Cestování

Zažít Brno v létě

Když jsme uprostřed horkého léta, do jakého města vyrazit bez neodbytného pocitu, že nám mezitím atmosféra letního nicnedělání, klidu a zeleně proteče mezi prsty? Když k tomu přidáte ještě trochu umění, architektury, kultury a vyhlášené gastronomie, můžeme vám nabídnout jedno místo, které vám všechny výše zmíněné atributy nabídne a ještě vám zbude čas třeba na to si něco krásného koupit. Vítejte v manuálu prodlouženého víkendu v Brně. Městě, které si vás získá natolik, že i na ty nejzatvrzelejší předsudky během své návštěvy zapomenete. 
Výlet do Brna je zlatou střední cestou na víkendový pobyt z Prahy i Bratislavy, jenž si s klidem můžete naplánovat klidně i v týdnu. My vám k tomu už jen dodáme doporučení, kde bydlet a co jíst, pít a vidět a hlavně odkud to vidět.

Den první

Když návštěva moravské metropole, tak jedině v takovém hotelu, který vám poskytne dostatek soukromí, luxusu i blízké docházkové cesty z atraktivních míst. Přesně tyto požadavky splňuje Barceló Brno Palace a nabídne i bezpečné parkování navíc. Hotel také disponuje příjemným spa i perfektní restaurací s ještě lepším room servisem, kdyby se vám náhodou zachtělo zůstat v posteli celý den (což se po návštěvě těch nejlepších barů ve městě může snadno stát).
Foto: Archiv TIC Brno

Festival Uprostřed 2020

V Brně se pořád něco děje, ale přivyknete si poměrně rychle a možná si ani nevšimnete, že když vyjdete z hotelu, pravděpodobně se do pár minut stanete účastníkem hudebního, divadelního anebo výtvarného workshopu anebo se ocitnete uprostřed tančírny. I to se zde stává, a to především díky Festivalu Uprostřed, který v Brně probíhá až do 9. září. Během této události tak můžete spatřit divadelní představení, zatančit si swing či vidět balet přímo v ulicích.

Maraton hudby Brno 2020

Ještě vás nebolí nohy? Tak si dopřejte jeden drink na Jakubském náměstí a večer zakončete na některém z míst, které má na programu hudební festival Maraton hudby Brno. Věděli jste, že jediným městem u nás, které se pyšní titulem Kreativní město hudby UNESCO, je Brno? Tak pokud jste odpověděli stejně jako my záporně, je čas neznalost napravit a nechat se jen tak unášet programem. Od 13. srpna vám tento festival nabídne čtyři dny plné koncertů, performancí a happeningů na nejrůznějších místech. Troufáme si tvrdit, že v tomto případě nuda v Brně rozhodně nehrozí.
Foto: Archiv TIC Brno
Konec zábavy, je čas nabrat síly na další den. Večeři a následný afterdrink vám doporučíme v Atelier Cocktail Bar & Bistro v centru města a najíst se můžete přímo v atriu budovy, která vás zaujme na první pohled. Neformální bistro i obsluha, často se měnící menu i vína od Nestarce. Nutno podotknout, že se Atelier vyskytl na seznamu Gourmet Brno 2019, který každoročně nabízí sestavu těch nejlepších podniků ve městě. Zároveň do něj spadá i legendární a tajemný noční podnik a bar Super Panda Cirkus, kam se nám ani letos nepodařilo vstoupit. Snad příště.

Den druhý

Ráno nemůžete vynechat jednu ledovou kávu s sebou v Monogram Espresso Bar. Lokálové toto místo nazývají jedním ze základních coffee spotů ve městě a i díky jeho dobré adrese můžete den v kavárně začínat i končit. Doporučujeme ochutnat i něco sladkého. Pak už nezbývá nic jiného než kultura a v tomto případě začneme uměním.

