Cestování

Jarní menu, která vás budou bavit

Jaro se dá oslavit nejen výlety, ale i kvalitním jídlem a vínem. Vybrali jsme pro vás ta nejlepší místa, kde si pochutnáte tak moc, že se budete chtít vrátit.

Restaurace Mlýnec

Novotného lávka 9, Praha 1
Velikonoční pondělí letos připadá na 22. dubna, ale v této restauraci si jej můžete díky speciálnímu menu připomínat po celý měsíc. Jako předkrm zvolil šéfkuchař Marek Šáda křepelku a uzené vejce se šťovíkem a ředkvičkami, hlavnímu chodu pak dominuje jehněčí koleno a bůček se špenátem a cibulkou. Milovníci pokrmů z ryb zase mohou sáhnout po sivenu s celerovým consommé a růžičkovou kapustou. Trochu netradičně si Marek Šáda pohrál se sladkou tečkou, kdy na zákazníky čeká máslová zmrzlina s mákem a rumem. Uvidíte sami, jak vám menu zachutná. My si nemůžeme vynachválit zejména dezert a nechte si poradit i s výběrem vína k jednotlivým chodům, dokonalé párování chutí zaručeno.

Zámecká restaurace Honoria

Herálec 1, Herálec
Co by to bylo za oslavy jara, kdyby se jídlo nespojilo s výletem. A ještě na Vysočinu, kam je to blízko jak z Bratislavy, tak z Prahy. Chateau Herálec, kde se tato restaurace nachází, totiž gurmánský zážitek nejen slibuje, ale i plní. Vyzkoušeno na vlastní ochutnání. Na jaro si pro vás připravili lahodný hráškový krém s medvědím česnekem, který roste v hotelovém anglickém parku. Součástí receptury je zastřené křepelčí vejce s domácí jemně zauzenou lučinou. Šéfkuchař Michael Zapalač tyto polévky vymýšlí rád, podle jeho slov jde o jednoduchou kombinaci čistých chutí, které spolu ohromně ladí. My přidáváme ještě tip na Degustační menu Pánů Trčků z Lípy. Sestává se ze šesti chodů, po kterých už rovnou doporučujeme odejít na předem rezervované apartmá a tam zůstat přes noc. Restaurace má také výborná vína a sekty z blízkého okolí a regionu. 

Globo restaurant

Františkánske námestie 7, Bratislava
V centru Bratislavy naleznete na první pohled malou restauraci. Ta ovšem stojí za bližší prozkoumání. Jedná se totiž o jednu z nejvíce promyšlených kuchyní, ve které jste kdy jedli. Globo sice nemá dlouhou historii, ale i za krátkou dobu dokázal šéfkuchař Branislav Križan vytvořit místo, kam se vyplatí zajít s přáteli nebo na pracovní večeři. Za nás radíme vyzkoušet menu inspirované slovenskou kuchyní. Bryndza, vývar, sumec na paprice a hovězí maso s křenovou pěnou. Vegetariáni by pak určitě měli ochutnat domácí těstoviny s houbovou omáčkou. Dokonalý zážitek umocněte dobrým vínem, místní someliér je skutečným odborníkem.

Entrée restaurant

Ostravská 1, Olomouc
Restaurace, která si zaslouží pozornost nejen díky šéfkuchaři Přemku Forejtovi. Velmi pečlivě dotažený interiér, skvělé domácí míchané drinky a ochotná obsluha. Navíc každé tři týdny mění nabídku podle dostupnosti lokálních surovin. Co víc si přát? Nyní můžete ochutnat v degustačním menu například jesetera s ančovičkami a kapary, dýňový krém s pomerančem a koriandrem a jako dezert jogurt s mangem a jehličím. To vše servírované pokaždé jinak, než byste očekávali. Na své si totiž přijdou i oči, skutečná krása pohledět. Nakonec jen doporučíme jeden z míchaných drinků. Obyčejné párování chutí nečekejte, ale zaručeně vám budou chutnat.