jak už jsem zmiňovala, čtyři různá roční období na Maledivách ani ve stejnojmenném resortu z pochopitelných důvodů nezažijete, i kdybyste tu zůstali celý rok. Pokud by pro vás pobyt na Landaa Giraavaru s unikátním ájurvédským, jogínským a potápěčským centrem a hlavně s jednou z největších maledivských lagun byl přece jen moc jednotvárný, můžete se nechat převézt na ostrov Kudaa Hura, sesterský resort provozovaný hotelovým řetězcem Four Seasons.
Také tady můžete dny trávit aktivně a něco nového se naučit anebo zdejší pobyt využít k regeneraci a zlepšení svého zdravotního stavu. Pokud zvolíte druhou variantu, ve dne se můžete procházet exotickou zahradou zaplavenou popínavými rostlinami, keři a ibišky a pod noční oblohou pak bouři stresu a sebepochybování, které jste si přivezli z domova, zastavit uklidňujícím rituálem Secret of the Sea. Ten se zaměřuje hlavně na činnost tzv. bloudivého nervu. Aniž jsem předtím tušila, že něco takového v těle mám, dozvěděla jsem se (i tady jsou konzultace s lékaři samozřejmostí), že zodpovídá za naši schopnost odpočinku a trávení, ovlivňuje dýchání, srdeční tep a jeho správná činnost má významný vliv na naši náladu a psychický stav. Pokud moje srdce zůstalo u mant, duše se stále vznáší na terase uprostřed korun stromů na Kudaa Hura. Tady speciálně vyškolení terapeuti nejenže domluví bloudivému nervu,
ale prostřednictvím speciálních zábalů do květinových lístků a masáží vonnými oleji vás přivedou k nirváně. Kromě Night Spa je zdejší specialitou rovněž zcela přírodní menu Healing waters, ale to už musíte vyzkoušet sami, protože mně došla všechna slova.
Pokud dáte přednost aktivnější formě odpočinku, můžete si tu dokonale osvojit surfařský životní styl. Profesionálové z TropicSurf tady vedou kurzy pro všechny věkové kategorie od šesti let výše. Já jako úplný začátečník jsem zůstala s trenérem v místní laguně, patříte‐li mezi zkušenější surfaře, čekají vás nejrůznější úrovně vln a pronajmout si můžete i soukromý hydroplán, a ukojit tak ty největší surfovací fantazie. Ne náhodou Kuda Huraa hostí Surfing Champions Trophy, nejluxusnější surfařskou soutěž na světě.
Manta telefon zazvonil během mého pobytu ještě několikrát. Využila jsem každou příležitost a za mantami se opakovaně vrátila. Každé setkání bylo stejně inspirativní jako to první a pokaždé jsem měla pocit, že se dívám na malý zázrak. Počasí se měnilo, tak jak už to tady na rovníku bývá, během chvilky, ale nikdy se nestalo, že bychom manty nepotkali a neplavali s nimi. Jak jsem říkala, tady čtyři roční období znamenají stálost po celý rok. 
Vogue atd.
Pokud dáváte přednost ještě intimnější formě dovolené, využít můžete další ze dvou nabízených možností, které tady na Maledivách Four Seasons nabízí. Jednou z nich je soukromý ostrov Voavah. Veliký je jako tři fotbalová hřiště a pronajmout si ho můžete celý. K dispozici budete mít vilu na pláži, vodní vilu a dva menší domy, stejně jako soukromé spa. Další alternativou je třípatrová jachta Four Seasons Explorer s jedenácti kabinami, která nabízí dva sezonní zážitky – Summer of Mantas nebo Winter of Wonders. Více na Fourseasons.com/maldivesvoavah.