Cestování

6 nejlepších vánočních trhů v Berlíně

Nejvánočnější trhy v německém hlavním městě a všechno, co o nich potřebujete vědět.
Tenhle zvláštní druh nadšení lze zažít pouze v předvánočním čase. Světla, výzdoba, nákupy, jídlo a pití způsobují, že i ti největší cynici se cítí trochu rozechvěle. Nejkrásnější příklad této jedinečné kombinace můžete zažít na německém vánočním trhu. Jeho tradice sahá až do středověku; vánoční trhy představují v Evropě skutečně vrchol všech svátků.
Kde jinde to zažít než v hlavním a největším městě Německa, v Berlíně? Během listopadu a prosince se tu otevírá více než 80 vánočních trhů, takže jejich seznam je ohromující. Zde jsme zúžili výběr na několik z nich, o kterých si myslíme, že mají to kouzlo, které hledáme.

Nejlepší lokace: Gendarmenmarkt

Foto: Andreas Rentz/Getty Images
Vánoční trhy Gendarmenmarkt v Berlíně
Mezi Französischer Dom, Deutscher Dom a koncertní síní Konzerthaus Berlin působí Gendarmenmarkt jako kulisa z filmu. Po obou stranách náměstí se tyčí vysoké historické budovy, sloupy a fasády jsou zespodu osvětleny, aby vynikla jejich velkolepost. Úhledné řady bílých, jednotných stánků zaplňují náměstí jako zasněžené stromy, každý je korunovaný hvězdou. Na tomto stylovém trhu nechybí tradiční německé jídlo a nápoje, jako je svařené víno, buřty a vánoční štola, a výběr nádherných řemeslných dárků. Od krásné keramiky a skla až po kožedělné a řezbářské výrobky – žádné řemeslo nezůstane opomenuto. Gendarmenmarkt je také známý svým programem plným kvalitních živých vystoupení. Díky nejrůznějším akrobatům, andělům na chůdách, polykačům ohně, tanečníkům a živé hudbě působí skutečně kouzelně.
Kdy: pondělí 27. listopadu 2023 – neděle 31. prosince 2023
Adresa: Bebelplatz, Unter Den Linden, 10117, Berlin
Web: weihnachtsmarkt-berlin.de
Vstup: €1 

Největší romantika: Charlottenburg 

Foto: XAMAX/ullstein bild via Getty Images
Vánoční trhy Charlottenburg v Berlíně
V Berlíně není nouze o úchvatné historické památky, ale zámek Charlottenburg patří k těm nejznámějším. Jeho impozantní architektura, zdobené interiéry a pečlivě udržovaný areál, postavený na konci 17. století pro pruskou královnu Žofii Charlottu, patří k nejhonosnějším v Německu.
Zámek skutečně ožívá během každoročních vánočních trhů, kdy se na velkém náměstí nachází více než 250 stánků. Navzdory své velikosti působí prostorně a nabízí dostatek místa k objevování všeho, co se zde nabízí. Díky dalším detailům, jako jsou vyhřívané stany s jídlem a vstupy pro vozíčkáře, je tento trh obzvláště navštěvovaný. V nespočetných řadách krásných dřevěných stánků, zdobených udržitelným způsobem z přírodních materiálů, se prodávají kvalitní potraviny, nápoje a dárky. Nabídka atrakcí, živé hudby, představení, workshopů a aktivit vás zabaví na dlouhé hodiny. Jedinečným doplňkem jsou pravidelné prohlídky palácových zahrad – zúčastněte se některé z nich a poznejte vánoční tradice šlechtické rodiny, která v paláci žila.

Nejlepší jídlo: Markthalle

Markethalle Neun se nachází v původní tržní hale z konce 19. století. Jako zázrakem zůstala za války zachována a je jednou z mála historických tržnic v Berlíně. Jde o trh pro všechny gurmány – i místní michelinští kuchaři zde objevují ohromující nabídku masa, sýrů, pečiva, zeleniny a dalších produktů pro labužníky. Kromě tohoto základního zboží je zde vždy k ochutnání něco nového, protože hostující stánky, pop-upy a jednorázové akce se starají, aby byla nabídka stále inovovaná.
Markthalle Neun ani dnes nezapomněla, že byla původně trhem, který se zaměřuje na malé, nezávislé a regionální dodavatele. Ať už jde o sendviče s pastrami od Mogg's, hamburgery od Kumple a Keule, těstoviny od Mani, nebo koláče od Frau Zeller, ochutnáte tu nejlepší místní nabídku v Berlíně. Když přijdete v prosinci, zjistíte, že tento výběr nabral sváteční ráz. Nezapomnělo se však ani na další tradiční atrakce vánočních trhů; očekávejte také zábavu a dárky.
Kdy: Každý den kromě neděle. Merry Marekthalle od 11. do 18. prosince 2023
Adresa: Eisenbahnstraße 42/43, 10997 Berlin
Web: markthalleneun.de
Vstup: zdarma

