Cestování

Conservatoire des Hémisphères: happy place pro milovníky čaje

Na pařížské ulici, kterou proslavil Émile Zola svým dílem U štěstí dam, se otevřel nový obchod se štěstím pro každého, kdo v čaji vidí víc než jen nápoj.
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
Milujete Paříž (takže jste L’Agence, nový seriál na Netflixu, zhlédli už třikrát), dáváte přednost kosmetice od Buly 1803 (z valné části i díky estetice značky a protože na každém detailu záleží) a čaj je vám bližší než káva? Pak je mi potěšením vám oznámit, že v Latinské čtvrti na rue du Bac č. 96 se právě otevřel Conservatoire des Hémisphères. Jeho zakladatelka Alice Bureau vás jím krátce provede.
Kde se zrodila myšlenka založit Conservatoire des Hémisphères?
Nejspíš už v dětství, kdy jsem jednoduše milovala čichat ke krabičkám, které moje máma sbírala. Černé čaje, často uzené, oživené náznakem citrusu, mě fascinovaly. Z pátrání po čajích se později stal způsob cestování a já se o nalezené poklady ráda dělila. Zároveň jsem při tom snila o místě, které by vítalo každého, koho čajová kultura zajímá. Tento projekt tak vznikal, aniž bych si to uvědomovala.
Jaká je jeho mise?
Na to částečně odpovídá už jeho jméno. Konzervatoř – místo, kde se výjimečnost kultivuje a předává dál. Hemisféry zase odrážejí naši touhu cestovat po světě a objevovat nová čajová místa.
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
V čem zde bude nákup čajů jiný?
V Conservatoire des Hémisphères sdílíme především zkušenosti – natrefíte u nás pouze na nadšence. A služba, kterou poskytujeme, má díky tomu jistou důležitost, chce se mi říct, že je „à la française“. Čaje uchováváme ve zdobně tepaných krabičkách, prodáváme je na váhu, připravujeme je přímo před zákazníkem a zvláštní péči věnujeme také jejich balení.
Co o čaji lidé často nevědí, ale podle vás by měli?
Bohužel jen málokdo skutečně ví, co přesně má v šálku. Ráda bych vypíchla důležitost kvality lístků nebo význam přesné doby louhování. I jednoduchý čajový rituál dokáže zajistit unikátní zážitek.
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
Stejně jako čaj samotný je jistě důležitá také keramika, z níž jej pijeme. Podle čeho vybírat tu správnou?
Naprosto souhlasím, vybavení je stejně důležité jako lístky nebo voda. My doporučujeme keramiku, která v sobě neměla aromatické směsi, díky tomu vám může poskytnou možnost vychutnat si čaj naplno. Rádi pracujeme s Manon Clouzeau, mladou Francouzkou, která pro nás vytváří nádherné gaiwany v odstínech pískovce a manganu. Mimořádná čajová souprava!
Z jaké předlohy vychází vaše velmi specifická estetika?
Chtěla jsem, aby interiér tvořily přírodní a ušlechtilé materiály, které obstojí ve zkoušce času. Vždy jsem měla slabost pro řemeslnou výrobu a truhlářskou práci. Nechali jsme se inspirovat estetikou a architektonickým přístupem 19. století a vytvořili arkády, které skrývají sto mosazných šuplíků. Jakmile se otevřou, můžete se spolehnout, že se místností rozlije vůně našich čajů a spolu s ní i všechna jejich vytříbenost.
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
Foto: Courtesy of Conservatoire des Hémisphères
A co u vás může očekávat zákazník, který toho o čaji příliš neví?
Že objeví čaje, které vznikly s ohledem vůči životnímu prostředí, lidstvu a tradicím. Vonné čaje, které budí úžas díky našim přírodním recepturám a jsou plné lístečků, okvětních lístků a kůr z celého světa. A nakonec také to, že si u nás může každý zákazník namíchat vlastní, jedinečný čaj na míru. Mnoho různých čajů pro mnoho různých osobností.