Cestování

16 nejlepších berlínských barů

Inspirujte se na nadcházející letní víkendy a vyrazte do Berlína. Máme pro vás tipy, kde si dát osvěžující drink, od historických pivních zahrádek po místa inspirovaná Výmarskou republikou.
Foto: Instagram @geistimglas, @monkeybarberlin, @ora.berlin
Berlínský barový život stojí částečně na slavných obývákových barech. Představte si svíčky, nábytek jakoby poskládaný z pokladů po babičce nebo z blešáků a k tomu surové, obnažené zdi. Mnoho těchto nejlepších podniků ve městě byste přes den nejspíš ani nepostřehli. Ale jakmile zapadne slunce, ožívají a plní se partičkami, které postupně zaplavují chodníky a ulice s drinkem v ruce. Další zajímavostí berlínské barové scény, kterou jen tak někde nenajdete, jsou místa připomínající zašlou slávu Výmarské republiky. Také tu najdete místa, která staví na německé pivní tradici, ať už to jsou typické pivní zahrádky historizujícího rázu, nebo kavárny a pivnice ukryté v zeleni rozlehlých parků. Vydejte se s námi na obhlídku těch nejlepších barů v Berlíně.

Das Hotel

Pod vintage cedulí a za dramatickými závěsy najdete v tomhle maličkém, eklektickém baru ve čtvrti Kreuzberg neskutečné množství romanticky a dekadentně působících svíček. Všechno je tu na sebe namačkané včetně stolů (najít tu, kam si sednout, může někdy být dobrodružství). Industriální styl interiéru, který tenhle bar sdílí s mnoha dalšími obývákovými bary v této čtvrti, oživují květináče volně visící v prostoru. Zdejší drinky jsou báječné, ať už půjdete do klasiky v podobě Old Fashioned, nebo po svěžím Basil Smashi. A pro ty, kdo neví nebo rádi experimentují, je tu skvělý personál, který vám rád připraví drink na míru.
Foto: Instagram @dashotel_berlin

Café am Neuen See

Jedna z nejromantičtějších pivních zahrádek vůbec především díky své poloze vedle jezera hluboko v srdci Tiergarten parku, což je menší odpověď na manhattanský Central Park nebo třeba na pražskou Stromovku. Nejvíce obsypaný lidmi je v létě v sezoně zahrádek, ale užít se dá i v zimě. Má útulný interiér s panoramatickými okny, krbem a spoustou svíček. Ideální na lenošivé odpoledne s přáteli.

Monkey Bar

Tenhle bar v desátém patře Monkey hotelu ve čtvrti Charlottenburg, jen kousek od zoologické zahrady, servíruje excelentní gin toniky a panoramatický výhled na výběh s opicemi. I dekorace v baru se nesou v tematickém duchu zoologické zahrady: gorily, žirafy a stupňovité posezení s pohodlnými pestrobarevně tkanými polštáři, kde je jedna radost se uvelebit a užívat si výhled. Teplé světlo z girland žárovek a pokojovky rozseté po prostoru dávají místu lehký nádech džungle. Určitě se stavte během dne: Vyhnete se jednak frontám na baru, jednak si užijete ty nejlepší výhledy.
Foto: Instagram @monkeybarberlin

Madame Claude

Přestože se Madame Claude nachází v místě, kde byl původně nevěstinec, všechno tu vypadá tak, jako byste přišli na návštěvu k někomu domů. Až na to, že je všechno vzhůru nohama. Nábytek je důmyslně nainstalován na stropě a hledat stále nové a nové detaily jako třeba svazek klíčů, který vám visí nad hlavou, představuje skvělou zábavu na večer s drinkem. Začněte zdejším signature koktejlem Madame Claude, ale spokojeni budete i s klasikou, která je dovedena k dokonalosti. A pokud byste rádi živou hudbu, pak mrkněte do podzemní části.

Geist im Glas

Tohle intimní místečko ukryté v barovém přítmí je jedno z těch, kde zaručeně dostanete ty nejlepší koktejly ve městě. Místo je to industriální a minimalistické, osvětlené jasnou září svíček na stolech a ve svícnech. Najdete tu menší skupinky návštěvnictva vychutnávající si v šeru své lahodné koktejly. Jde o místo oblíbené u místních lidí z Neuköllnu a Kreuzbergu, ačkoli i tenhle bar se začíná pomalu propisovat na turistické mapy.
Foto: Instagram @geistimglas

Tier

Weserstraße je něco jako neuköllnská Stodolní: Ulice, kde se žije nočním životem a kde obývákové bary praskají ve švech. Tier je přímo modelovým příkladem takového baru: mix nejrůznějších vintage stolků, barevně natřených židlí a záplava svíček. Co se týče nabídky, očekávejte především invenci a koktejly v newyorském stylu. Zdejší menu nabízí možnosti pro barové začátečníky i pro ty, kdo se nebojí experiementovat.

