Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cestování

3 nejlepší italské pizzerie? Jsou v Neapoli

Eva Rýznerová17. 6. 2025
Kde se jí vůbec nejlepší pizza v Itálii? Tu pravou najdete pod Vesuvem. Tady jsou tipy na tři bezkonkurenčně nejlepší neapolské pizzerie.
Autor: Instagram / @pizzeriatrianon
Foto: Instagram / @pizzeriatrianon
Pokud chcete v létě ochutnat pravou italskou pizzu, musíte do Neapole. Ta má na nejlepší pizzu oficiální patent, v roce 2017 totiž UNESCO přidalo neapolskou pizzu na seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Konkrétně se jedná o umění neapolských pizzaiuoli, což jsou ti chlapíci zaprášení od mouky, kteří se něžně sklánějí nad bochánky kynutého těsta. Před pecí rozžhavenou na 480 °C.

Jak se dělá pravá neapolská pizza

Vera pizza napoletana je tenká. Těsto se upeče v peci na dřevo tak rychle, že na okraji vyskáčou černé puchýřky. Ochucená nemusí být nijak zvlášť rafinovaně. Stačí drcená rajčatová dužina, kousek mozzarelly, navrch čerstvé lístky bazalky a může se podávat slavná pizza margherita. Neapol je déle osídlená než Řím, byla jedním z měst na pobřeží, které kolonizovali Řekové. Ti objevili v krajině pod Vesuvem úrodnou půdu. Dnes se tady pěstují převážně rajčata a olivy. V horách Monti Lattari se zase daří vodním buvolům, z jejichž mléka se vyrábí lahodná mozzarella di bufala.

Proč hledat označení pizzera antica

Dnes považujeme pizzu za běžný street food a podobně je tomu také v Itálii. Zároveň může být pizza společenskou událostí. To ale musíte zavítat do pizzerie, která nese označení antica nebo storica. Do vyhlášených pizzerií s dlouhou tradicí vyrážejí rodiny nebo party přátel hlavně v pátek večer. Noc je dlouhá, restaurace otevírají často až kolem sedmé hodiny a je běžné zakousnout se do pizzy pozdě v noci. V Itálii je téměř zakázané dělat pizzu doma, i když za pandemie covidu-19 se rozmohla domácí výroba. Pak se ale vše vrátilo do starých kolejí. Proč se o něco tak složitého pokoušet v neprofesionálních podmínkách? Dobrá pizza se prodává na každém rohu! A stále patří k cenově dostupným pokrmům pro široké vrstvy.

Tři ikonické pizzerie v Neapoli

Nejstarší neapolská pizzerie je Antica Pizzeria Port'Alba.
Autor: Instagram / @anticapizzeriaportalba1738
Foto: Instagram / @anticapizzeriaportalba1738
Už v 18. století se na neapolských ulicích prodávaly kusy smaženého těsta potřené rajčaty a posypané ovčím tvarohem. A jeden z takových podniků se nacházel právě v těchto místech, v historickém centru Neapole, mezi dvěma městskými branami. Původně šlo o pojízdnou pekárnu, kterou navštěvovali studenti, intelektuálové a chudí umělci, jedním z hostů byl i slavný spisovatel Gabriele d'Annunzio. Dodnes zde dostanete za příznivou cenu kolem deseti euro jednoduché pizzy pečené v peci na dřevo.
Nejslavnější filmová scéna v pizerrii se odehrála v Da Michele. Tady jedla Julia Roberts.
Tuhle pizzerii jste mohli vidět ve filmu Jíst, meditovat, milovat. Založila ji roku 1870 rodina Condurro a je jednou z nejproslulejších neapolských pizzerií na mezinárodní úrovni. Menu je úmyslně omezeno pouze na dvě pizzy: margheritu a marinaru. Kuchaři se zaměřují na tradiční přípravu těsta a rychlý proces pečení. Prostředí je spartánské, velké stoly jsou sdílené, obsluha kmitá a servis je rychlý.
Pizzerie se stoletou tradicí dobré pizzy je Trianon.
Autor: Instagram / @pizzeriatrianon
Foto: Instagram / @pizzeriatrianon
Vznikla v roce 1923 v umělecké čtvrti Forcella, je pojmenovaná podle blízkého divadla Trianon. Restaurace se rozkládá ve třech patrech a na pizze si tady pochutnával třeba slavný komik Totò. Menu nabízí klasické neapolské pizzy, ale i pizzy bílé, tedy bez rajčatového základu, zato s rozpečenou silnou vrstvou sýra, nebo pizzy plněné, takzvané calzoni. Dopřát si můžete některé typické neapolské přísady jako jsou salsiccie (vepřové klobásy) a friarielli (brokolicové výhonky). V mnoha gastronomických časopisech, italských i zahraničních, byla tato restaurace prohlášená za nejlepší pizzerii na světě.