Cestování

#VogueCSUndiscovered: Objevte zen v nejlidnatějším městě Evropy

Od návštěvy historického sídla na břehu Temže až po objevování vesmíru Gucci, Londýn vás nikdy nezklame – pokud víte, kam jít. Když se vyhnete školním prázdninám na konci října, podzim je ideálním obdobím, kdy sem vyrazit. Jestliže se obáváte pověstných londýnských mlh a dešťů, tak vězte, že počasí se tu mění z hodiny na hodinu bez ohledu na roční období. 

Gucci Cosmos Exhibition

12. října se v Londýně otevřela putovní výstava o historii značky Gucci, která sem dorazila z Šanghaje. Velkolepá výstava v multifunkčním prostoru 180 Studio na adrese 180 Strand mapuje historii italského domu od jeho počátků v roce 1921. Je rozdělená na několik sekcí s jasným vizuálním odlišením. Design má na svědomí současný umělec Es Devlin, kurátorství se zhostila módní teoretička Maria Luisa Frisa. 
Londýnská lokace má pro tuto výstavu zvláštní význam proto, že právě v londýnském hotelu The Savoy pracoval Guccio Gucci jako vrátný a snil, že zavazadla hostů budou jednoho dne zdobit jeho iniciály. Celá výstava se dá tedy chápat jako dokument o přerodu snu do reality. Projdete nespočtem otočných dveří, ocitnete se v archivu značky, v zahradě Edenu, v místnosti zasvěcené jezdectví, v kabinetu kuriozit a nahlédnete i do budoucnosti značky pod vedením nového kreativního ředitele Sabata de Sarna. 

Petersham Nurseries

Toto nóbl zahradnictví s kavárnou a restaurací najdete schované v Petershamu vedle Richmondu. Za půl hodiny se tam dostanete pěšky, pokud půjdete kolem Temže a zabočíte doleva. Tajemná cestička vede mezi vysokými cihlovými zahradními zdmi, pokud si vyberete tuto dobrodružnější variantu. Skupina skleníků v zahradnictví slouží kromě pěstování rostlin také jako obchod s designovými doplňky, vybavením do domu a do zahradního domku, pro nějž tu najdete všechny ty zahradnické věci od semínek po hrábě a pítka pro ptáčky. 
Podzimní počasí je pro návštěvu Petersham Nurseries ideální, protože ve sklenících není horko. Zároveň se zde můžete zastavit na oběd nebo kávu. Můžete také obdivovat sezonní výzdobu, která je teď obzvlášť barevná: oranžové dýně, rudé jiřiny, růžové hledíky. 

Ham House

Kousek za Petersham Nurseries, zpátky u břehu řeky, stojí sídlo Ham House ze 17. století. Zajímavostí je, že dům se kromě menší dostavby zachoval ve zcela původním stavu. Najdete zde velkou sbírku původního vybavení a umění. Obzvlášť ceněná je sbírka sekretářů, vykládaných slonovinou a exotickými dřevinami. 
Suterénní prostory zůstaly netknuté, a tak můžete nahlédnout do místností, kde se to kdysi hemžilo služebnictvem. Patří k nim pivní sklep, toalety a samozřejmě kuchyně, která je stále funkční. 
K domu náleží také rozlehlý park se zahradami, v nichž se nachází oranžerie, bylinková a zeleninová zahrada, Ice House (tedy původní „lednice”), kde se skladoval led, mlékárna a další hospodářská stavení. Dům se nachází ve vlastnictví organizace National Trust, který jej spravuje ze státního rozpočtu a sponzorských darů. 
Pokud přeplujete Temži přívozem na druhou stranu, můžete se pokochat menším sídlem Marble Hill House, vystavěným v půlce 18. století pro hraběnku ze Suffolku.

The Inhabit Hotel – Queen's Gardens

O tomto novém hotelu jsme psali v našich tipech nedávno. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili, že je opravdovou zenovou oázou uprostřed velkoměsta. Z rušného nádraží Paddington se k němu jde sotva tři minuty pěšky, ale nachází se v klidné ulici, z jedné strany obklopený parčíkem Queen's Gardens. Conscious living se tu propsal do každého aspektu. Ať už jde o materiály použité v interiéru, jimž dominuje dřevo, nebo o veganskou kuchyni Yeotown, inspirovanou kalifornskými zdravými pokrmy. 
Inhabit si dává záležet na výběru různých dodavatelů a je plastic free. V pokoji nenajdete nic zabaleného do plastu. Nápoje, jako kávu a čaj, si můžete uvařit ve společné „water station” na chodbě, kde si i načepujete vodu. 
Kromě knih k přečtení v pokoji najdete i aromaterapeutický zvlhčovač vzduchu. Aromaterapii si užijete i na procedurách jako masáž hlavy nebo masáž horkými kameny, při níž jsou používány přírodní produkty značky Gaia. V suterénu hotelu můžete zdarma relaxovat v solné jeskyni, v sauně nebo na hodině jógy či pilates. Tyto lekce společně s meditací se nabízejí i zaměstnancům, což dokazuje holistický přístup hotelového konceptu. Právě příjemný personál promění váš pobyt v Inhabitu v nejmilejší vzpomínku. 

London Design Museum – Rebel: 30 Years of London Fashion 

Výstava v London Design Museum v Holland Parku zaštítěná značkou Alexander McQueen přináší ucelený pohled na tvorbu mladých britských módních designérů a na jejich vliv na světovou módu. Díky výstavě je mnohem jednodušší pochopit, co vlastně moderní britská móda je, kdo a co ji utvářelo a proč je dnes tak výrazná a hlasitá. Ale pozor: Bavíme se o nových generacích umělců, kteří posledních třicet let přinášejí ještě smělejší a osobitější pohled na odívání. Zároveň oslavujeme třicet let od vzniku NEWGEN, programu British Fashion Council a platformy podporující mladé talenty za účelem pomoci jim vytvořit funkční, globální brandy. 
Tato výstava se obzvlášť dotkne lidí, kteří dlouhodobě sledují dění na britské módní scéně, nebojácnost nejen designérů a postupný, roky trvající vývoj svérázných módních značek, o nichž slyšíme dennodenně. Ať už je to Alexander McQueen, JW Anderson, Molly Goddard, Simone Rocha, nebo Christopher Kane, všichni tyto designéři byli kdysi v péči British Fashion Council a jejich NEWGEN. 
Další londýnské tipy najdete zde