Clärchens Ballhaus

Jedním z nejlepších míst na odpolední a podvečerní drink je právě tahle pivní zahrádka ukrytá ve vnitrobloku a obklopená lehce omšelou fasádou stoletého domu poničeného během náletů za druhé světové války. Nechybí zahradní světýlka a dlouhé sdílené stoly. Jde o místo, které je na zdejší kavárensko-barové scéně skutečnou institucí, tak se ujistěte, že na něj máte při návštěvě Berlína v programu místo. A nezapomeňte nahlédnout do zrcadlového sálu, který se nachází v patře nad cedulí od Otto Dixe. Stačí trocha fantazie a snadno si dokážete udělat obrázek o zašlé slávě hedonistických dní Výmarské republiky.
Foto: Instagram @claerchens_ballhaus

Muted Horn

Nenechte se oklamat nenápadným umístěním baru vedle obchůdku se zlevněnými potravinami. Tohle místo totiž nabízí skutečně širou škálu piv k ochutnání. Stačí projít pod vstupním růžovým neonem a pohled vám ulpí na zdejší dominantě: bar s dvaadvaceti pípami s místními i přespolními pivními speciály. Nechybí ani baterie ledniček, které ukrývají pivní poklady v láhvích a plechovkách. Kolem baru stojí minimalistické stolky a židle a nechybí ani gaučíky pro větší pohodlí. Pokud se v řemeslných pivech moc nevyznáte, neváhejte se dát do řeči s obsluhou nebo štamgasty, zdejší lidé jsou rozhodně příjemní a sdílní.

Mr. Susan

Stačí sejít krátké strmé schody a objevíte se v měkce osvětleném baru laděném do paví modři se stropem posetým hvězdičkami a dřevěnou podlahou. Sednout si můžete do útulných boxů, na vysoké barové stoličky nebo do sametových křesel – vybere si tu každý, ať už jde o rande, nebo o večer s přáteli. Ač jde o velmi módní podnik, atmosféra je tu sympaticky low-key a především si tohle místo může odškrtnout vše, co od koktejlového baru očekáváte: příjemnou obsluhu, lahodné koktejly a ideální polohu jen pár kroků od Museuminsel, od Židovské čtvrti, luxusních i niche butiků a dalších atrakcí oblíbených nejen turisty ve čtvrti Mitte. Koktejly jsou výrazné a plné života a nečekaných chutí, signature drinky často odkazují na korejský původ majitele baru a nevyhýbají se ingrediencím jako šťáva z kimchi, sójovka nebo sirup gochujang. Přestože vedle nešlápnete ani s klasikami, Mr. Susan je rozhodně bar, kde se vyplatí experimentovat s chuťovými profily podněcujícími fantazii. Navíc zde narazíte na možná ty vůbec nejsympatičtější barmany ve městě.
Foto: Instagram @hellomrsusan

Prater Garden

Prater Garden je nejstarší pivní zahrádkou ve městě a najdete tu záplavu pivních lavic a společných stolů. Ačkoli Berlín není Bavorsko, které má kulturu pivních zahrádek hluboko ve své DNA, tenhle klenot funguje už od roku 1837 a stačí jedna návštěva, aby bylo jasné, jak přečkal zkoušku časem. Atmosféra je tu, jak to u zahrádek bývá, sousedská a neformální, ve středu dění jsou hloučky přátel a samozřejmě pivo – plzeň nebo místní černé. A je to také jedno z top míst, kde si v Berlíně dát poctivý bratwurst. Uznejte, není nic lepšího než vychlazené pivo, sluníčko a grilovaná klobáska. A zapomenout nesmíme ani na další tradiční pivní pochutinu: bavorské preclíky.

