Cestování

Proč se ještě v září vydat pod Řím? Protože tady zažijete dovolenou jako Rihanna

Pokud chcete zažít prázdniny v Římě, vydejte se na podzim tam, kam od července do září jezdí na prodloužený víkend sami Římané, na ostrov Ponza. 
Stačí si objednat let do Říma a nalodit se v přístavu Anzio vzdáleném hodinu jízdy od italské metropole. Ostrov Ponza se na první pohled zdá být klasickou jižanskou destinací. Neupravená fauna v ulicích, pastelové barvy fasád, které při pohledu z hladiny tvoří byzantskou mozaiku, vůně, místní a divoké moře oplachující vysoké útesy převážně z pískovce. V minulosti sem cestu vážila Rihanna, Bruce Springsteen i Beyoncé. Jedna z konferencí Condé Nast letos v létě nemohla být jinde. Vždyť CNTraveller.com už několikrát v minulosti své čtenáře naváděl, ať přeskočí proslulé Amalfi coast a vydají se rovnou sem.
Čím je ale ostrov skutečně tak výjimečný? Svou nenápadností. Michelinský fine dining si sem zatím cestu hledá jen stěží. Brání mu v tom pomyslná hradba místních. Ty si drží hrdě své pozice, což je přesně to, co tu všichni tak milují. Slavný gastronomický průvodce tu zatím rozpoznává jen jeden podnik. Acqua Pazza má terasu s výhledem na zátoku a místní šéfka kuchyně, Patrizia Ronca, umí dokonalé špagety s mořskými ježky.
Další uchvacující výhled nabízí Il Tramonto přímo na útesu s převážně vegetariánskými kombinacemi, ideálními při západu slunce. Na celém ostrově je jen jeden noční podnik (Covo Nord Est přitom ukrývá poctivé italské disko). Z neurotické atmosféry populárních městských techno klubů tu totiž máte přesedlat na přímořský, rybáři dlouho pěstovaný arte della vita. Na večerní drink, v poklidu a plavkách, zajděte do baru Tripoli na hlavní třídě přímo v centru Ponzy.
Na pláži Frontone vám bude všechno jedno. Místní kůlnička, v níž sídlí restaurace Da Enzo al Frontone, skrývá možnost večerního hodování na lodi, které pořádá sám majitel podniku Enzo. Ne každému se poštěstí se na tuto exkluzivní čtyřchodovou hostinu dostat, ale všichni, kdo měli dosud to štěstí, mluví o kousku ráje.  
V severovýchodní části ostrova najdete zátoku Cala Fonte, rovněž ideální pro svlažení. Nejlepší je ale zorganizovat si výlet lodí (vzhledem k množství půjčoven a služeb je to na ostrově snadné) a projet ta nejkrásnější místa ke koupání jako Chiaia di Luna, Cala di Lucia Rosa a Cala dell'Acqua, kde je v září za slunečných dnů mnohem příjemněji než v létě sužovaném četnými vlnami veder. Proto platí, že to nejkrásnější babí léto mají zrovna tady.