Cestování

Svatební cesta udržitelně: eko hotely, kam dojedete vlakem

Kam na svatební cestu, když chcete žít udržitelně, ale luxusu se odmítáte vzdát? No stress. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší eko resorty a hotely v Evropě, kam se bez problému dostanete vlakem. 

Hotel Zoo Berlin

Kurfürstendamm 25, 10719 Berlín, Německo
Těžko byste hledali lepší hotel v Berlíně než právě tento. A tentokrát zapomeňte na strohý minimalismus, podíváme se trochu do přírody (i když je stavba situována ve městě). Hotel, jak už název napovídá, leží v blízkosti berlínské zoo, a i když na první pohled vypadá jako nový, jeho historie sahá až k roku 1920. Dnes už je plně zrekonstruován a patří k hrdým nositelům Green Globe certifikátu, který opravňuje tento rozsáhlý monument nazývat eko hotelem. Majitelé se při stavbě zaměřili na udržitelné materiály a přizpůsobili se krajině, ovšem v kuchyni si můžete užívat asijské pokrmy. My doporučujeme objednat skleničku suchého bílého vína a odebrat se buď ke krásnému krbu, nebo si užít výhled ze střechy hotelu. Zážitek je u obojího neuvěřitelný. Poslední bonus na závěr? Z Prahy jste tu vlakem za čtyři a půl hodiny.

The Whitepod Eco Resort

Les Giettes, Les Cerniers, 1871 Monthey, Švýcarsko
Svatební cesta v zimě? Žádný problém. V tomto ojedinělém eko resortu by se líbánky sice daly s klidem naplánovat i na léto, ovšem to byste přišli o ten dokonalý výhled na zasněžené vršky Švýcarských Alp. V horské chatě ovšem nebudete. Ve Whitepod Eco Resortu se totiž nebydlí v domech, ale v kulatých stanech tzv. pods, které vám poskytnou nejen potřebný luxus, ale zároveň jsou ekologicky šetrné. Skládají se z plně obnovitelných zdrojů. V resortu dále naleznete přírodní spa, autentickou kuchyni s dokonale vstřícným personálem a možnosti procházek do neznáma (i s průvodcem). Od vlaku si objednejte vůz, který vás dopraví přímo k resortu. Z Prahy včetně přestupů vám sem cesta vlakem potrvá 13 hodin, tudíž určitě doporučujeme jet přes noc. Příjezd do lokace za rozbřesku je pak více než #instafriendly.

Chateau Mcely

Mcely 61, 289 36 Mcely, Česká republika
Místo, které netřeba představovat? Naopak. To, že zámecký hotel Chateau Mcely žije zeleně, ví překvapivě málokdo. Z toho nejdůležitějšího: topí ekologickými dřevěnými štěpkami, v 5hektarovém parku mají biotopické přírodní koupací jezírko, hotel pro brouky ze starého dřeva z původního parku pro zachování hmyzí říše, zahrádky s bylinkami a drobnou zeleninou pro účely spa a kuchyně, zpracovávají plody parku (ořechy, švestky, pampelišky pro med atd.), využívají maximum lokálních dodavatelů. Také si v hotelu míchají čistě přírodní kosmetickou řadu Mcely Bouquet a mnoho dalších drobností. Navíc se sem dostanete pohodlně a ekologicky vlakem. Z Prahy do Nymburka vám cesta potrvá hodinu, tam už si vás hotelový personál vyzvedne. Navíc ten zelený klid všude okolo! Je nejvyšší čas bookovat místa a vyrazit.

Casati Budapest Hotel

Paulay Ede utca 31, Budapešť, Maďarsko
Tento hotel sice leží v samotném centru Budapešti, ovšem klid zde naleznete téměř okamžitě poté, co za vámi hotelový personál zavře dveře. Boutique hotel Casati je totiž malý ráj uprostřed velkoměsta. Cesta z Prahy trvá bez přestupů necelých sedm hodin a z nádraží to je jen kousek pěšky, takže se náročné cesty bát nemusíte. Co se týče zelené myšlenky, Casati obdržel hned několik ekologických ocenění, jsou šetrní k životnímu prostředí, pracují s energeticky úspornými spotřebiči a snaží se vyrábět co nejméně odpadů. Jak můžete vidět v interiéru, na své si tu přijdou zejména minimalisti. Jednoduché nekomplikované místnosti, čistě bílé koupelny a prostorná lůžka jsou důkazem. Za nás doporučujeme vyzkoušet alespoň jednu z masáží a pak se schovat před světem do finské sauny. Dokonalá svatební cesta ve městě.

Das Almdorf

Fellacheralm, 9564 Patergassen, Rakousko
Jestli chcete zažít skutečnou romantiku spojenou s přírodou, nečekejte až na svatební cestu a obřad si udělejte už rovnou zde. V eko resortu Das Almdorf jsou totiž na podobné události odborníci. Je libo svatbu u jezera přímo pod hotelem? Žádný problém. V soukromých lesích okolo se zase můžete oddat procházkám a sledování zvířat, kterých tu je, právě díky ekologickému smýšlení majitelů, skutečně požehnaně. Maso a ostatní suroviny odebírají od lokálních dodavatelů a do budoucna plánují vyrábět energii z vlastních zdrojů. Celá myšlenka tohoto horského luxusního resortu je návrat ke kořenům. A tak vám to zde doporučujeme prožít i my, odložte notebook, vypněte telefon a užívejte si wellness a přírody.