Cestování






Vánoce bez stresu. Kam jít v Praze na brunch, který obstará všechno za vás
Natálie Debnárová4. 12. 2025
Vánoce zdaleka nemusí vonět jen po vanilkových rohlíčcích a smaženém kaprovi. Stále více lidí letos vyměňuje tradiční štědrovečerní shon za klidný sváteční brunch v kulisách těch nejkrásnějších pražských interiérů. Luxusní hotely i vyhlášené restaurace lákají na sezonní menu, šampaňské i atmosféru, která dává svátkům nový rozměr. Vybrali jsme místa, kde si letos v Praze beze spěchu užijete brunch s těmi, které máte rádi.

Foto: Collage Vogue CS
Four Seasons Hotel Prague – vánoční brunch s výhledem na Karlův most
Four Seasons Hotel Prague patří dlouhodobě k nejluxusnějším hotelovým adresám v Česku a jeho nabídka brunchů je stabilní součástí pražské gastronomie. Nachází se přímo u břehu Vltavy v historickém centru města, v bezprostřední blízkosti Karlova mostu. Restaurace CottoCrudo je známá důrazem na středomořskou kuchyni, čerstvé suroviny a vysoký standard servisu. V období svátků hotel tradičně připravuje tematicky laděné brunchové servisy, které cílí na kombinaci slavnostní atmosféry a špičkové gastronomie v mezinárodním pojetí.

Foto: Four Seasons Hotel Prague
The Grand Mark Prague – noblesa první republiky na svátečním stole
Hotel The Grand Mark Prague sídlí v barokním paláci v Hybernské ulici, jen pár kroků od Prašné brány. Je známý klidnou zahradou, kterou v centru Prahy nabízí jen minimum hotelů, a restaurací Le Grill, která se zaměřuje na moderní evropskou kuchyni. Hotel patří mezi tradiční adresy pro víkendové brunche a sváteční období tu bývá každoročně spojeno s rozšířenou nabídkou. Prostředí kombinuje historickou noblesu s současným designem, což z něj dělá oblíbenou volbu pro slavnostní příležitosti.

Foto: The Grand Mark Prague
Augustine, The Luxury Collection Hotel – advent s vůní klášterní zahrady
Hotel Augustine vznikl v bývalém augustiniánském klášteře na Malé Straně a patří mezi nejvýraznější luxusní hotely v Praze z hlediska atmosféry. Součástí hotelu je restaurace St. Thomas, která staví na kombinaci středoevropské kuchyně a moderních technik. Brunch koncept zde bývá spíše komornější než ve velkých městských hotelech a oslovuje hosty, kteří hledají klid, soukromí a kultivovaný gastronomický zážitek mimo hlavní turistický ruch. Mimochodem, v zahradách se dá hezky projít, odpočinout si a schovat se před vánočním shonem.

Foto: Augustine, The Luxury Collection Hotel
Mandarin Oriental Prague – sváteční brunch v nejtišší části Malé Strany
A na Malé Straně ještě chvilku zůstaneme. Mandarin Oriental Prague se nachází v bývalém dominikánském klášteře a patří mezi nejprestižnější hotelové značky na světě. Hotel je známý kombinací historické architektury a moderního luxusu. Restaurant Monastiq, případně další hotelové gastro provozy, pracují s mezinárodním kuchařským rukopisem. Brunch zde bývá pojímán jako společenská událost s důrazem na servis, prezentaci a klidnou atmosféru stranou hlavních městských tepen.

Foto: Mandarin Oriental Prague
Restaurant Špejle - ideální na skleničku s kamarádkami
Příjemný podnik v Praze, který dokáže spojit přátelskou atmosféru s poctivou kuchyní, je ideální pro ty, kdo hledají alternativu k hotelovým brunchům a chtějí si užít pohodový, ale stylový vánoční oběd či brunch. Jeho kuchyně často pracuje s českými surovinami připravenými moderním způsobem a interiér nabízí přátelskou, neformální náladu, která může přijít vhod zvlášť tehdy, když chcete Vánoce strávit bez přehnaného lesku, ale s opravdovým pohodlím a dobrým jídlem. Špejle představuje takovou lokální variantu brunche, méně formální, ale autentickou. Skvělá volba, pokud hledáte útulné místo s duší a kvalitní kuchyní.

Foto: Restaurant Špejle
Café Savoy – vánoční klasika v pařížském stylu
Café Savoy patří k nejznámějším gastronomickým podnikům v Praze a dlouhodobě je vyhledávané právě pro snídaňovou a brunchovou nabídku. Interiér v secesním stylu s vysokým stropem a historickými detaily vytváří jednu z nejfotogeničtějších kulis ve městě. Podnik je známý vlastní pekárnou, cukrárnou a tradiční českou i francouzskou kuchyní. V období Vánoc bývá nabídka sezonně upravována, ale základ zůstává postavený na klasických snídaňových a brunchových stálicích. Doporučujeme včasnou rezervaci, bývá často plno.

Foto: Café Savoy
Vogue