Nejlepší společnost: Heissa Holzmarkt

Po pádu zdi zůstala velká část území nikoho mezi Východem a Západem nevyužita. Jednu z těchto oblastí, která je zároveň šrámem v městské krajině, ale i příhodnou příležitostí na břehu Sprévy, obnovilo družstvo Holzmarkt. Jeho vize je shrnuta do věty „Spréva pro všechny!" a zabývá se ochranou prostoru pro místní komunitu v oblasti, která je nejvíce ohrožena zástavbou.
Když vstoupíte dovnitř, okamžitě pocítíte tu syrovou energii kutilství, která dělá Berlín tak jedinečným. Očekávejte provizorní stavby ze dřeva a nalezených předmětů, ve kterých se nacházejí bary, kavárny, obchody, pozemky, umělecké a komunitní prostory a tržiště. Každý rok se tento trh promění ve svépomocně vyrobenou vánoční říši divů. Dílo holých rukou a optimismu. Je modernější než mnohé jiné trhy, pravidelně zde vystupují DJové, promítají se filmy a nabízí se zde spousta vegetariánských nebo veganských pochoutek. V pravém komunitním stylu tu dokonce v neděli nabízejí hlídání dětí.
Kdy: Holzmarkt je otevřený každý den, ale vánoční trhy se konají od čtvrtka do neděle mezi 23. listopadem a 23. prosincem 2023
Adresa: Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin
Web: holzmarkt.com
Vstup: zdarma

Nejlepší pro rodiny: Lucia

Foto: Thomas Ernst
Vánoční trhy Lucia v Berlíně
Trh Lucia přináší do Berlína prvky skandinávské kultury, která mu dodává na příjemné a přívětivé atmosféře. Toto malebné místo se nachází na nádvoří bývalého pivovaru Kulturbrauerei a je lemováno červenobílými dřevěnými stánky. Očekávejte minimalistický design a přírodní materiály, ruční řemesla a jednoduché stylové dekorace. Panuje tu přirozená a nekomeční nálada, což u míst zaměřených na rodinu bývá vzácné. Atrakce, jako je bungee trampolína a staromódní řetízkový kolotoč nebo zábavné aktivity, třeba střelba z kuše a workshopy, zabaví i ty nejmenší. Trh také není příliš velký, čítá asi 60 stánků, takže se nemusíte bát, že byste se navzájem ztratili.
Lucia však není zaměřena jen na děti. Patří k těm vkusnějším trhům a můžete se zde těšit na okouzlující nabídku islandských, finských, švédských a norských dárků a jídla a pití. Zahřejte se v mobilní sauně (v oblečení!) a ochutnejte několik severských zimních nápojů od švédského glögg po finské glögi a islandský jolaglögg. V Kulturbrauerei se nachází také řada barů, restaurací a divadlo, kino i muzeum, kde si můžete zpříjemnit volné chvíle.
Opravdové vánoční kouzlo zažijete 13. prosince na svátek svaté Lucie. Při příležitosti této významné švédské tradice vede dívka se světelným věncem na hlavě průvod svíček, skřítků a perníčků, zatímco vzduch zaplňuje sborový zpěv. Slavnostnější už to být nemůže.
Kdy: úterý 28. listopadu až pátek 22. prosince 2023
Adresa: Schönhauser Allee 36, 10435 Berlin
Website: lucia-weihnachtsmarkt.de
Vstup: zdarma

Nejlepší výhodné nákupy: Nowkölln Flowmarkt

Pravidelně se konající trh Flowmarkt se nachází v rušném centru Neuköllnu a táhne se od ulice Maybachufer směrem k Friedelstrasse. Je to ideální místo na procházku. Kochejte se okolní krajinou a zároveň si prohlížejte nekonečné množství stánků, které se táhnou podél vody Landwehrkanalu. Na tomto vánočním trhu je sice méně zvonků a píšťalek, ale je to náš oblíbený trh, kde najdete skvosty blešího trhu z druhé ruky a ručně vyráběné dárky. Najdete zde také vynikající street food z celého světa a všechny vánoční klasiky. Když se den ponoří do noci a rozblikají se světýlka, okamžitě ucítíte sváteční vzrušení. I když musíte mít čepici, rukavice a zimní kabát, ve vzduchu se vznáší jakési teplo, které nemá s počasím nic společného. Vezměte si šálek vařícího glühweinu nebo horké čokolády a kochejte se třpytivými světly odrážejícími se v řece. Jakmile skončíte s prohlídkou, najdete zde také mnoho obchodů, kaváren, barů a restaurací na ulici, které jsou ideálním místem pro procházku před večeří. 
Kdy: Tržiště můžete navštívit po celý rok vždy každou sudou neděli, vánoční Flowmarkt se koná v sobotu 10. prosince 2023
Address: Prinzenstraße 35, 10969 Berlin
Web: nowkoelln.de
Vstup: zdarma
Článek vyšel v originále na CNtraveller.com