Moravská galerie 

Až do roku 2023 v Moravské galerii potrvá výstava Brno, předměstí Vídně, o které jsme se zmiňovali už v minulém článku, ovšem kdy jindy než v létě navštívit galerii, jež vám kromě umění nabídne i plnou klimatizaci. Hned na začátku vás čeká zrcadlové bludiště od designérů Jana Plecháče & Henryho Wielguse, v němž se zrcadlí ta nejlepší díla z období gotiky a baroka z galerijních sbírek. Opravdu důmyslný nápad, jak vidět historii ze všech stran (svůj odraz v zrcadlech raději hlasitě nekomentujte, kustodi mají oči i uši všude). Expozice je rozdělena do čtyř tematických okruhů: od biedermeieru se přes vlnu historismu a folklorismu dostáváme až k secesnímu hnutí. Určitě si nakonec nenechte ujít malou, ale zato jednu z nejzajímavějších místností, která ukrývá kresby od vídeňských umělců Egona Schieleho a Gustava Klimta. Pokud vlastníte potomky, nechte je v interaktiví místnosti, možná se jejich hrou necháte strhnout také.
Foto: Natalie Debnárová
Foto: Natalie Debnárová
Je čas na oběd. Nebudeme vás nutit chodit daleko ani jíst nic těžkého, když je to léto. A tak se opět vraťte na Jakubské náměstí a na něm zamiřte do Forkys, plně veganské restaurace, jejíž obdobu najdete i v Praze. Ovšem nečekejte žádnou alternativní stravu s ještě alternativnější obsluhou. Ve Forkys se na úrovni a dokonale najíte a možná ani nezaregistrujete, že ten perfektní kebab vlastně žádné maso neobsahoval. Také jednohlasně doporučujeme batátové hranolky, sushi bowl anebo kimchi burger. Ledově studený Aperol je už jen detail, jenž si po jídle určitě bez námitek a s radostí dopřejete. Můžete pak rovnou zamířit na vyhlídku, jež vám ukáže legendární Zelný trh v plné kráse. Stačí vejít do Tržnice Brno a vyjet až na jeho střechu; vyhlídka má i místa na sezení a kromě trhů uvidíte i věž Staré radnice, která platí za dobrý orientační bod města.

Národní divadlo Brno

Zlatým hřebem dnešního výletu bude bezpochyby NdB. To se pyšní hned třemi scénami. Mahenovým divadlem, Janáčkovým divadlem a Redutou. A sezona 2020/21 bude v mnohém pro toto divadlo netradiční. Například i tím, že nezačne v září, jak jsme všichni zvyklí, ale v srpnu. Letní menu divadla nabídne premiéru baletu Radio & Juliet, Ferdy Mravence anebo předpremiéru Slaměného klobouku. A až uvidíte vizuály jednotlivých představení, zaručujeme vám, že bude velmi těžké se rozhodnout jen pro jedno.
Je čas na večeři. A protože se v létě nikam nespěchá, doporučíme vám degustační menu restaurace, která nám ihned přirostla k srdci. Restaurace Kohout NA VÍNĚna je zajímavá i svým umístěním přímo v Domě umění vedle Mahenova divadla. Za nás jednoznačně jeden z nejlepších podniků, které jsme v Brně navštívili. A co s načatým večerem? Ještě než vyrazíte na drinky do Čtyř pokojů nebo do Baru, který neexistuje, pojdťe se na chvilku posadit do jednoho z letních kin, kterých je v Brně opravdu spousta. Hraje se na hradě Špilberk, na nádvoří Místodržitelského paláce i na nádvoří radnice Brno-střed. Také v zahradě vily Löw-Beer nebo ve dvoře Městského divadla Brno. Novinkou je Letní kino na Vlněně nebo na Hvězdárně a planetáriu Brno. Dokoukáno? Tak rychle na drink, Brno nikdy nespí.
Foto: kinoart.cz

Den třetí

Poslední den v Brně doporučujeme strávit v klidu. Ještě předtím, než město opustíte, neodpustili bychom vám jeden zásadní tip, který mnoho turistů míjí kvůli známější konkurenci, vile Tugendhat. Naším doporučením je vila Stiassni, jež vás okouzlí magickým místem, architekturou i pohnutou historií. Architekt Ernst Wiesner ji nechal postavit v roce 1929 pro rodinu Alfreda Stiassniho, který ji musel po sedmi letech opustit a pak už se začala psát temná minulost budovy, která skončila až roku 2009, kdy ji dostal do své správy Národní památkový ústav. Vyrazte hned ráno, ať máte čas se projít i nádhernou zahradou. Až se vrátíte zpět do centra, nezapomeňte se zastavit pro dárek pro sebe (anebo pro někoho, kdo si to zaslouží) do informačního centra na Panenské ulici. To se může jako jedno z mála pochlubit pěknými suvenýry, které pobaví a nebudou hyzdit vaše vzpomínky na výlet. 
Foto: Archiv vila-stiassni.cz
Exteriér vily Stiassni
Foto: Archiv vila-stiassni.cz
Exteriér vily Stiassni
Hotovo, máte za sebou Brno za pouhé tři dny. Nemůžete popadnout dech? Tak prostě jen Dýchej(te). To je ostatně vzkaz města pro všechny, kteří jím projdou. Tak zase někdy milá zatáčko před Vídní, nemůžeme se dočkat, až tě navštívíme příště.
Foto:  Natalie Debnárová