Velvet

Interiérový design Velvetu dokonale vystihuje jeho jméno: intimní osvětlení a příjemně rozmístěný nízký nábytek. Jde o ideální místo pro ty, kdo rádi do baru zavítají sami, ale nechybí ani pár boxů pro přátele nebo milence. Tmavé stěny a čalounění navozují intimní atmosféru, ve středu zájmu jsou tu samozřejmě drinky a povídání s přáteli, přičemž omezený počet míst k sezení zajišťuje, že tu nikdy nebude příliš hluk, takže se uslyšíte. Koktejly jsou tu především kreativní a menu se mění co týden na základě sezonních bylin, které rostou kolem Berlína. Ochutnat tu tak můžete skutečný Berlín, v pravém slova smyslu – všechny sirupy, likéry a speciální destiláty jsou samozřejmě domácí výroby.
Foto: Instagram @velvet.berlin

KASCHK by BRLO

BRLO patří k berlínským prémiovým pivním podnikům (a je jedno, v jaké z jeho iterací se ocitnete). Každý BRLO lokál se vyznačuje industriální ležérností s odkazem na berlínskou historii, kterou pro obyvatele čtvrti Mitte překládá do moderního a trendy stylu. Večery a noci jsou tu rušné, skupinky lidí stojí fronty na shuffleboard nebo kulečník, hloučky kolegů a přátel postávají a konverzují u piva. Na čepu tu najdete nejlepší berlínská řemeslná piva a je jedno, jestli jdete na jedno, nebo se rozhodnete tomuto lahodnému nápoji zasvětit celý večer. Nechybí ani „létající“ pípy, kde se čepují piva od hostujících pivovarů, takže vracet se se vyplatí. Objednává se na baru, takže doporučujeme to brát po rundách, ať nesedíte nasucho.

Ora

Ora je jednou z nejhezčích berlínských hospůdek – původně lékárna založená v roce 1860 si díky krásně zrestaurované dřevěné výzdobě zachovává původní historický ráz. Mezi láhvemi s alkoholem nechybí ani staré skleněné dózy na léky a další dekorativní sklo. Nejde však o žádný tematický bar, detaily staré lékárny tu prostě jen nenápadně probleskují, tohle je prostě moderní velkoměstský bar plný dokonale připravených koktejlů od těch klasických až po sezonní výtvory.
Foto: Instagram @ora.berlin

Buck and Breck

Hned první výzvou, kterou tenhle bar předkládá, je vůbec ho najít. Venkovní fasádu mění často a jakmile ho zaměříte, musíte zazvonit. Ve středu dění tu stojí barman, který tvoří koktejly z barevně označených láhví přímo před vašimi zraky u společného stolu. Pozorovat profesionály při práci je zde to, oč tu běží, – a samozřejmě taky o výsledné lahodné drinky a příjemnou minimalistickou atmosféru s dávkou eklektických uměleckých detailů.

Prinzipal Kreuzberg

Zvenčí Prinzipal mate – jeho dveře vypadají jako běžný bytový vchod, jakých je na Oranienstraße mnoho. Uvnitř ovšem najdete doslova králičí noru plnou dekadence. Jeden z mála skutečně luxusních berlínských barů v tom pravém slova smyslu. Ale žádný strach, nábytek v horním patře je vintage a namixovaný z pokladů ze starožitnictví. Jde o ideální kulisu pro burleskní vystoupení, na které můžete zajít, užít si sofistikovaný koktejl nebo se prostě a jednoduše kochat touto reprodukcí atmosféry dvacátých let dvacátého století.
Foto: Instagram @prinzipalkreuzberg

Wax On

Weserstraße v Neukollnu ukrývá klenot mezi berlínskými koktejlovými bary. Tento podnik, otevřený v roce 2021, si už stihl vysloužit prestižní ocenění Nejlepší bar Německa 2024. Uvnitř vás uchvátí ručně vyrobený dřevěný nábytek, který přímo vybízí k relaxaci, tlumené stropní osvětlení a dvoubarevné stěny, jež dodávají šmrnc tradiční městské omítce, doplněné o industriální prvky z cementu. Útulný krb pak celému prostoru dodává na hřejivosti. Wax On je skrytý poklad, který ocení jen ti zasvěcení, spousta lidí ho mine, ale kdo ho najde, ten se brzy stane součástí komunity zdejších koktejlových znalců. Stálé hosty z řad obyvatel celého Kiezu – sousedství, kde se bar nachází – lákají exotické přísady, mezi něž patří i proslulý zkvašený banánový džus. Nabídka se pravidelně obměňuje a zahrnuje vždy čtyři originální signature koktejly a čtyři klasické varianty. Samozřejmě si můžete objednat i drink dle vlastního gusta, který vám ochotný personál s radostí připraví. Pokud koktejlům neholdujete, k dispozici je široký výběr přírodních vín, plzeňské pivo na čepu a několik promyšlených nealkoholických variant.
Foto: Instagram @waxonberlin
Text vyšel původně na Cntraveler.com.