Cestování



Jarní menu, která vás budou bavit
Natálie Debnárová19. 4. 2019
Jaro se dá oslavit nejen výlety, ale i kvalitním jídlem a vínem. Vybrali jsme pro vás ta nejlepší místa, kde si pochutnáte tak moc, že se budete chtít vrátit.
Restaurace Mlýnec
Novotného lávka 9, Praha 1
Velikonoční pondělí letos připadá na 22. dubna, ale v této restauraci si jej můžete díky speciálnímu menu připomínat po celý měsíc. Jako předkrm zvolil šéfkuchař Marek Šáda křepelku a uzené vejce se šťovíkem a ředkvičkami, hlavnímu chodu pak dominuje jehněčí koleno a bůček se špenátem a cibulkou. Milovníci pokrmů z ryb zase mohou sáhnout po sivenu s celerovým consommé a růžičkovou kapustou. Trochu netradičně si Marek Šáda pohrál se sladkou tečkou, kdy na zákazníky čeká máslová zmrzlina s mákem a rumem. Uvidíte sami, jak vám menu zachutná. My si nemůžeme vynachválit zejména dezert a nechte si poradit i s výběrem vína k jednotlivým chodům, dokonalé párování chutí zaručeno.

1 / 3
Foto: Restaurant Mlýnec
Zámecká restaurace Honoria
Herálec 1, Herálec
Co by to bylo za oslavy jara, kdyby se jídlo nespojilo s výletem. A ještě na Vysočinu, kam je to blízko jak z Bratislavy, tak z Prahy. Chateau Herálec, kde se tato restaurace nachází, totiž gurmánský zážitek nejen slibuje, ale i plní. Vyzkoušeno na vlastní ochutnání. Na jaro si pro vás připravili lahodný hráškový krém s medvědím česnekem, který roste v hotelovém anglickém parku. Součástí receptury je zastřené křepelčí vejce s domácí jemně zauzenou lučinou. Šéfkuchař Michael Zapalač tyto polévky vymýšlí rád, podle jeho slov jde o jednoduchou kombinaci čistých chutí, které spolu ohromně ladí. My přidáváme ještě tip na Degustační menu Pánů Trčků z Lípy. Sestává se ze šesti chodů, po kterých už rovnou doporučujeme odejít na předem rezervované apartmá a tam zůstat přes noc. Restaurace má také výborná vína a sekty z blízkého okolí a regionu.

1 / 2
Foto: Chateau Herálec
Globo restaurant
Františkánske námestie 7, Bratislava
V centru Bratislavy naleznete na první pohled malou restauraci. Ta ovšem stojí za bližší prozkoumání. Jedná se totiž o jednu z nejvíce promyšlených kuchyní, ve které jste kdy jedli. Globo sice nemá dlouhou historii, ale i za krátkou dobu dokázal šéfkuchař Branislav Križan vytvořit místo, kam se vyplatí zajít s přáteli nebo na pracovní večeři. Za nás radíme vyzkoušet menu inspirované slovenskou kuchyní. Bryndza, vývar, sumec na paprice a hovězí maso s křenovou pěnou. Vegetariáni by pak určitě měli ochutnat domácí těstoviny s houbovou omáčkou. Dokonalý zážitek umocněte dobrým vínem, místní someliér je skutečným odborníkem.

1 / 2
Foto: Restaurant Globo
Entrée restaurant
Ostravská 1, Olomouc
Restaurace, která si zaslouží pozornost nejen díky šéfkuchaři Přemku Forejtovi. Velmi pečlivě dotažený interiér, skvělé domácí míchané drinky a ochotná obsluha. Navíc každé tři týdny mění nabídku podle dostupnosti lokálních surovin. Co víc si přát? Nyní můžete ochutnat v degustačním menu například jesetera s ančovičkami a kapary, dýňový krém s pomerančem a koriandrem a jako dezert jogurt s mangem a jehličím. To vše servírované pokaždé jinak, než byste očekávali. Na své si totiž přijdou i oči, skutečná krása pohledět. Nakonec jen doporučíme jeden z míchaných drinků. Obyčejné párování chutí nečekejte, ale zaručeně vám budou chutnat.

1 / 2
Foto: Restaurant Entrée
Vogue
Doporučuje

Vogue Vánoce
Nejhezčí vánoční dárky do 1000 Kč podle redakčního výběru
Natálie Debnárová7. 12. 2025
Health
Prosincové bilancování: Proč máme na Vánoce potřebu zavírat kapitoly
Natálie Debnárová6. 12. 2025
Cuisine
