Cestování

Nejútulnější místa pro zimní spánek

Jediná věc, která vás s příchodem chladného počasí zajímá, je, kam se uložit k zimnímu spánku? Možná potřebujete jen změnu prostředí a pořádně se pár nocí vyspat. Existují magická místa jak v ČR, tak zahraničí, kde se možná naučíte zimu milovat.
Foto: instagram
Zimní cestování nemusí nutně znamenat jen lety zpožděné kvůli sněhovým bouřím, promoklé boty, třicetikilometrové túry na běžkách nebo předražené zájezdy do tropických destinací. Není jednodušší se opravdu zastavit a odpočinout si? Prozkoumat blízké okolí, najít si čas na nedočtenou knihu, pospat si a na větrné počasí se dívat jen z okna... Přinášíme tipy na místa, odkud se vám přesně toto bude dělat nejpohodlněji.

Spaní na medu


Na stráni v Orlických horách se můžete ubytovat ve včelíně, odkud je výhled na protější vrch Zakletý. V létě zde můžete bydlet se včelami a v zimě je zážitek z ubytování zaměřený na koncept glampingu. Manželé Lenka a Tomáš mají blízko jak k přírodě, tak právě k včelařství a obojí kombinují ve Spaní na medu. Do celého vnitřního prostoru apartmánu se uvolňuje vzduch proudící z úlů, které jsou zde zabudované. Kdykoli se také můžete napít ovčelené vody, které je připisována řada skvělých vlastností a pozitivní účinek na lidské zdraví. Včelí apartmány jsou stvořené k odpočinku ve dvou. Je zde wifi, koupelna se sprchovým koutem a toaletou, designová kuchyň a pohodlná, velká postel. 

Ráj na zemi

Venkovský hotel Ráj na zemi patří k Resortu Hukvaldy a kromě ubytování tu funguje i kavárna. Ubytovat se můžete ve čtyřech pokojích, z nichž každý má trochu jinou podobu. Pojmenované jsou po lučních květinách. Majitelé se s velkou vášní věnují vizuální a designové stránce hotelu, což je znát. Pohodlí zde mají na zřeteli na prvním místě. V obci Hukvaldy na Valašsko-Lašsku stojí rozsáhlá zřícenina stejnojmenného hradního komplexu. Zdejší přírodou se prý inspiroval skladatel Leoš Janáček při psaní opery Příběhy lišky Bystroušky. Kavárna otevřená pro veřejnost je oblíbeným místem široko daleko. Naleznete zde speciální snídaňovou a odpolední nabídku, momentálně také podzimní menu.

Wanås Restaurant Hotel

Skandinávská restaurace a butikový hotel Wanås je ukrytý ve zrekonstruovaných stodolách z 18. století v Skåne na jihu Švédska, hodinu a půl od Malmö a Kodaně. Celá vesnice si velmi zakládá na ekologii a udržitelnosti, což se ve všech ohledech propisuje také do podoby a fungování hotelu s restaurací. Minimalisticky a moderně dekorovaný hotel využil místních materiálů a nechal si vyrobit nábytek na míru. Vychutnejte si švédský glogg (svařené víno) u krbu nebo snídani s domácím jogurtem a granolou. Veškeré jídlo v restauraci se připravuje ze surovin z místních farem. Často zde hostují šéfkuchaři z celého Švédska. Pokud počasí dovolí, je možné si objednat „dining in the wild”, tedy hostinu v lese. Wanås také nabízí k prozkoumání středověký hrad nebo park se sochami a plastikami. 

Relais Castello di Morsote

Relais Castello di Morcote je původně klášter ze 17. století v malebné švýcarské vesnici Vico Morcote, proměněný v elegantní hotel. Z romantických pokojů budete mít výhled na jezero Lugano, hory a kamenné domky. Tato část Švýcarska, která sousedí s Itálií, už vykazuje vliv středozemní kultury. Relais nabízí intimní atmosféru, soukromou vinici a přenádhernou přírodu. Nejbližší vesničky Morcote, Vico Morcote a Carona dodnes žijí svojí starověkou historií. Udělejte si výlet do nedalekých restaurací Vicania a La Sorgente, které nabízejí tu nejlepší autentickou místní kuchyni.

L'Ovella Negra Mountain Lodge

Horská chata L'Ovella Negra leží v ukrytém pyrenejském údolí v Andoře, maličkém státě mezi Francií a Španělskem. Jde o autentické, útulné místo s duší, postavené ze dřeva, železa a cementu, které doplňují vlna a kůže. Jeho posláním je zanechat v hostech nové vzpomínky a pocity. Umělá osvětlení interiéru se tu záměrně ztlumují, naopak se hojně využívají svíčky. Ve společném prostoru v přízemí se podává jídlo, jemuž dominuje poctivá horská kuchyně. Pro dobrodruhy se tu nabízí možnost najmout si horského průvodce, lyžovat ve volném terénu, zkusit heli-skiing nebo výlet se sněžnicemi. V zimě není údolí přístupné, takže hosty vyzvedne u vstupu rolba. 

The Selwyn

The Selwyn, malý, útulný hotel v západním Londýně, je perfektním a pohodlným útočištěm k prozkoumávání této metropole. Nebo se můžete zaměřit na Richmond – jednu z londýnských „villages” s autentickou atmosférou. Ráz Richmondu je udávaný Temží, jež jím protéká. Její břehy vyzývají k dlouhým procházkám. Snadno dojdete například do botanických zahrad Kew Gardens, které jsou v zimě barevně osvětlené. The Selwyn má překrásnou přijímací halu s krbem a místnost pro posezení při jídle či práci. Čelní zeď viktoriánského domu porůstá vistárie a vy zde můžete najít pohodlné útočiště na pár dní za příjemnou cenu.